facebook
twitter

Спорт

Аматьорският бокс плаши МОК със съд

43
 AIBA
Мохамед Мустасан

Международната асоциация за аматьорски бокс (AIBA) заплаши МОК със съд, ако бъде лишена от правото да провежда състезания. Временният ѝ президент Мохамед Мустасан обяви този план в писмо до членовете на Изпълкома. В него пише: "AIBA подготвя завеждане на дело още на 23 май, ако решението на МОК не е в нейна полза". Мустасан обявява също, че свиква извънредно заседание на Изпълкома на 18 май. Часове по-късно мароканецът изпрати второ писмо до колегите си, в което ги моли "да не взимат под внимание първото", но въпреки това възможността за завеждане на дело ще бъде сред обсъжданите.

В момента МОК е замразил плановете за боксов турнир на олимпийските игри в Токио 2020 и е спрял субсидиите си за AIBA, чиито дългове са $16 млн. През декември 2018 г. комитетът състави комисия за разследване на AIBA. Тя ще докладва на сесията на 22 май в Лозана, която пък ще реши съдбата на боксовата асоциация. В събота обаче президентът на МОК Томас Бах отправи силен сигнал. Като гост на конгреса на австралийския олимпийски комитет в Сидни той заяви, че МОК няма проблем да поеме администрацията на боксовите състезания в Токио 2020 или да възложи това на друга организация.

Големият "олимпийски" проблем на AIBA се оказа изборът на Гафур Рахимов за президент на мястото вкаралия я в милионни дългове тайванец У Чин-куо. МОК предупреди, че не иска боксът да има "един от водещите криминални престъпници на Узбекистан", както е описан от Министерството на финансите на САЩ. Но Рахимов бе избран през ноември. През март узбекът все пак обяви намерение да се оттегли и временно сдаде пълномощията си, а на 29 март мароканецът Мустасан стана и.д. президент.

Все още няма коментари

Още

Пет пречки пред зрелището Джошуа - Фюри

02.07.2020

Би Би Си

160
Половината спортисти по света нямат мотивация да тренират

28.06.2020

475 3
Токио орязва силно бюджета за олимпиадата

21.06.2020

82

Влез или се регистрирай за да коментираш

×