Медия без
политическа реклама

БФС мисли за нов формат на първенството от 2021 г.

27 Апр. 2020
БГНЕС
Емил Костадинов

Има голяма вероятност форматът за провеждане на първенството в Ефбет лига да бъде променен. Това обаче може да стане от лятото на 2021 г. Вицепрезидентът на БФС и член на Изпълкома в оставка Емил Костадинов обаче беше категоричен, че настоящият формат (с две фази и плейофи) ще бъде запазен и за следващия сезон (2020/21).

"Догодина продължаваме по същия формат. За след това не съм сигурен, защото има желание форматът да бъде друг. Ако наистина има желание за промяна, трябва всички клубове да се обединят и да решат заедно с федерацията дали искаме да има друг формат. Всичко опира до това дали всички клубове ще са съгласни", коментира Костадинов пред БНТ 1.

В БФС следят ежедневно указанията на Националния оперативен щаб, тъй като от тях зависят следващите две важни стъпки за футбола ни - подновяването на настоящото първенство и провеждането на следващия конгрес на футболния съюз, на който трябва да бъде избрано ново ръководство. "До 25 май трябва да дадем отговор на УЕФА дали ще почне въобще първенството и по какъв начин. Ако не може да почне, трябва да дадем решение за крайното класиране. Положението е извънредно. Ще бъде трудно и ще има отбори, които са недоволни. А футболният контрес трябва да се състои най-бързо след падане на ограниченията заради пандемията", обясни вицепрезидентът на БФС.

Костадинов потвърди, че БФС ще плати първите PCR тестове за COVID-19 за всички футболисти в първенството. Това е част от пакета от помощи, приет от ръководството на БФС. Както е известно, сред останалите мерки са намаляване на съдийските такси за Ефбет лига и Втора лига, както и предложение към Професионалната футболна лига за намаляване на годишните такси за членство на клубовете. Вицепрезидентът коментира също, че не се оценя достатъчно помощта на БФС към клубовете. "Ако се направи разбивка, ще се види, че сме помогнали на българските клубове с над 20 млн. лв. под различни форми за изминалите 10 години", заяви той.

Костадинов изрази и оптимизма си, че България може да се класира на европейското първенство догодина. Той прогнозира, че предстоящия бараж с Унгария и евентуалния с победителя от Исландия - Румъния ще се състоят до края на годината. "За мен мачът с Унгария е 50:50, така че имаме голям шанс", бе мнението му.

Още по темата