facebook
twitter

Спорт

Италианската олимпийска кандидатура увяхна

60
ЕПА/БГНЕС
Джанкарло Джорджети

Италианската олимпийска кандидатура за домакинство на зимните игри през 2026 г. увяхна, попарена официално от държавата. По време на реч в правителствената културна комисия секретарят по спорта Джанкарло Джорджети заяви, че градовете трябва сами да си търсят средства, защото държавата няма да отпусне пари за целта.

"Приветстваме евентуално домакинство през 2026 г. Но на този етап е деликатно, защото нямаме нормална италианска кандидатура. Всеки град трябва да покаже, че е способен да се справи самостоятелно", каза Джорджети.

Първоначално замисълът бе съвместно кандидатстване на Торино, Милано и Кортина д`Ампецо, но Торино се отказа заради настояването на миланската управа именно Милано да е водещият град. Джорджети пък добави, че е заявил ясно на желаещите, че нито едно от предложенията няма да получи държавна финансова подкрепа.

По този начин след по-ранните откази на Сион (Швейц), Инсбрук (Ав) и Сапоро (Яп) в играта практически остават само Ерзурум (Тур), Стокхолм (Шв) и Калгари (Кан). Турците обаче, освен че имат проблем със сигурността, искат да правят игрите съвместно със Сочи, като използват руския леден улей за шейни и бобслей, и това прави кандидатурата им аутсайдер. Стокхолм също има проблем с държавната подкрепа, след като миналата седмица правителството падна при вот на недоверие. А в Калгари на 13 ноември има референдум, на който жителите да кажат искат ли да се правят огромни разходи за зимна олимпиада.

Все още няма коментари

Още

Защо все още уличават допингирани от предишни олимпиади?

31.08.2019

Гардиън

483 1
Италианският вицепремиер събра европейски националисти на митинг в Милано

18.05.2019

346 9
Бах даде оценка "10 от 10" на Пекин 2022

01.02.2019

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

×