Quantcast
Батман срещу... "Валенсия"! | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Батман срещу... "Валенсия"!

Американското издателство "Ди Си Комикс" претендира, че емблемата на футболния клуб копира тази на комиксовия супергерой
253
Новото стилизирано лого на "Валенсия" (горе) и знакът на Батман

На 18 март испанският футболен клуб "Валенсия" отпразнува своя 100-годишен юбилей и се похвали с обновената емблема на тима. Този иначе празничен ход на ръководството обаче срещна съпротива от съвсем неочаквана посока.

Американското издателство "Ди Си Комикс", притежаващо правата върху историите за Батман, прецени, че дизайнерският прилеп на валенсианци прекалено много прилича на логото на супергероя, което е запазена марка от десетилетия. И дори внесе жалба в Европейската комисия по правата на интелектуалната собственост с настояване на "Валенсия" да бъде забранено да използва летящата мишка в този вид.

Според юристите на "Ди Си Комикс", ако емблемата на испанския отбор бъде запазена точно такава, "съществува риск от объркване сред обществеността". От "Валенсия", разбира се, са категорично против подобни претенции и обявиха недвусмислено, че нямат намерение да променят каквото и да било по новото си лого.

"Няма да се откажем от прилепа само защото на "Ди Си Комикс" така им се иска - цитиран е анонимен представител на клубната управа пред в. "Ел Конфиденсиал". - На света не съществува търговски бранд, който да притежава изключителните права върху прилепите. Когато нашият отбор е играл с прилеп на гърдите, онези в Америка още са преследвали бизони. Това е някаква формалност, ние сме абсолютно спокойни. Нашата емблема няма да се променя и не се страхуваме от никакви юридически последствия."

Интересите на американското издателство в Европа защитава мадридската кантора "Елсабуру", откъдето са категорични, че клиентите им няма да дават никакви коментари по иска, докато не се произнесе последната инстанция. Сигурно е, че в скоро време нищо няма да се промени, тъй като ресорната комисия по запазените марки през януари даде срок от 22 месеца на "Валенсия" и "Ди Си Комикс" да стигнат до самостоятелно решение на въпроса - до октомври 2020 г. Едва след това делото евентуално ще влезе в съда.

 

Легендата за прилепа във Валенсия

Летящата мишка се появява върху логото на футболния отбор през 1919 г., а Батман "се ражда" през 1939 г. Благодарение на безбройните комикси, поредицата филми (към днешна дата общо 13, първият от които сниман през 1943 г.) и десетките анимационни сериали постепенно прилепът наистина започва да се асоциира с американския супергерой.

Но това не променя факта, че летящият бозайник присъства в хералдиката на град Валенсия още от XIV век. Легендата разказва, че през 1238 г. арагонският крал Хайме I (във Валенсия и съседните градове много административни здания носят неговото име) освободил Валенсия от маврите, които развъждали прилепите като средство за борба с насекомите.

Преди похода си към Валенсия Хайме бил предупреден от пророк, че докато летящите мишки са в града, маврите не може да бъдат победени. Въпреки това, когато един прилеп свил гнездо върху палатката на Хайме, той по някаква причина приел това като добър знак и наредил животното да бъде опитомено, обгрижвано и хранено. Скоро маврите неочаквано нападнали лагера, но прилепът заудрял с крила по барабана, събудил испанците и те отблъснали атаката.

Така градът бил освободен от маврите и всички във Валенсия заобичали доскоро считания за прокълнат бозайник. Въпреки че има разминаване в датите от историческите извори, прилепът се появява върху градските символи само няколко десетки години по-късно.

 

Прякорът на футболния тим всъщност не е "прилепите"

Въпреки широко разпространената употреба на "прилепите" като синоним на "Валенсия", в речника на футболните запалянковци у нас всъщност официалният прякор на футболния тим въобще не е това. Нищо че дори професионални коментатори го използват по време на преки предавания или анализи. Редно е да се знае, че никой в Испания не нарича отбора така.

Главният историк на валенсианския футбол - спортният журналист и автор Пако Лорет, разказва: "Отборът има много прозвища, но точно това не е сред тях. Макар че Валенсия - и градът, и клубът, са свързани с прилепите (los murciélagos), това понятие не се отнася за футболистите."

Как и кога точно прозвището "прилепите" настъпва в българския футболен жаргон, не е съвсем ясно. По някакъв естествен път спортните журналисти започват да използват символа на града и отличителен знак в емблемата на отбора по свое усмотрение. И това съвсем не е единственият случай, в който побългареният прякор на даден отбор няма нищо общо с оригинала.

Най-яркият пример е с "Реал" (Мадрид), който у нас е наричан "белият балет" или "кралският клуб", макар че нито едното, нито другото се използва в Испания по адрес на столичани. Друго абсурдно прозвище е "бременските музиканти", пришито по неясни причини (е, може би все пак заради приказката на братя Грим) към германския "Вердер" (Бремен).

А как наричат "Валенсия" на галено испанците? Лос Че е най-разпространеният прякор на отбора, като по времето на треньора Ектор Купер самият аржентински специалист бе наричан Ел Че. Еднозначен точен превод не е възможен, тъй като думата "че" се използва в най-различни ситуации на местния диалект и може да означава "гледай", "виж" или пък "момче" и "пич". Валенсианци просто го вмятат в ежедневните си разговори, например "Ей, че, здрасти!" или "Че, как си?"

 

Летящите мишки са навсякъде

В самия град Валенсия прилепите са практически навсякъде - по фасадите на къщите, по капаците на уличните канали, в магазините за сувенири и естествено, на трибуната на ст. "Местая". По време на клубни събития прилепът винаги присъства. Талисманът на отбора също е прилеп, който с широка усмивка посреща играчите преди всеки мач и забавлява децата по трибуните.

Прилепите всъщност присъстват в емблемите на много отбори от Валенсия и региона. Градският съперник "Леванте" също има летяща мишка в своето лого. Прякорът на тима обаче е "жабите" (granotas), понеже след Гражданската война в Испания стадионът им се е намирал близо до "квакащата" река Турия.

С прилепи на своите лога са още местните "Атлетико Сагунтино" от трета дивизия (Сегунда Б) и "Пусол" от регионалната лига.

Ключови думи:

Валенсия, Батман, емблема

Още

Кабинетът не мисли да връща Пламен Георгиев от Валенсия
"Валенсия" следи Кирил Десподов

12.05.2021

181
Батман Борисов приключва като зайче

21.04.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

22547