facebook
twitter

Спорт

Още 298 руснаци може да бъдат наказани за допинг

Подозрителните проби са излезли след първите анализи на иззетите от московската лаборатория данни
181
 РИА Новости
55-годишният Юрий Ганус бе назначен за генерален директор на РУСАДА на 31 август 2017 г., като главната му задача е да възстанови лиценза и доверието в агенцията.

Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че е отворила 43 нови разследвания срещу руски спортисти след проверките на получените от московската лаборатория в началото на тази година данни. В съобщението се казва, че всички случаи са пренасочени за разрешаване в съответните международни спортни федерации, които трябва още веднъж да проверят информацията и да вземат решения за всеки от заподозрените състезатели.

Само че с това проблемите на руския спорт не свършват, защото 43-те случая са малка част от задаващите се дела. В съобщението на WADA се казва, че след анализа на получените от Москва данни са излезли общо 298 руски спортисти с подозрителни проби, а общият брой на пробите, които евентуално може да се окажат положителни, е почти двойно по-голям - 578. Всички случаи ще бъдат разгледани от самата WADA и до края на 2019 г. ще бъдат предадени отново на съответните федерации за окончателно решение.

Руският спортен министър Павел Колобков призова да няма преждевременни притеснения: "Руската страна изпълнява всички договорености. Тясно си взаимодействаме с WADA и ще продължим да оказваме съдействие на нейните експерти. Сега са определени 298 спортисти, чиито данни са подозрителни и ще бъдат проверени допълнително. Трябва да се изчакат резултатите от тези експертизи, а не да се правят предварителни изводи. След повторния анализ самите международни спортни федерации ще решат дали доказателствата са достатъчни. Ако се окаже, че някой спортист е нарушил антидопинговите правила, ще бъде дисквалифициран. Русия е поддръжник на чистия спорт."

Предоставянето на данните от затворената московска антидопингова лаборатория бе едно от условията по т.нар. "пътна карта" за възстановяването на правата на руската антидопингова агенция (РУСАДА). На 20 септември 2018 г. изпълкомът на WADA взе решение да върне лиценза на РУСАДА и без данните да са предоставени, което предизвика буря от критики.

Все пак Русия бе задължена да даде достъп до пробите до 31 декември 2018 г., но пак не го направи. Тогава пречката бе, че петчленната комисия от експерти на WADA, която отиде в Москва, не разполага с оборудване, сертифицирано според руските правни норми. Тогава 16 национални антидопингови агенции и комисията на спортистите към WADA призоваха страната да бъде наказана отново.

След забавяне от повече от месец заради тази причина експертите все пак получиха пълен достъп до базата данни на 10 януари, а на 22-ри WADA обяви, че няма да има допълнителни наказания за Русия. Що се отнася до изземането на самите уринни проби, това стана чак в началото на май, когато екипът на световната агенция събра 2262 проби, побрани в 4524 шишенца, тъй като са били разделени на А и Б проби. А след това ги изнесе от Русия, макар да не се мина без проблеми. Тогава шефът на РУСАДА Юрий Ганус разказа, че е имало затруднения при пренасянето на шишенцата през границата. "Пробите бяха пренесени в присъствието на държавните власти. Въпреки препятствията те вече пътуват към Швейцария", допълни той.

След появата на първите сведения за отворените нови антидопингови разследвания срещу руски спортисти дори се появи слух, че Русия ще бъде спряна от участие на олимпийските игри в Токио 2020, но WADA отрече това. Според агенцията може да има проблеми само за конкретни състезатели, докато олимпийският комитет на Русия, РУСАДА и други национални организации няма да бъдат наказвани допълнително, защото страната вече е изтърпяла достатъчно голямо наказание от 2015 г. насам.

На 2 юли пък зам.-председателят на РУСАДА Маргарита Пахноцкая председателстваше в Страсбург (Фр) заседание на Съвета на Европа по защитата на антидопинговите свидетели. А след него коментира: "Експертите обсъдиха основните проблеми, с които се сблъскват антидопинговите организации в своята работа с осведомителите. Групата взе решение по създаване на терминология, единна за всички звена, които работят по взаимодействието с тези хора. Отделно внимание ще се отдели на разработването на методи за работа с тях и за детайлизация на всеки етап от процедурата по защита на правата на осведомителите."

Най-известният такъв свидетел е бившият шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който емигрира в САЩ и оттам даде серия показания за методите, с които е ставало допингирането, а след това и прикриването на положителни проби на руски спортисти както на зимната олимпиада в Сочи, така и преди и след нея. Сведенията на Родченков доведоха до много наказания за руски спортисти, както и до настояването на WADA да получи данните от московската лаборатория, от които сега излязоха новите дела срещу заподозрени руски състезатели.

Ключови думи:

допинг, РУСАДА, WADA
Все още няма коментари

Още

Допинг империята на ГДР

08.08.2020

1157 2
Родченков: Направихме най-голямата олимпийска измама в историята

27.07.2020

5824 70
CAS оправда допингиран кон заради препикано сено

01.07.2020

744 1

Влез или се регистрирай за да коментираш