Медия без
политическа реклама

От "ЦСКА-София" обясниха с 20 жалби забавянето за стадиона

17 Юни 2023
facebook
Арх. Цветан Петров от ИПА и собственикът на "ЦСКА-София" Данаил Ганчев (отляво на масата) разговарят с председателя на СОС Георги Георгиев и шефа на екологичната комисия Лорита Радева по време на вчерашната среща в Столична община.

Обжалване на процедурата по издаване на разрешителни от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ) е причината за забавяне на документацията, необходима за реконструкция на ст. "Българска армия" в София. Това обявиха от "ЦСКА-София" ден след като главният архитект на столицата Здравко Здравков съобщи, че футболният клуб още не е внесъл проект в Направление "Архитектура и градоустройство" към общината.

Според изявлението на клуба, публикувано във "Фейсбук", в РИОСВ-София има подадени 20 жалби във връзка с изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), без която строителството в Борисовата градина не може да започне. "Червените" наричат жалбоподателите свои "недоброжелатели".

Сагата с евентуалното строителство на нов футболен стадион на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина в София получи съвсем нова посока, след като главният архитект на столицата Здравко Здравков съобщи, че инвеститорът "ЦСКА-София" всъщност не е представил
Новият проект за основен ремонт на стадион "Българска армия" в Борисовата градина ще прегази закона за устройство на територията.

"На 20 март беше стартирана процедурата в РИОСВ-София. На 19 април бяхме уведомени, че трябва да подготвим допълнителни документи. На 19 май беше подадена поисканата информация, която изготвихме в изключително кратки срокове. В изпълнение на законови разпоредби процедурата беше оповестена по надлежния ред. За съжаление, няколко часа преди изтичане на крайния срок, бяха внесени и 20 идентични жалби с един същ довод, абсолютно неприложим за проекта, неаргументиран и незащитим. Вярваме, че няма възможност да бъде взето решение в наш ущърб, но въпреки това трябва да изчакаме необходимия срок, който допълнително бави процедурата", пишат от "ЦСКА-София".

От информацията става ясно, че вчера е имало среща на собственика на клуба Данаил Ганчев и арх. Цветан Петров от изготвилото проекта архитектурно бюро ИПА с председателя на СОС Георги Георгиев и председателя на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори Лорита Радева.

"Общинските съветници ще се произнесат в спешни срокове след като държавните институции си свършат работата. Проектът беше представен пред и одобрен от проектанта на подробния устройствен план на Борисовата градина - арх. Атанас Ковачев, с когото беше съгласувана визата. Предприели сме всички стъпки, за да осъществим мечтата на хиляди "армейци". Онова, което зависи от нас, се осъществява навреме и прозрачно. Не можем да прескочим съществуващите срокове и процедури, както и всички действия на недоброжелателите, целящи едно - да ни попречат да осъществим реконструкцията на ст. "Българска армия", завършват от "ЦСКА-София".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?