Quantcast

Медия без
политическа реклама

Саудитска Арабия прати астронавтка в космоса

Мисията в станцията около орбита ще продължи 10 дни

22 Май 2023
Туитър
Екипажът на "Ax-2" (от ляво на дясно) Раяна Барнауи, Джон Шофнър, Пеги Уитсън и Али ал-Карни

Частна космическа мисия, организирана от американската компания "Аксиом спейс" (Axiom Space, Inc.), излетя снощи към Международната космическа станция (МКС). В нея има двама саудитски астронавти, от които единият е жена.

Раяна Барнауи и Али ал-Карни са в екипаж с ооще двама астронавти. Ръководител на мисията е Пеги Уитсън - бивша астронавтка на НАСА, която е летяла до МКС три пъти, а като пилот е американският бизнесмен Джон Шофнър.

Мисията "Ax-2" стартира от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, малко преди 17,40 ч. местно време (21,40 ч. по Гринуич) на борда на ракета "Фалкън 9". Четиримата астронавти ще използват капсулата "Дракон" на SpaceX, за да достигнат и се скачат с космичестата станция в орбита. Очаква се това да стане днес, около 13:24 ч. по Гринуич. Астронавтите ще останат в орбита 10 дни.

От "Кенеди" съобщиха също така, ме единият от ускорителите на ракетата се е върнал на Земята и се е приземил в определената за целта зона, което е "първи подобен случай за пилотирани космически полети".

Саудитска Арабия изпраща за втори път свои граждани в Космоса. През 1985 г. принц Султан бин Салман участва в американска мисия. 

"Да бъда първата жена астронавт от Саудитска Арабия и да представям региона е голямо удоволствие и чест", заяви Раяна Барнауи, която е учен по образование, на пресконференция преди няколко дни. Тогава тя кза още, че е възхитена от идеята да разговаря чрез видеовръзка от МКС с деца от своята страна: "Да мога да видя лицата им, когато за първи път видят астронавти от своя регион, е много вълнуващо".

Али ал-Карни пък е пилот на изтребител. "Винаги съм имал страст към изследването на непознатото и съм се възхищавал на небето и звездите - заяви той. - Така че това е прекрасна възможност да преследвам тази страст и този път да летя сред звездите".

Космическата мисия е част от стратегията на ултраконсервативното Саудитско кралство за подобряване на имиджа на страната, в която допреди няколко години на жените не беше разрешено дори да шофират, отбелязва АФП. Саудитската космическа агенция беше създадена през 2018 г., а миналата година стартира програма за изпращане на астронавти в космоса.

Ключови думи:

Axiom Space, астронавти