Quantcast
Миризмата на "Гнилите ябълки" трови икономиката | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Миризмата на "Гнилите ябълки" трови икономиката

Големият проблем на Борисов е, че вече не му вярваме дори когато казва истината, коментира икономистът Георги Ганев
5 457
 Архив СЕГА
Георги Ганев е програмен директор по икономически изследвания в Центъра за либерални стратегии. От 2003 г. преподава в Стопанския факултет на Софийския университет. Член е на УС на Българската макроикономическа асоциация, като през 2005-2009 г. е неин председател.

- Доц. Ганев, споделяте ли мрачната прогноза на бившия финансов министър Симеон Дянков, че до две години ще се наложи вдигане на данъци - най-вече заради "дупката" в пенсионната система, която се разраства неудържимо?

- Факт е, че пенсионната система в България ще се напряга все повече и повече и нуждата от бюджетни инжекции в нея расте главоломно. Така нареченото обществено осигуряване е пирамидална схема - пенсионните вноски на новите участници отиват за плащане на пенсиите на по-старите. При това държавата ни заставя да участваме в тази пирамида - не можеш да кажеш: Не искам да участвам повече, изплатете ми парите, които съм внесъл досега. А тъй като населението на България намалява и застарява, все по-малко работещи трябва да поемат разходите за все повече пенсионери. Щеше да е лесно, ако на четирима работещи се пада един пенсионер. Но няма как един работещ да издържа пенсионер и половина, системата ще рухне, ако не я крепи бюджетът. 

И вторият пенсионен стълб има проблеми. Той е недокапитализиран и това е големият грях на поредица правителства -  според първоначалния план още преди 15 години вноската за втора пенсия трябваше да е станала 7%, а тя си стои на 5%. Има и много ограничения, които са във вреда и на пенсионните фондове, и на техните клиенти, защото им пречат да генерират високи доходи. Да не говорим, че управляващите позволиха на хората да напуснат пенсионните фондове, където е ясно кой колко пари има в личната си партида, и да се върнат в държавното ДОО, където всички пари отиват в един кюп и положението е "Куче влачи, диря няма".   

-  Е, при това "нарастващо напрежение" наистина ли ще ни сполети вдигане на данъци и защо Дянков смята, че ще е ДДС, а не плоският подоходен данък, който има толкова гръмогласни критици?

- Първо, не мисля, че ще се случи в близките 2-3 години, по-скоро ще е в края на десетилетието. Да, разходите за пенсии растат, държавата е във валутен борд, не може да печата пари и остава да вдигне някой данък. В това отношение логиката на Дянков е изрядна. Но не знам дали е политически възможно - не съм сигурен, че някой ще има куража. 

- Защо не - БСП периодично внася проекти за премахване на плоския данък, за въвеждане на необлагаем минимум и за високи ставки за богатите? 

- Първо, това изобщо няма да доведе до повече приходи в бюджета, по-скоро може да се случи обратното и пак няма да има пари за пенсии.  Второ, като разговарям с привърженици на прогресивното облагане, винаги ги питам къде слагат летвата за "неприлично богатство", което искат да накажат с висок данък, и те винаги се оплитат в отговора. Защото се оказва, че идеята им за богатство обхваща средната класа, хората със средните доходи. Това са много гласоподаватели, а партията, която реши да ги накаже с по-висок данък, рискува да ги загуби. 

- Как оценявате антикризисните мерки на кабинета "Борисов" през тежката 2020 година?

- Не одобрявам избирателното намаляване на ДДС за онези, които викат по-силно или си общуват на четири очи с премиера. Намирам за възмутително, че това бе направено без никакви анализи и сметки - дори на гърба на салфетка не написаха какво очакват като плюсове и минуси от подобна мярка. И сега няма анализ какъв е ефектът от свалянето на ставката от 20% на 9% - нито за заведенията, нито за бебешките храни и памперсите. Да, книгоиздателите обявиха, че имат ръст на продажбите, но Министерството на финансите мълчи. А е редно да каже колко са спасените работни места като ефект от намаляването на ДДС, какво става с приходите от данъка и т.н.

Най-известната мярка - "60 на 40", изглежда, посработи. Но пак има партизанлъци, гафове - една фирма се класира за помощ, друга не, не съвсем ясни и обмислени критерии. Смятам, че тегленето на милиардния заем през 2020 г. беше правилно. Моментът бе много добре уцелен - България взе парите при много добри условия, сега те стоят в резерв и страната ни стои много стабилно финансово.

- Но през декември правителството за нула време извади и изхарчи цели 4 млрд. лева от фискалния резерв, без да разберем къде отиват тези пари.

- Принципно фискалният резерв е точно за ситуации като сегашната - "бели пари за черни дни". Иначе си е традиция правителството да "развързва кесията" през декември.  Да, непрозрачното харчене е огромен проблем. И, да, сега сумата е рекордна, но нима сте изненадани? Изборите са съвсем близо и няма сила, която да спре управляващите да харчат като луди в предизборна ситуация. 

-  Защо големите инвестиции все заобикалят България и отиват в други източноевропейски страни? Вижте последните новини - южнокорейски гигант вдига завод за батерии за електромобили в Унгария за 2.3 млрд. долара, китайци правят огромен завод за хладилници в Румъния, "Фолксваген" се отказа да прави нов завод, но преди това предпочете Турция...

-  У нас инвеститорите - и задгранични, и местни, не се чувстват сигурни, не са защитени. Наскоро участвах в проучване за връзката между икономическото развитие и ефективността на правораздавателния сектор (изпълнението на договорите, правната сигурност има важно значение за разходите на бизнеса). Направихме преглед на различни международни изследвания и обзорни индекси през последните 13-15 години. Това, което казват те за България, е част от обяснението защо са малко чуждестранните инвестиции. Сравнението със сродни държави като Румъния и Сърбия в тези класации - едната е член на ЕС, другата не е, показва, че и двете се справят по-добре от нас. Нашата правна система работи по-зле и съответно по много икономически индикатори изоставаме.

В проучването посочваме и конкретни случаи - скандалът с "Гнилите ябълки" в съдебната система и кражбите на фирми, "Осемте джуджета", съшитите с бели конци дела срещу бизнесмени като братя Бобокови, Иво Прокопиев, бившите министри Дянков и Трайчо Трайков и др. - все очевидни примери за опити за тормоз през съдебната система. Тази незащитеност на правата поражда несигурност и последствията от това са две - оскъпява се правенето на бизнес и се убиват стимулите за поемане на рискове (какъв е смисълът, ако ти направиш пробив, а утре някой ти превземе фирмата). 

-  Но е факт, че Турция, Сърбия, дори Унгария, която рискува да наруши европравилата, предлагат много щедри държавни помощи и така привличат едрите инвеститори.

- Аз съм убеден противник на такова привличане на инвеститори.  Да, ще влязат едни пари, да, ще се създадат едни работни места. Но в момента, в който някой предложи на този инвеститор по-големи "бонбончета", той ще си вземе машините и ще се премести. На Румъния впрочем това вече много пъти ѝ се случва - инвестициите идват заради данъчни облекчения, а като изтече срокът на преференциите, "си взимат чукалата" и отиват другаде. Нямам нищо против, ако България даде бланкетна данъчна преференция за всички инвеститори - като нулевия данък за реинвестираната печалба, както е в Естония. Но не е честно да даваш облекчения, привилегии само на избрани фирми. Това е порочно и е късогледа политика. 

- Какво мислите за несекващия скандал "АЕЦ Белене" и за поредния обрат с местенето на проекта в Козлодуй?

-  Чудя се дали правителството не праща кодирани съобщения на някого за нещо, или наистина търси изход от "капана" - имаме "гьол", в който са заровени милиарди и продължава да се оскъпява, при това се твърди, че е сеизмоопасен. Вариантът с преместването може да е търсене на решение, а може да е поредната "димка" и след време правителството да се отметне, както толкова пъти се е случвало. 

Това е един от големите проблеми на управлението на Бойко Борисов - толкова пъти са лъгали, че вече не им вярваме, дори да казват истината. Само вижте историята с кюлчетата и чекмеджето в спалнята на премиера - колко различни и взаимно изключващи се "обяснения" ни поднесе този човек в рамките само на едно лято. 

Още

Българинът много иска да е чужденец
Обучението в локдауна заприлича на криво огледало
Георги Господинов: Има опасност да изберем миналото

03.04.2021

21091