facebook
twitter

После

Дума на деня

Батман

автор
Г-н БАЛЕВ
1 111
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

El Batman de los Balcanes* още го разследват каталунските джандари, научаваме от нашата барселонска колежка Веселина Гарчева, която работи на първа линия в тежкия ресор "Потайности на Барселона и Балеарските острови". 

Използваме този сериозен повод да съобщим на нашата любознателна аудитория някои важни научни сведения за името Батман и думата батман. 

Батман е, разбира се, известен супергерой на National Publications - човек-прилеп, отмъстител, защитник на слабите и онеправданите, неуморен борец срещу корупцията и престъпността в измисления американски град Готъм (с прототип Чикаго и малко Ню Йорк). Характерно за Батман е, че води двойствен живот. Както повечето си колеги от света на супергероите - в ежедневието си той е просто човек. Но не обикновен човек, като алтер егото на Супермен, който даже е леко смотан и стеснителен в човешката си кожа. Батман без суператрибутите на прилепа е милиардерът Брус Уейн, успешен предприемач, филантроп и любимец на жените. 

Батман е създаден по вдъхновение от огромния успех на Супермен, герой на същото студио. Окуражени от печелившата формула, редакторите наръчали художниците и сценаристите на студиото да си насочат творческата мисъл в тая суперпосока - и така през 1939 година се родил Човека Прилеп, две десетилетия преди да се роди и Балканския Батман. 

Bat = прилеп. Това е ясно. Затова присъединистите в България обичат да се шегуват, че Батман бил родом откъде? От Прилеп, Северна Македония, хахаха. Обаче смешката не върви в Македония и то не заради национални предразсъдъци, а защото македонците във Вардарска Македония наричат прилепа с думата лилјак. То и в Кюстендил викат лиляк, ама знаят и прилеп. Македонците си имат град Прилеп, но са забравили, че така се вика на летящите мишки. 

Прилепите сега са актуални в световната научна общност и като възможен първоизточник на коронавируса. Засега този научен възел не е развързан, а в науката възлите не се разсичат с меч, както постъпил в античността оня фригиец Гордий. Научните проблеми не се решават и с бухалки, а тях ще ги споменем в края на съчинението ни.

Обаче в българския език присъства и френската дума батман, с ударение на второто "а". Тя идва у нас на красивите крака на балерините и балетистите, защото е термин от т.нар. екзерсис - също френска дума за системата от базови упражнения, които всеки танцьор трябва да владее до съвършенство. 

Конкретно батманът обозначава едни движения на крака - има няколко вида батмани. 

Батман тандю - кракът само се плъзва по пода, без да се вдига. 

battement-tendu

Това е батман тандю. Когато е придружено с клякане, е батман фондю. Когато кракът се вдигне на 45 градуса, това е батман жете, има и още разновидности, но да не задълбаваме, че ще ни се завие свят от танци, а тук сме на научна беседа.

Ще споменем само още един вид батман - когато балерината си вдигне крака на височината на бикините и нагоре, това вече е гран батман жете. 

battement-developpe

Най-накрая на тази лексикално-асоциативна верига ще споменем думата бата - така се нарича популярният не само в бейзбола уред - бухалката.

BLACK BASEBALL BAT 34 INCH BLACK LIGHT WEIGHT Aluminium METAL ...

Baseball bat (англ.) - бейзболна бухалка, бата. 

Научни проблеми, както казахме, с бухалка не се решават. 

Но пък при някои гражданско-правни спорове у нас се случва да се прибегне и до този неконвенционален инструмент за управление на кризи. Бухалката у нас доби и по-широк смисъл - с такъв етикет се сдобиха различни институции и медии, склонни да търсят решение на проблемите си чрез насилие и омраза.

И може би е време да създадем супергерой с бухалка? Или вече сме го създали?

________________

* В едно от предишните издания на рубриката ни за наука и гъделичкане с мустак объркахме една испанска дума и читател ни коригира, за което благодарим от сърце и призоваваме за още по-голяма бдителност!

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Испанската полиция: Има разследване срещу Бойко Борисов
Хунта

08.05.2020

Г-н БАЛЕВ

2604 6
Тулуп

05.05.2020

Г-н БАЛЕВ

3397 25

Коментари

maestrata

Е БАТИ!💨

Baskerville
снимка на Baskerville

Fouetté;grand rond de jambe en l'air ;etc. Той е "парлевуфрансе".

Влез или се регистрирай за да коментираш

×