Quantcast
Стомашни проблеми на Нено Димов отложиха дело за Пирин | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Стомашни проблеми на Нено Димов отложиха дело за Пирин

ВАС трябваше окончателно днес да реши за екооценката на новия план за управление
1323
Илияна Кирилова
Нено Димов

Върховният административен съд (ВАС) не успя да разгледа днес последното дело, заведено по жалба на министъра на околната среда и водите Нено Димов за необходимостта от екооценка при промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". На краткото заседание стана ясно, че със заповеди на Димов са оттеглени пълномощните на тримата юрисконсулти по делото. Четвъртият им колега бил в отпуск, а самият Димов представил болничен, според който страда от стомашно разтройство. Неразположението се отнасяло за сряда и четвъртък. 

От март 2017 г. коалицията "За да остане природа в България" заедно с Асоциацията на парковете в България се опитва да събори проекта, с който екоминистърът Нено Димов иска да увеличи 12 пъти площта за туристически зони в националния парк и да ги отвори за строителство на нови ски писти и съоръжения. Това означава и сеч в старите гори на парка. Проектът предвижда нарушения и на други забрани, предвидени в законодателството за националните паркове - водохващания с цели различни от питейни нужди, нови пътища и изграждане на нови спортни съоръжения, напомнят от коалицията.

Въпреки мащабно увеличение на човешките дейности в парка, министерство на околната среда отказа да подложи на оценка очакваните въздействия. Вече три различни съдебни състава на Върховен административен съд потвърдиха нуждата от такава оценка.

Това не е единственото дело в сагата за Пирин. На последното правителствено заседание за 2017 г. Димов опита да ускори отварянето на Пирин за строителство, като прокара промени в стария план на парка, които са в същата посока. Природозащитниците атакуваха в съда и това решение. През януари ВАС окончателно постанови, че Законът за защитените територии забранява строителството и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. Измененията на Плана за управление на Национален парк "Пирин" попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗР), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и затова трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост. Според съда министърът на околната среда и водите е бил длъжен да извърши екологична оценка на предвидените промени.

 

Още

Прокуратурата иска делото срещу Нено Димов да се гледа в Перник

29.07.2021

716
Природозащитници излизат на протест срещу строежа на Алепу

03.06.2020

Обновена

4372
Нено Димов провокира нови екопротести срещу кабинета

10.04.2019

ЯНА НИКОЛОВА

368