Медия без
политическа реклама

Торбата на Гешев е пълна, но не може да го спаси

Въпросът "защо чака досега?" ще преследва всяко обвинение и арест

 Гешев церемониално обяви, че ще изкара мандата си, каквото и да му струва това. Дали си вярва, като говори?
Карикатура: Христо Комарницки
Гешев церемониално обяви, че ще изкара мандата си, каквото и да му струва това. Дали си вярва, като говори?

Помните ли приказката "Я влез в торбата". В нея главният герой можеше с лекота да накара всичко да влезе в торбичката му. Ако все още главният прокурор Иван Гешев е главният герой в някоя приказка, тя ще е обратната - ще вади от торбичката си преписки и дела, които е пазил там за черни дни като тези, които сега му се струпват.

Попаднал под обсадата и на свои, и на чужди, Гешев вече изглежда неуправляем. Огромната му власт пък му развързва ръцете да удари по противниците си. При това атаката на главния прокурор привидно ще е със законни средства. Той може да изтупа от праха преписки, държани нарочно за сгоден момент, може да образува каквито си иска разследвания, да призовава на разпити когото си реши, да нарежда задържане до 24 часа, да иска сваляне на банкова тайна, запори, използване на специални разузнавателни средства. Арсеналът му е доста богат. А засега изглежда, че все още държи контрол, ако не върху всички, то върху повечето прокурори. А знаем принципа "няма НК, няма НПК - каквото каже главният".

 

Гешев обаче още е на ниво заплахи

 

В понеделник прокуратурата излезе със специално съобщение, че делото "Барселонагейт", по което се предполага, че се разследва и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съвсем не се държи на трупчета. Това, което забавя разследването, образувано преди повече от 2 години, е, че се превежда огромен обем документи от чужбина. Едва след това ще бъде назначена счетоводна експертиза и допълнително ще се разпитват вече разпитани свидетели. С това, най-общо, прокуратурата ни каза, че "Барселонагейт" може да не приключи и в близката година. Това, разбира се, не трябва да сваля гарда на Борисов, защото "Барселонагейт" далеч не е единственият казус в прокуратурата, свързан с него. Имаме кюлчетата и пачките в чекмеджето - друго дело, което със сигурност прокуратурата не държи на трупчета. А съвсем прясна е и проверката във Върховната касационна проверка, образувана по "изнесени от главния прокурор по време на брифинг на 15 май данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции". Тогава, с демонстративното късане на оставката си, Гешев обяви, че от името на Бойко Борисов му е предлагано да се оттегли като посланик в Турция или Израел. Гражданското сдружение БОЕЦ за пореден път в края на миналата седмица сезира Гешев за Борисов. По тази проверка, според публикации,

 

Борисов е призован да дава сведения

 

в четвъртък. В същия ден е призован и на разпит по "Барселонагейт".

Знаем, че за да бъде повдигнато обвинение на някого, е достатъчно просто срещу него да бъде подаден сигнал или прокуратурата да се самосезира. Заради бекграунда на прокуратурата и склонността й твърде фриволнода  се отнася със закона в определени ситуации, както и да проявява двоен стандарт, много хора очакваха Борисов да се превърне в обвиняем, а защо не и да бъде арестуван още в първите дни на прокуроско-мафиотския екшън в страната. Може би това е оставено от Гешев и хората му за десерт.

Защото Борисов е най-едрата риба от ГЕРБ, за която в прокуратурата има преписки. "Клиенти" на държавното обвинение обаче сигурно бързо могат да станат половината от парламентарната група на партията му.

На една отмяна разстояние е например отказът на прокуратурата досега да разследва Бранимир Балачев заради нарушената ковид карантина. За него Софийската градска прокуратура постанови, а след това апелативната потвърди, че няма престъпление в това, че е нарушил карантината си, защото го направил с общественополезна цел. По това време обаче Балачев беше фронтмен защитник на Гешев и яростно се противопоставяше на въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, стигайки "висотите" дори да обяви, че убитият по времето на главния прокурор Никола Филчев прокурор Николай Колев си го бил заслужил. Сега ситуацията е друга и

 

варненският адвокат може да се окаже в друга процесуална роля.

 

В прокуратурата сигурно може да се изровят и преписки, свързани с двамата бивши вътрешни министри - Христо Терзийски и Младен Маринов. В края на 2021 г. МВР съобщи, че Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу организирана престъпна група от ръководни служители на ГД "Национална полиция" в периода 2018-2020 г. Бяха разпространени кадри от специални разузнавателни средства от среща на Маринов през 2005 г. в Слънчев бряг с криминално проявени лица, приближени до Димитър Желязков-Очите и Николай и Красимир Маринови, наричани Маргините. Там са присъствали още ММА боецът Станислав Недков-Стъки, виден защитник на ГЕРБ по протести и контрапротести, както и собствениците на охранителна фирма "Делта секюрити гард" по онова време Димитър Спасов и Марин Русев. 

Да не забравяме и Делян Добрев, който както изпадна от обвинителния акт по делото "Белене", така изведнъж във вторник, 23 май, Софийската градска прокуратура предложи на Гешев да иска депутатския му имунитет.

Пак в края на 2021 г.

 

Петя Аврамова и Николай Нанков - двама бивши регионални министри

 

от ГЕРБ, а сега депутати, бяха разпитани  в МВР във връзка със строежа на магистрала "Хемус". След час и половина разпит, те обявиха, че пари от строежа на "Хемус" не са отклонявани. Техният адвокат пък заяви, че доказателствата срещу бившите министри са "едно хвърчащо листче". "Поводът да бъдат призовани двамата бивши министри е, че от тях е зависел строежът на магистралата и се очаква да дадат обяснения за строителните книжа и как държавата е упражнявала контрол върху строителството", обясни тогава Рашков. И допълни, че магистралата е трасирана през мочурища и свлачища и по тази причина сега трябва да се правят промени в трасето й.

Лъчезар Иванов, любимият лекар на Борисов, и народен представител от ГЕРБ в пореден парламент, също сигурно сънува прокурорски кошмари. Преди близо 2 години стана ясно, че спецпрокуратурата е образувала разследване за пране на пари по проверката на антикорупционната комисия КПКОНПИ за това дали има престъпление при реализирана от Иванов голяма печалба от продажба на акции. Как е приключило това разследване още е няма информация.

 

Изглежда е събуден и старият казус, нашумял като "канибалското дело"

 

- преписка от 2009 г. Рашков твърди, че Борисов е заплашвал бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо". Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител. Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си тогава, министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Когато разказа историята, министърът направи препратка към прословутата среща "Ти си го избра" в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха записи на разговори. Затова и през лятото на 2021 г. МВР разпита бившия земеделски министър Мирослав Найденов, бившия градски прокурор Николай Кокинов и бившия директор на следствието Бойко Найденов. Казусът се появи в понеделник в справката на прокуратурата по кои дела работи в момента. 

Във варненската прокуратура пък има три разследвания за търговия с гласове, свързани с преференциите, давани по време на изборите за примата от ГЕРБ - Варна Славена Точева. 

В последните дни от праха беше поизтупан и случаят с общинското жилище, ползвано от Мария Габриел срещу смешен наем по времето й на евродепутат с 30 000 лв. месечен доход, за да си "стокира" някакви неща.

Звездите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" също

 

може да се окажат под прокурорски обстрел.

 

Преди месец например се разбра, че Софийската градска прокуратура продължава разследването на договора за правна помощ, подписан от Българската банка за развитие с адвокатска кантора, в която е работила бившият депутат от ПП Лена Бориславова. Разследването започна през юни 2022 г., а срокът му засега е удължен до юни 2023 г. Предстоят разпити на около 20 свидетели свидетели и приобщаване на документи, обясни преди месец прокуратурата.

Висящо е и делото "Нексо", свързано с криптокомпанията, което от ГЕРБ в миналия парламент използваха да атакуват "Демократична България". По това време нямаше идеи за правителство с премиери на ротационен принцип, но ДБ и тогава бяха разпознавани като врагове от главния прокурор Иван Гешев заради настояването си за реформа в държавното обвинение и слагане край на безконтролната власт на началника му.

За разкош в употреба може да влезе и реанимираното през 2020 г. дело срещу бившия правосъден министър и настоящ съпредседател на обединението "Демократична България" Христо Иванов. Той бе разследван за това дали е сложил подписа си под четири заповеди, издадени от негово име, докато е бил министър.

Ако Гешев извади някое от тези преписки от торбата си, едва ли ще ни изненада. Изненада обаче ще е, ако от торбата изскочи някой казус, свързан с депутата от ДПС Делян Пеевски, сочен за кукловод на Гешев. Той беше санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски", но все излиза чист от прокурорските проверки.

Истината обаче е, че както и да постъпи Гешев от тук насетне, всяко негово действие ще бъде разпознато като политически шантаж и отмъщение и ще възникне въпросът "защо чака досега?", дори да е най-правилното и законосъобразно нещо, което прокуратурата може да направи. Гешев е толкова затънал, че всяко движение само го дърпа още по-надолу. Но и прави реформата още по-належаща. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иван Гешев

Още по темата