Медия без
политическа реклама

Най-добрите ни колоездачи стартират за купа "Камен Станчев"

Колоездачен клуб
Миналогодишните победители

Най-добрите ни колоездачи за поредна година ще застанат на старт в състезанието в памет на най-големия български треньор в този спорт - Камен Станчев. Надпреварата в Самоков на 21 май е организирана ПССК "Васил Левски - София'' и общината и в нея право на участие имат всички лицензирани състезатели, както и чуждестранни национални, клубни или регионални отбори.

Заедно с надпреварата за купа ''Камен Станчев'' ще се проведе и състезанието за купа ''Боровец''.

Стартът за момичета, юноши младша възраст, девойки и жени ще е в 14 ч. на бул. ''Искър'', пред ''Арена Самоков", като състезателната дистанция е 10.2 км. Чес по-късно е основният старт - на юноши старша възраст, мастърс и мъже елит, които ще изминат критериум от 103 км.

Камен Станчев бе най-успешният ни треньор, както в шосейното, така и в пистовото колоездене. Състезателната му кариера започва през 1950 г., когато на 14-годишна възраст участва в републиканско състезание, а за колоезденето го открива Александър Бичев. 

Той е трикратен отборен шампион с "Левски", но като треньор прави впечатляващи постижения. Под негово ръководство Ненчо Стайков завършва втори в Пробега на мира, а Димо Ангелов е два пъти 6-и на световни първенства и отново 6-и на олимпийските игри в Мюнхен `72 - на 1000 м от място в пистовото колоездене.

Успехите на Камен Станчев като треньор включват над 50 медала на държавни първенства на шосе и писта в Германия, Чехия, Япония. Тренирал е юношеския отбор на Словения, а към днешна дата неговите момчета са сред най-добрите състезатели в отбори в Словения и Италия.

След края на треньорската си кариера Станчев бе експерт коментатор на "Евроспорт". Големият специалист почина през май 2019 г.

Малко видео от провелата се на територията на Община Самоков колоездачна купа "Камен Станчев" за шосейно колоездене!

 

Още по темата