Quantcast

Медия без
политическа реклама

US тоалетната на МКС излезе от строя

Астронавтите ползват само руската тоалетна в модула "Звезда"

11 Дек. 2019
НАСА

Тоалетната в американския сегмент на Международната космическа станция (МКС) за втори път е излязла от строя и астронавтите използват тази в руския сегмент. Това стана ясно от разговорите между екипажа на станцията и наземните специалисти, за които съобщава НАСА.

В МКС има две тоалетни. Едната е направена в Русия и е  руския модул „Звезда“, а втората е от САЩ и е в американския „Tranquility“. Освен това тоалетни има и в двата скачени към станцията руски космически кораба "Союз", но те се използват само при полет на корабите и едва в краен случай от обитателите на станцията.

Пред РИА Новости пресслужбата на „Роскосмос“ съобщи, че тоалетната в руския сегмент функционира нормално.

Първият подобен инцидент възникна в края на ноември. Тогава командирът на МКС - италианецът Лука Пармитано, съобщи на наземните експерти, че тоалетната в американския модул "Tranquility" не работи поради постоянни индикации за неизправност. И астронавтите започнаха да използват UCD торбички за събиране на урина, които се съхраняват в европейския модул „Колумб“. По-късно екипажът смени сепаратора и възстанови работата на тоалетната.

В момента на МКС екипажът е от руснаците Александър Скворцов и Олег Скрипочка, американците Кристина Кук, Андрю Морган и Джесика Мейър и италианеца Лука Пармитано.

Ключови думи:

МКС, астронавти

Още по темата