Медия без
политическа реклама

Spotify пуска и видеоклипове

13 Март 2024

Гигантът в областта на музикалния стрийминг Spotify обяви, че ще публикува музикални видеоклипове в платформата си на "избрани пазари". Така той навлиза в сфера, отдавна доминирана от YouTube.

"Бета версията на музикалните видеоклипове в Spotify започва да се разпространява днес...", се казва в изявление на компанията, цитирано от АФП. Тя ще пусне ограничен каталог от хитове на световни изпълнители като Ед Шийрън, Дожа Кет и Айс Спайс, както и любимци на местната публика.

Първоначално музикалните видеоклипове ще бъдат достъпни само срещу платен абонамент в Обединеното кралство, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Швеция, Бразилия, Колумбия, Филипините, Индонезия и Кения.

В началото на февруари Spotify обяви, че е надхвърлила 600 милиона месечни потребители, 236 милиона от които са платени абонати. 

YouTube, която е част от Google, е водещата медия за музикални клипове онлайн. Те представляват голяма част от най-гледаното съдържание на платформата. Песни като Despacito на Луис Фонси, Shape of You на Ед Шийрън и "вирусният" хит Gangnam Style на к-поп звездата Psy събраха по няколко милиарда гледания.

От стартирането си досега Spotify инвестира значителни средства, за да стимулира растежа си с разширяване на дейността си на нови пазари, а напоследък и с ексклузивно съдържание като подкасти. 

 

Ключови думи:

Spotify, YouTube, видеоклипове