Медия без
политическа реклама

Само двама играчи в Първа лига са поскъпнали с €1 млн. и повече

Футболист на "ЦСКА-София" е поевтинял с 1.5 млн. евро

Нападателят на "Лудогорец" Бърнард Текпетей не само е най-скъпият футболист в Първа лига, но и този, чиято цена се е повишила най-много от началото на годината.
Лудогорец
Нападателят на "Лудогорец" Бърнард Текпетей не само е най-скъпият футболист в Първа лига, но и този, чиято цена се е повишила най-много от началото на годината.

Едва двама футболисти от Първа лига са си повишили цената с 1 млн. евро и повече от началото на годината. Това посочва сайтът за база данни на футболисти от цял свят Transfermarkt.

Най-голям ръст в стойността си бележи ганайският нападател на "Лудогорец" Бърнард Текпетей (26 г.) - 1.8 млн. евро, което е 56.3% повече в сравнение с началото на годината. Той струва в момента 5 млн. евро и е най-скъпият играч в първенството ни.

С 1 млн. евро пък се е повишила цената на панамския защитник на "Левски" Хосе Кордоба (22 г.), който сега струва 2.5 млн.

От българските играчи най-голям ръст е отбелязал националът Никола Илиев (19 г.) - 700 000 евро, колкото е и цената му в момента. Причината е проста - офанзивният халф до момента играеше за младежкия тим на "Интер" - Примавера, като там не бе оценен от Transfermarkt. Сегашната му стойност се формира след преотстъпването му в "ЦСКА 1948".

Следват го двама футболисти на "Левски" - халфът Андриан Краев (24 г.) и вратарят Пламен Андреев (18 г.), които са поскъпнали с по 500 000 евро и в момента са оценени също еднакво - по 1.5 млн. евро.

В процентно отношение най-голям ръст (600%) бележи нигерийският халф на "Ботев" (Пд) Точукву Нади (20 г.), който през януари е струвал 100 000 евро, а сега - 700 000.

Следва го колумбийският нападател на "ЦСКА-София" Брайън Морено (24 г.) със 140% ръст - от 700 000 евро в началото на 2023 г. до 1.2 млн. евро сега.

На обратния полюс пък е еквадорският нападател на "червените" - Майкъл Естрада (27 г.), който е поевтинял с 1.5 млн. евро и сега струва 1.5 млн. евро. Неговият спад в цената с 50% е и най-големият сред играчите в Първа лига.

От българските футболисти най-силно е паднала цената на Тодор Неделев (30 г., "Лудогорец") - от 1.3 млн. на 1 млн. евро, или 23.1%.

 

НАЙ-СКЪПИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Бърнард Текпетей в момента е най-високо оцененият футболист в българското първенство, както стана въпрос. Прави впечатление, че първите три места за моментна стойност са за играчи на "Лудогорец" - след Текпетей е Мунир Шуиар (24 г.) привлеченият преди дни за заместник на Кирил Десподов. Мароканецът с френски паспорт струва сега 3.2 млн. евро. Следва капитанът на разградчани Антон Недялков (30 г.) - 3 млн. евро.

По-нататък са асът на "ЦСКА 1948" Ивайло Чочев (30 г.), оценен на 2.8 млн. евро, Хосе Кордоба - 2 млн., вратарят на "ЦСКА 1948" Даниел Наумов - 2 млн., преминалият от "Левски" в "Лудогорец" Ноа Сонко Сундберг - 2 млн., и др.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата