Медия без
политическа реклама

Цял месец Калифорния използва само възобновяема енергия

Щатът продължава да продава излишъка

Властите в Калифорния съобщиха, че през последните 45 дни щатът е живял с ежедневен излишък на производството на електроенергия от възобновяеми източници над търсенето. Той се складира в батерии или се изнася в други щати. "Това не е аномалия", заявяват анализаторите. - Това е новата реалност!"

Марк З. Джейкъбсън, професор по гражданско и екологично инженерство в Станфордския университет, проследява баланса на потребената и произведената електроенергия в щата. Той разказва за състоянието на енергийната мрежа на Калифорния в X (преди това Twitter). В последната актуализация от 21 май 2024 г. Джейкъбсън съобщава, че в продължение на 45 последователни дни (69 от 75 последователни дни) предлагането на слънчева енергия в Калифорния частично е надвишавало търсенето всеки ден. На 20 май това е продължило 7,58 часа, като е достигнало 135,4% от търсенето.

Взети са предвид темповете на производство на слънчева, вятърна и водна енергия. Благодарение на проливните дъждове в щата през последните месеци водната енергия чупи всички рекорди. Ето защо анализаторите призовават да не се бърза да се празнува победата на енергията с нулеви емисии. Честите периоди на засушаване в щата предстоят, а само слънчевата и вятърната енергия няма да покрият потенциалния недостиг на електроенергия.

Джейкъбсън отбелязва, че предлагането превишава търсенето "с 0,25 до 6 часа на ден", и това е важен факт. Забележителното е не е в това, че възобновяемите енергийни източници осигуряват захранването на мрежата през целия ден, а в това, че това се случва ежедневно, което никога не е било постигано преди. С други думи, през вечерните и нощните часове щатът решава проблема с търсенето или с водноелектрическа енергия, или с доставки от акумулаторни батерии. През деня енергията се натрупва в хранилищата, а излишъкът се продава на съседните щати.

В Калифорния се намира най-голямото свързано към мрежата съоръжение за съхранение на енергия от батерии в света (то беше пуснато в експлоатация през януари 2024 г.), което означава, че тези батерии сега се пълнят с излишната слънчева енергия през целия ден и я връщат обратно в мрежата вечер и през нощта. Подобни проекти ще се множат тепърва, смятат специалисти. В Калифорния ще бъдат създадени и нови соларни и вятърни паркове. Има препоръка за стартиране на 26 нови "зелени" проекта в щата на обща стойност 6,1 млрд. долара. Повечето от тях трябва да са вятърни паркове в крайбрежните води.

По-рано Калифорния прие закон, който задължава до 2045 г. да се премине на 100 % към производство на електроенергия с нулеви емисии. Според Джейкъбсън Калифорния ще премине изцяло към денонощно използване на възобновяема енергия и съхранение в батерии още по-рано - до 2035 година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата