Медия без
политическа реклама

Джей Зи става мениджър на футболисти

05 Апр. 2020
Джей Зи се насочи към футбола в Европа
ЕПА/БГНЕС
Джей Зи се насочи към футбола в Европа

Една от иконите на хип-хоп музиката – Джей Зи, е и бизнесмен, който влага в спорта. Той е акционер в тима от НБА "Бруклин Нетс", но също така има и мениджърска агенция. Спортното подразделение на неговата Roc Nation – Roc Nation Sports, бе основано от музиканта през 2013 г., а първият му договор със спортист бе подписан с втория бейзмен на бейзболния "Ню Йорк Янкис" Робинсон Кано.

Доскоро дейността на агенцията бе предимно в американските спортове – освен бейзболисти тя представлява интересите и на баскетболисти, хокеисти, състезатели по американски футбол. Сред боксьорите, които са клиенти на Шон Кори Картър (истинското име на Джей Зи), пък са имена като Андре Уорд, Морис Хуукър, Сони Фредриксон, Мигел Кото.

Но Джей Зи разширява бизнеса. Само преди два месеца Roc Nation Sports отвори първия си офис извън САЩ – в Лондон. Последва мениджърски договор със световния шампион по ръгби с тима на Южна Африка – Сиа Колиси. Обаче основният интерес е насочен към футбола. И компанията на Джей Зи вече привлече за свои клиенти Кевин де Бройне от "Манчестър Сити", Ромелу Лукаку от "Интер" и Рийс Джеймс от "Челси".

Президентът по международните операции на агенцията Майкъл Йормарк е оставил в САЩ съпругата и дъщеря си, за да движи делата в Европа. 

"Преди 3 г. започнахме с германския национал Жером Боатенг. Това ни насочи към футбола. Прекарах много време в Европа, за да се обуча във вътрешните дела на този спорт и да представя визията на нашата агенция пред стотиците клубове и техните спортни директори –  разказва Йормарк. – Исках да разбера по-добре как футболистите са представяни в Европа, или може би не са представяни. И видях възможност да направим нещо специално във футбола. Става въпрос за подпомагане на спортист да постигне целите си както на терена, така и извън него. Подписваме за пълноценно партньорство, което обхваща трансфери; стратегическо изграждане на марка; медийно, маркетингово и пиар подсигуряване; търговски отношения. Мотивиращият фактор за нас не е просто да вземем парите. А как да си партнираме със спортистите по смислен начин, за да постигнат те максимално възможното по време на състезателната си кариера."

Йормарк счита, че футболистите са най-маркетинговите спортни фигури в Европа.

"Много от брандовете на континента обаче не използват футболисти, за да подкрепят своите продукти. В САЩ не е така. Там знаменитостите – спортисти, артисти, кинозвезди, имат голяма сила и свързването им с търговските марки има двустранна полза. В Европа футболистите имат все по-нарастваща популярност и ефект върху социалните мрежи, така че трябва да имат и повече възможности – убеден е Йормарк. – Искаме да видим в бъдеще как феновете следват играчите по същия начин, както следват любимите си отбори. Има такива примери в НБА – това е лига на отделните играчи, на звездите. Популярността на баскетболистите диктува посещаемостта на мачовете. Във футбола – да вземем пример с "Интер". Там всеки път когато Лукаку получи топката, се случва нещо магическо. Той прави невероятен сезон. Децата в Милано чуват за героя Лукаку и искат да го видят. "Интер" е голяма марка. Майката и бащата на детето може и да са фенове на отбора, но ние трябва да накараме детето да разбере кои са звездите, да ги хареса и да ги следва."

Но не само футболът е сред целите на компанията на Джей Зи. Следват Формула 1 и тенис

"Това са спортове, които са по-популярни в Европа, и започваме да разговаряме с хора и от тях. Ще действаме стъпка по стъпка, а целта е накрая и там да сме толкова успешни, както досега", казва Майкъл Йормарк.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

футбол, Джей Зи

Още по темата