facebook
twitter

Наблюдател

Пловдивската бомба е прокурорска бомбастика

Водени от желание за самоизтъкване, службите и държавното обвинение направиха така, че родители да не смеят да им споделят каквото и да е
8097
Илияна Кирилова
Зам. главният прокурор Иван Гешев обяви, че по този случай "българските граждани могат да се гордеят със своите служби за сигурност, прокуратурата и следователите“. Разбирай и с него на първо място.

Ако се съди от официалните съобщения на българската специализирана прокуратура от последните месеци, писани и развивани с любезното съдействие на родните специални служби, България вероятно  е на първо място по разкрити и предотвратени терористични операции, както и по осуетяване на финансирането на целия международен тероризъм. То не беше осъден за тероризъм, роден във Виетнам българин с австралийско гражданство, не беше хванат и даден на съд швейцарец, отправил се да громи противниците на "Ислямска държава" с лък и мачете, не беше арестуването на 50 души, защото участвали във финансирането на тероризма чрез небанкови парични операции по метода „хавала“ за не по-малко от 25 млн. евро. Нищо че в общи линии накрая се оказваше, че в някои от случите

 

ставаше дума за хора, които не са си пили редовно хапчетата,

 

а в други, че от дузини задържани накрая оставаха по двама-трима в ареста, които още чакат съд и присъда. 

Миналия уикенд българската прокуратура се покачи на пиедестала на антитерористичната борба и се изстреля в класацията за най-абсурдните битки срещу международния тероризъм. Няма как по друг начин да се коментира историята с "ученика-терорист-джихадист" от Пловдив, който щял да "окървави" последния учебен ден в града, едва ли не първият вербуван от ИДИЛ християнин и какви ли не още по-страховити неща. 

Първоначално мнозина останаха с впечатлението, че прокуратурата и специалните служби наистина са постигнали нещо голямо. Толкова бомбастично звучеше всичко. Но когато на преден план се появи зам. главният прокурор Иван Гешев, както и след като излязоха подробности, бързо се разбра, че цялата работа е едновременно едно голямо нищо и 

 

вместо да изпише вежди, ще избоде очи

 

Какви егоцентрични мотиви трябва да те водят, за да разказваш куп неща, които или се оказват врели-некипели, или пък много, ама много силни преувеличени. Първото твърдение бе, че за първи път в България е предотвратен атентат.  Аха-аха да бъде извършен, но за щастие  хвърковата чета на прокуратурата и спецслужбите арестувала 16-годишен ученик в елитно училище в Пловдив и спасила града от кървава баня. После се оказа, че няма нищо подобно. Дори самият зам. главен прокурор Гешев бе принуден да каже, че няма "обаче данни дали е имало конкретен обект, срещу който да се подготвя атентат". 

След това

 

се изсипаха прокурорските бомбастики: 

 

че в дома на ученика са намерени 14.5 кг взривни вещества, използвани и при атентати във Франция и Белгия, та дори при терористичния акт в Сарафово. Нещо повече. При Сарафово даже са използвани под 3 кг взрив, а пък тук 5 пъти повече. После се оказа, че става дума за общодостъпни вещества - например белина, че всъщност няма изработени взривни устройства. Имало и формули, но пък ученикът твърдял, че има интерес към химията. Нещо, което кара прокурор Гешев да заключи, че "детето е объркано".

След като атмосферата беше добре подгрята, че става дума за невиждана и страшна история, предотвратена в последния момент, момчето от някакъв страшен престъпник вече се превърна "в жертва, а не един евентуален извършител на евентуално доста сериозно престъпление". 

Да вземем твърдението на държавното обвинение, че

 

момчето е вербувано от "Ислямска държава",

 

че дори имало процедура, по която да приеме исляма, че имало атрибути на терористичната организация. И всичко това гарнирано със снимки от сайта на МВР на знаме на организацията и книга за нея. Оказа се, че отново става дума за общодостъпна литературата и че всъщност книгата е дадена от бащата на момчето, за да види за колко лошо нещо става дума.

И тук стигаме до ролята на семейството, което според прокуратурата е отговорно. Оказа се, че всъщност службите са били информирани още преди месец от бащата. Нещо повече. Той им занесъл телефона на детето, в което бил неговият чат с предполагаемия вербовчик от ИДИЛ. Майката пратила детето на психолог.

И  възниква основателният въпрос - какво накара прокурори и служби да се хвалят с този случай. И то на фона на твърденията на адвоката на момчето, че за никакъв тероризъм не може да става дума, и на думите на психолога, че то изобщо не е способно да извърши какъвто и да е терористичен акт. Колко родители, които имат или ще се сблъскат с такъв проблем, ще се обърнат към службите, след като им беше демонстрирано как

 

ще бъдат осветени и те, и децата им, и проблемите им?

 

Или пък кои ще са тези приятелски спецслужби, които ще дават материали и сигнали до българските си колеги, ако нямат гаранции, че половин час по-късно някой голям специалист няма да се изпъчи пред камерите, за да обясни до каква страшна информация се е добрал? Да не говорим и за обстоятелството, че след като вече момчето добре знае, че е "предадено" на службите не от кого да е, а от баща си, за какви семейни отношения ще става дума занапред.

Експерти недоумяват защо прокуратурата и службите, след като са отработили случая, "предотвратили са терористичния акт", "неутрализирали са евентуалния извършител", са започнали да вършат куп шумни неща - арести, публични обяснения. И твърдят, че им се иска да не вярват, че става дума за обикновен пиар. Някак странно и историята съвпадна с едновременното желание на прокуратура, МВР, че и даже правителство за създаване на някакви антитерористични центрове. Каквото и да означава това.

Няма как обаче да подминем и един основателен въпрос, повдигнат от бившия шеф на Централната служба за борба с организираната престъпност Тихомир Стойчев. Той твърди, че на практика

 

ДАНС е изпуснала страхотна възможност да бъде работено

 

продължително. Според него службите е трябвало да са активни, да влязат дълбоко в случая, да го използват за проучване, за реализация, но вместо това всичко е станало публично. Много логично, нали? Защото всичко им е сервирано на тепсия - разговорите в чата, канала в чата, имали са материалите, могли са да се правят на ученика дълго време. Така са могли да установят куп важни неща - начин на вербовка, кой го прави, къде, сглобяване на бомби и какво ли още не. Не е известно обаче да е правено...

Със сигурност така работа от прокуратурата и специалните служби, и то по толкова деликатна и чувствителна за хората материя, не се върши. За ефективността и ползата от тайните структури, от МВР, от полицията, когато става дума за противодействие на тероризма, единственият критерий е тишината и спокойствието и липсата на терористични актове. 
Останалото е самовлюбено дрънкане и когато трябва да се работи срещу реална заплаха, следва провал.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Възпитател е осъден да върне на ученик печалба от 100 000 лв. от лотарията

16.08.2019

3802 4
Поне 50 души са знаели как да хакнат НАП месеци преди теча

16.08.2019

Мартин Георгиев

1853 7
Скопие прави нов орган за борба с корупцията

15.08.2019

202 1

Коментари

редник

Какви егоцентрични мотиви трябва да те водят, за да разказваш куп неща, които или се оказват врели-некипели, или пък много, ама много силни преувеличени. 

 

Хм, какви ли?...

 

...ставаше дума за хора, които не са си пили редовно хапчетата...

 

 

матея

 

 

 

                            Сега , "детето"събрало ли е взривни вещества или компоненти за изготвянето им ? Ако да то защо са плюнките по разследващите . Имам чувството ,че част от защитниците на ''детето''също са завербубани от ИДИЛ.

Sir Mano

"детето"събрало ли е взривни вещества или компоненти за изготвянето им ?

Ами да, колега, не четете ли?!?! У тях са намерили "белина"!

mi6osp.

Гешев твърдеше, че са разкрили тероризъм, а то излезе, че имат метеоризъм.

 

Гарантирани резултати, след разгрома на службите и тоталното назначаване на калинки.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Водени от желание за самоизтъкване, службите и държавното обвинение направиха така, че родители да не смеят да им споделят каквото и да е

Което е чудесен резултат.

Тези пловдивски родители заслужават благодарност голяма от останалите родители.

Беше крайно време да научат, че от службите всичко изтича към прокуратурата, а там майка плаче.

 

Всичко, което става в семейството, трябва да се решава само там и с помощта на проверените приятели.

KaraKoliu

Експерти недоумяват защо прокуратурата и службите, след като са отработили случая, "предотвратили са терористичния акт", "неутрализирали са евентуалния извършител", са започнали да вършат куп шумни неща - арести, публични обяснения. И твърдят, че им се иска да не вярват, че става дума за обикновен пиар.

Ами пиар е. "Скромния" тип Гешев се е наканил главен прокурор да става, нищо че твърди, че няма желание да участва в кални борби. Освен това след толкова гафове- Зайков , взривяване на дечица на празник,  показаване на балкони и тераси с размери на футболни игрища, принадлежаши на бивши и настоящи прокурори и полицаи- какво друго им остава освен пиар.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Оставки на всички по веригата, до министъра включително.

 

Това са анти-спецслужби, антиразследващи органи, прокуратура за политически поръчки.

 

Родителите да не се туткат, а да наемат истински адвокат, който да води дело срещу прокуратурата и органите, а когато делото тук бъде забатачено, да го отнесат в Страсбург.

Така ще докажат на сина си, че са на негова страна👋 👨👲👩 👍

 

bay Dragan

Винаги съм имал това впечетление от прокуратурата което ни се свежда сега. Скопена и пъчеща се със смешни реализации стигащи до трогателност .

Нещастни хорица чудещи се как да уплътнят деня си с някаква фантасмагория, подета, украсена и парфюмирана от медиите. Завършен идиотизъм.

Mrx

матея

 

Вт., 11/06/2019 - 00:28 (нов)

 Сега , "детето"събрало ли е взривни вещества или компоненти за изготвянето им ? Ако да то защо са плюнките по разследващите . Имам чувството ,че част от защитниците на ''детето''също са завербубани от ИДИЛ.

 

  Ами да, дето използвало "белина'. То с "белина" и  ядрена бомба можеш да направиш. Самият факт, че бащата съобщил на службите, говори, че те нищо не са открили и нищо не са свършили. Дали, ако имаме истински терорист, баща му ще се обади на службите, че те да ни спасят. 

bay Dragan

Аз имам в дома си около 10 кила амониева селитра , патлак ТТ и ловен автомат. Освен това в последно време съм мълчалив, депресиран,че вали непрекъснато и не мога да посея изцяло градината, да напръскам асмите, да прибера 12 кубика дърва. Псувам непрекъснато управляващите за липсата на работа и пари, за което кисна във Форума и нета. Започнах да пия ракия не само вечер, а скришом и през деня. Вървя денем като байкуш.

И най-важното , знам как се прави бомба от амониева, ловджииски барут и съчми което замислено споделих с жената.

Чакам Гешев и Началника му всеки момент да ме спешат.

Миряна Б.

Юнско биполярно разстройство.

 

Бързия ли, експрес ли чаках?
Псувах,  пушех и чаках  - мъж...
Още някой псуваше в мрака
и валеше страхотен дъжд.

Между две океански локви
като малък архипелаг
два семафора в сто посоки
разпиляваха влак след влак.

В отчаяние и тревога
с мен гореше зелен фенер.
Всеки миг ми искаше огън
някакъв милиционер.

Стар джебчия с печална морда
се въртеше над куп палта.
Дъжд валеше. Над всички лордове
и над всички крадци в света.

И над мене. Аз все тъй чакам.
Аз от чакане ставам мъж!?.
Над безумните черни влакове
се изсипва страхотен дъжд.

Бясна свирка процежда пара
през присвита и зла уста.
Дъжд се лее! Над всички гари
и над всички мъже в света.

Compay
снимка на Compay
Би било смешно , ако не беше страшно. Виждаме какъв пълен бардак е държавата , и колко сме беззащитни , ако ИСТИНСКИ терористи поискат нещо да направят тук.
LEFT

От тъпи по-тъпи служители на темида и МВР ни пазят! Видяхме ги в Костинброд, виждаме ги и в този случай.

аман бе

"От тъпи по-тъпи служители на темида и МВР..."

"Вие сте прости и аз съм прост...."

Влез или се регистрирай за да коментираш

×