Медия без
политическа реклама

Звукът на Марс се разпространява по странен начин

16 Апр. 2022
Pixabay

Използвайки оборудването на роувъра "Постоянство" учените са успели да определят скоростта, с която звукът се движи по Марс. Това, което откриха, може да доведе до странни последици в общуването на бъдещите заселници. 

Констатациите на учените предполагат, че опитът за разговор с Марс може да доведе до странни ефекти, тъй като изглежда, че по-високите тонове се движат по-бързо от басите. Тъй като хората, разбира се, не могат да дишат на Марс, те със сигурност няма да могат да потвърдят това твърдение, напомня Science Alert. От научна гледна точка, констатациите на Баптист Чайд, планетарен учен от Националната лаборатория в Лос Аламос, изискват допълнително изследване.

Скоростта на звука не е универсална константа. Тя може да се променя в зависимост от плътността и температурата на средата, през която преминава. Ето защо звукът се движи с около 343 метра в секунда в нашата атмосфера при 20 градуса по Целзий, но също и 1480 метра в секунда във вода и 5100 метра в секунда през стоманата.

Атмосферата на Марс е много по-тънка от тази на Земята, около 0,020 килограма на кубичен метър, в сравнение с около 1,2 килограма на кубичен метър на Земята. Но на Марс има и допълнителни усложнения: през деня нагряването на повърхността създава конвективен възходящ поток, който създава силна турбуленция.

Роувърът Perseverance има нещо уникално: микрофони, които позволяват на учените да чуват звуци от Марс и лазер, който може да активира звук с идеално време. Това позволява на Чайд и неговия екип да измерят времето между лазерния удар и звука, достигнал до микрофона на Supercam на 2,1 метра над морското равнище, за да измерят скоростта на звука на повърхността.

Резултатите подкрепят предположенията, направени с помощта на предишни познания за атмосферата на Марс, и потвърждават, че звукът преминава през атмосферата близо до повърхността със скорост от около 240 метра в секунда.

Но има и още нещо: „Поради уникалните свойства на молекулите на въглероден диоксид с ниско налягане, Марс е единствената планета в Слънчевата система, чиято атмосфера променя скоростта на звука точно в средата на звуковата лента (20 Hz до 20 000 Hz)“, казаха изследователите. Затова звукът се движи с повече от 10 метра в секунда по-бързо при по-високи честоти, отколкото при ниски честоти. На хора в скафандър това няма да се отрази. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Марс, звук