Quantcast

Медия без
политическа реклама

110 души са достатъчни за първата колония на Марс

12 Юли 2020
Pixabay

Професор Жан-Марк Салоти от Политехническия институт в Бордо, Франция, използва математически модел, за да изчисли колко хора ще са необходими, за да създадат общество, което да продължи да произвежда необходимите за живот ресурси.

Отговорът е 110 души.

Изследването му показва как малката общност ще се развива в наситен с кислород купол. Вътре в купола хората ще изграждат своя собствена селскостопанска индустрия, необходима за поддържане на живота на планетата. Изводите на проф. Салоти бяха публикувани в списанието Scientific Report на 16 юни 2020 г.

Основните два проблема, които Салоти вижда пред бъдещите заселници са оцеляването и "самоиздържането" - той обяснява, че тези фактори са ключови за бъдещите космически експедиции и може би за бъдещето на човечеството като цяло. В своя математически модел Салоти определя минималния брой жители на друга планета като отчита времето, необходимо за извършване на човешки дейности, необходимо за дългосрочно оцеляване. Салоти отчита и организацията на заселниците и инженерните проблеми. Освен това оцеляването ще зависи от достъпа на колонията до природните ресурси.

Моделът на Салоти е работещ дори при ситуации, при които подкрепата от Земята не би била възможна поради различни причини, включително война. Професорът също така предвижда обстоятелства, при които ресурсите на Марс ще са лоши или ако имигрантите внезапно решат да обявят независима Марсианска република.

Салоти е оптимист - в крайна сметка той предвижда, че дори и малко количество хора ще са абсолютно достатъчни за да оцелеят и колонизират планети.

 

Ключови думи:

колония, Марс