facebook
twitter

Наблюдател

Санирането вече няма да е "безплатно". Дано поне е ефективно

Властта призна с половин уста, че 2 млрд. лв. са били похарчени нечестно, но не обясни кой е отговорен
3 029
 БГНЕС
Първият саниран блок бе открит от министри и депутати от ГЕРБ с много дитирамби.

Естествено, че няма нищо случайно в реалити шоуто на премиера Бойко Борисов из страната. Отдаден на международна дейност, премиерът отдавна не се беше къпал в народната любов, която щедро заплаща с милиони от нашите пари. А "народът" в лицето на кметовете използва случая да си поиска още пари.

Точно така се случи в началото на седмицата, когато кметът на Пазарджик Тодор Попов връчи на Борисов петиция от 7000 местни граждани програмата за "безплатно" саниране да продължи. Повдигането на темата едва сега е странно, защото програмата бе в основата на авторекламата на ГЕРБ в последните 4 години. Може би това се дължи на факта, че много от санираните блокове пропищяха от този "дар", който протича при всеки по-силен дъжд или отлита при всеки по-сериозен вятър. А кой иска катран в кацата с мед точно преди избори!

Националната програма за саниране започна през 2015 г., в навечерието на тогавашните местни избори, като за нея бяха предвидени 1 млрд. лв. от държавния бюджет. Последваха сериозни съмнения за силно надути цени от фирмите изпълнителки, както и за откровено корупционни схеми сред местните власти, които одобряваха обектите за обновяване.

Реално сметката сочи, че

 

за един блок са похарчени средно около 1 милион лева

 

Две години по-късно бюджетът отпусна още 1 млрд. лв. за довършване на одобрените дотогава малко над 2000 блока в цялата страна. От тях към момента 1669 жилищни сгради са изцяло санирани, по други се работи, а за 17 не са започнали каквито и да е дейности. Още над 5000 са подали заявления за саниране, но за тях пари няма. 

Точно заради това и този път обещанията бяха доста по-скромни. Докато Борисов в типичния си стил "даде", вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че програмата е нечестна и че може да продължи, но под друга форма, в която собствениците на жилища ще си плащат за обновяването. "Като промо вариант да тръгне, беше добро начало, за да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво. Но не може да продължи по този начин. Събираме пари от всички, ремонтираме къщите и апартаментите на малцина. За да тръгне програмата, да видят хората, че енергийната ефективност е нещо хубаво - това беше ефективно. Но не може по същия начин. Всичките разходи, които са необходими, са 15 - 16 млрд. лв. Може да се направи по друг начин - базиран на т.нар. договори с гарантиран резултат, където инвестицията се изплаща от икономиите на сметките за ток. Имаме подобни планове да продължим, но не по същия начин", каза вицепремиерът.

За промяна на начина за финансиране и за доплащане от собствениците се говори поне от две години насам. Няма обаче нищо конкретно. В различни информации се сочи процент на самоучастие на собствениците от 20 до 50. Това на фона на платените досега пари обрича всякакви бъдещи намерения на провал. Защото няма нищо по-логично от това всеки, от когото искат пари за обновяване на старата панелка, да попита как така едни други са се вредили без пари. Така със сигурност

 

порочната изначално схема ще се обърне срещу създателите си

 

Защото от саниране, и то спешно, имат нужда не 2000 сгради, а много повече. „Повишаването на енергийната ефективност е важна задача. Но начинът, по който се тръгна, облагодетелства тези, които са били в програмата, за сметка на тези, които не са в програмата. Още в самото начало беше ясно на всички, че трябваше да има друг вариант, да се приеме формула, приемлива за всички“, коментира тези дни пред БНР арх. Петър Киряков от регионалната колегия на Камарата на архитектите в Стара Загора. Според него идеята на държавата да рестартира националната програма, но по различни правила, е „момент на отрезвяване“.

"Има сгради, в които не бе извършено достатъчно качествено конструктивно саниране, преди да се извърши енергийното саниране", каза пред БНР проф. д-р Петър Павлов преди откриването на Национален център по сеизмично инженерство, чийто координатор е. Причината е, че това би оскъпило проекта двойно. Така в крайна сметка се оказва, че два милиарда лева

 

са били платени просто за по-красиви фасади

 

В България има общо 4 милиона жилища, много от които са в сгради, които са стари и зле поддържани. За тях има две възможности - или спешно да бъдат обследвани и цялостно оздравени, или да бъдат съборени, защото стават опасни за хората, които ги обитават. И в единия, и в другия случай са необходими много пари. След 2020 г. най-старите панелки ще станат опасни за обитателите си, ако не бъдат цялостно реновирани.

Преди доста време от регионалното министерство обещаваха, че до края на 2018 г. ще има яснота как ще продължи програмата за саниране. Яснота няма. Само Томислав Дончев ни пробутва фалшива патица за споделено бъдещо благоденствие.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Двата милиарда за "безплатно" саниране са 98,9% похарчени

11.05.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

4282 14
След неуспеха с ЧЕЗ Гинка Върбакова се занимава със саниране

18.04.2020

21399 17
Софиянци не видяха първото онлайн гласуване в историята на СОС

13.04.2020

478 1

Коментари

Денебал

 

Защото няма нищо по-логично от това всеки, от когото искат пари за обновяване на старата панелка, да попита как така едни други са се вредили без пари.

 

Ами ..... по заповед на щуката.....?

 

 

 

 

 

 

 

ПероВТ

Дано да стане ефективно, но надали. Целта на цялата програма е да се "усвоят" едни стотици милиони от когото трябва. Конкретен случай - блок със 144 апартамента, строен през 1970 година. Никъде не се направи обследване на връзките между панелите, да не говорим за презаварени връзки, а именно това би означавало саниране (оздравяване). При цена на дограмата на апартамент от 1419 лв. (индивидуални оферти на местни фирми за немска, 5-камерна ПВЦ), цена на кв.м. 10 см. стенна изолация със скеле 40 лв, цена на покривна изолация и смяна на олуци от около 300 лв на апартамент и съответно - общи части и смяна на тротоар - също 300 лв.  Получава се около 3000 лв на апартамент. Одобрени са 1,5 милиона с ДДС или средно на апартамент 11 000 лв. При това две-трети от дограмата вече е сменена от собствениците, а това са близо половината разходи. Както и да го смяташ, получава се кражба на 75% от парите.   Да не говорим за качество на строителните работи, квалификация на работници и за качество на материали (дограмата е възможно най-евтината българска). Два съседни блока бяха "санирани", но сметките им за парно останаха същите, тъй като "Топлофикация" си отчита по своите си топломери какво е подала. Има ефект там, където хората се отопляват индивидуално. 

 

Augereau

Но не може да продължи по този начин. Събираме пари от всички, ремонтираме къщите и апартаментите на малцина

 

Добър ден. Преразпределение от най-долнопробен вид. 
 

letec55

Няма публикация във вестника по темата, под която някой форумец да не е направил простата сметка за това колко струват работите по оферти на строителни фирми, колко се харчат на практика по таз "програма" и колко на практика се открадват. Включително и в настоящата обсъждана публикация.

Авторе, не сте ли забелязали тези коментари? Не ви ли е дошло до акъла да проверите дали посочваните от форумците цени наистина са такива? Не ви ли е дошло до акъла, ако тези цени са точно такива, да поставите акцента не само на "нечестността" ( всички плащаме за малцина), а и на факта на безсрамната и нагла кражба, извършвана ей от тия на снимката пред очите на всички? Пред очите и на прокуратурата, иначе мълниеносно самосезираща се с цел да "удари" опонент на шайката или да "изчисти" някой от своите. 

ПероВТ

Като стана дума за проверка на разходите - Ето колко струва индивидуално "саниране" на 55 кв.м. панел - (с общите части - 60 кв.м.) - ПВЦ дограма 5-камерна, немска (най-голямото перо) - 265 лв (спалня - отваряем в две посоки среден прозорец) 2 по 577 - прозорец с врата - (отваряем в две посоки малък прозорец и малко прозорче на вратата с комарник) - за кухня и хол - (оферта на мега-стил.бг) ; смяна на покривна изолация (Воалит) заедно с улуците - 300 лв на апартамент (оферта на покриви-етвесистрой2011),  изолация+дограма+боядисване на общите части – еднометров тротоар около блока - 300 лв на апартамент; 40 лв кв.м. външна 10 см. изолация - 800 лв. (оферна на топлоизолация.еу)- получава се общо 2819 лв.  При това става дума за индивидуална поръчка. Предвидени са бонуси от 10% при голяма поръчка.
В моя блок, който сега се "санира" има 144 апартамента - общо 405 936 лв. При това обаче, дограмата вече е сменена на 2/3 от апартаментите - вадим от сумата 136 224 и се получава 269 712. Проектът е с утвърдени разходи от 1 285 369 лв. без ДДС! -  С ДДС е близо 5,7 пъти повече от действителното. Да им е честито на крадците!

Ето и въпросните сайтове:

http://megastil-bg.com/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/%D...

https://pokrivi-etvesistroi2011.alle.bg/%D1%86%D0%...

http://www.toploizolacia.eu/?gclid=EAIaIQobChMIvcm...

 

 

 

Интервал

Всичко е алабалистика, докато няма осъдени политици и изпълнители по тази мащабна "узаконена" кражба.
Една от многото.

duzov2

Мдааа! Ето как се събират пари за апартамент със собствен асансьор!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×