Медия без
политическа реклама

Съобщенията във "Фейсбук" стават криптирани

07 Дек. 2023
Британското правителство не е съгласно криптирането да започне сега
Pixabay
Британското правителство не е съгласно криптирането да започне сега

Технологичният гигант "Мета" ще започне да криптира от край до край съобщенията в платформите "Фейсбук" и "Инстаграм", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", като се позова на източници, запознати с темата, предаде БТА. 

Тази седмица ще започне преходът към криптирането от край до край на съобщенията на потребителите на "Фейсбук", като процесът ще отнеме няколко седмици.

Директните съобщения в "Инстаграм" също ще бъдат обхванати от криптирането по подразбиране малко по-късно, вероятно през новата година.

Засега няма отговор от "Мета" на молба на Ройтерс за коментар по темата, пише БТА. 

Промяната означава, че на потребителите на "Фейсбук" и "Инстаграм" няма да се налага сами да активират криптирането, което позволява съобщенията да бъдат виждани само от този, който ги изпраща, и от адресатите им.

"Мета", чиято платформа "Уотсап" вече криптира съобщенията, твърди, че криптирането гарантира защитата на потребителите от хакери, измамници и престъпници.

Криптирането от край до край е повод за разногласия между компании и правителства, отбелязва Ройтерс.

През септември британското правителство призова "Мета" да не преминава към криптиране от край до край в "Инстаграм" и "Фейсбук", без преди това да вземе необходимите мерки за защита на децата от сексуално насилие, припомня агенцията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мета, криптиране

Още по темата