facebook
twitter

После

Real News

Бон жуар, аз малко се подрисках

1704
Преди повече от 35 години Metalica създадоха накокържения трон на Нено Димов.

Корейският Университет за чужди езици награди българския премиер Бойко Борисов за (!) принос към българистиката

Тази новина изглежда като остроумен фейк, но е съвсем истинска. 

Това може би е проява на корейско чувство за хумор на най-високо ниво, както изглежда и другата корейска новина - че Борисов е удостоен с почетен девети дан по таекуондо. 

Независимо дали това е фин корейски тролинг и перфидна закачка с любовта на нашия към метани, почести и признания - корейците всъщност са прави. 

Борисов действително има неоценим принос към българистиката и българския език. Не защото е "большой ученый", макар да се представя като "доктор на науките". Не и защото се е слял с два образа на български национални герои - Бай Ганьо и Крали Марко. А защото е най-великият комуникатор на българския език. Той говори добър и богат български език - независимо дали общува с бистришка баба или посланичката на Швейцария. Винаги на български и винаги цветисто! Всички, които се занимават с български език, дълбоко в себе си знаят, че Борисов е най-силният излъчвател на български език. Дори радиото да млъкне - не за 5 часа, а завинаги! - Борисов еднолично може да излъчва на къси и дълги вълни и да изпълнява функциите на цялото БНР плюс БНТ и СЕМ! 

Приносът на Борисов към българистиката включва и създаването на нови думи, интуитивни заемки от чужди езици - той поздрави френския президент Саркози с "бон жуар", на Силвестър Сталоун каза, че се чувства "сол-сол" (so-so), също така въведе на български обичая да се поздравяваме с "конграчулейшънс". За популяризирането на фолклорни изрази, архаизми и регионализми ние трябваше да си го наградим и позлатим, не да чакаме корейците - накокържен, шменти-капели, пунта мара... Това са все "негови" изрази.

Така че корейците може и да не знаят за какво точно са наградили Борисов - но са прави.

***

Другата новина от деня - колкото истинска, толкова потресаваща - е, че опонентът на глобалното затопляне и български екоминистър Нено Димов се оакал. Това е напълно коректно описание на поведението му - той шиканира съдебен процес, по който министерството му е страна, като е разпуснал юристите на ведомството си, а той самият е излязъл в болнични поради стомашно разстройство

Освен на глобалното затопляне министър Димов е опонент и на зелените организации в България. През 2017-а няколко организации започват съдебен спор за нуждата от екооценка на парк "Пирин". Три различни съдебни състава потвърждават тезата на екоорганизациите, а Върховният административен съд в четвъртък трябваше да даде последно решение и сагата да приключи. 

Министър Димов обаче оттеглил пълномощните на тримата юрисконсулти по делото и освободил в отпуск четвъртия такъв кадър на министерството.

Самият Димов пък излязъл в тридневно разстройство.

Зеленият активист Тома Белев и негови сподвижници изразиха готовност да подкрепят министъра и неговото стомашно положение с активен въглен и тоалетна хартия. 

 

 

Posted by Тома Белев on Thursday, September 26, 2019

Изявление на Белев по казуса с разстройството на министър Димов. 

Все още няма коментари

Още

И Фандъкова, и Теменужка Петкова ще решават кризата в Перник

17.01.2020

4825 11
Нено Димов е изкупителна жертва, твърди Каракачанов

16.01.2020

8142 16
Съдът остави Нено Димов окончателно в ареста

16.01.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5160 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

×