Медия без
политическа реклама

ESA ще почисти част от космическия боклук

Европейската космическа агенция (ESA) планира да пусне до 2025 г. в Космоса своя първи роботизиран колектор за отпадъци

Мисията ClearSpace-1 ще струва 120 милиона долара и ще събере много малка част от космическите боклуци. ESA само се надява да проправи пътя за глобална кампания за почистване на нашата орбита, съобщава The Guardian.

Ян Уорнър, директор на ESA, призова да бъдат определени нови правила за изпращане на бъдещи спътници, които да принудят тези, които ги изстрелват, да поемат отговорност за извеждането им от орбита, след като престанат да работят. "Представете си колко опасно би било да се движите в открито море, ако всички лодки, които вече не работят, бяха изоставени", каза Уорнър. "Така сега изглежда нашата орбита и не можем да си позволим да оставим нещата така", добави той.

През последните 60 години в орбитата на Земята са се натрупали хиляди тонове боклук, включително части от стари ракети, около 3500 нефункциониращи спътника и около 750 000 по-малки фрагменти. Фрагментите обикновено орбитират със скорост от 20 000 км/ч.

ESA се съгласи да финансира тази мисия по време на срещата Space19 + в Севиля, Испания, в края на ноември.

ClearSpace-1 ще се опита да премахне от нашата орбита парчета отломки, оставени от неин апарат през 2013 г. Отпадъците тежат около 100 кг и са с размерите на малък сателит. ESA ги избра, защото имат правилна форма и твърда конструкция, което ще улесни заданието.

Сондата ClearSpace трябва да улавя отпадъците с помощта на четирите си роботизирани ръце. След това сондата и боклукът трябва да се гмурнат в атмосферата на планетата и заедно да изгорят. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

орбита, боклук, Космос

Още по темата