Quantcast
Милиард за пенсии има, но той се харчи по най-глупавия начин | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Милиард за пенсии има, но той се харчи по най-глупавия начин

Стихийно раздадените пари можеха да бъдат използвани за далеч по-справедлива и ефективна подкрепа, но ГЕРБ държи на подаянията
15 987
 Фейсбук
Тук никакви формули не са интересни.

Не просто предизборна агитация, а див популизъм - така някои депутати описаха разигралия се в сряда цирк в пленарна зала, където в последните си часове живот 45-отото Народно събрание събра внушително мнозинство за едно решение, чиито последици могат да бъдат само емоционални. След като над два часа се обвиняваха взаимно в лицемерие, 127 депутати все пак подкрепиха БСП и гласуваха от 1 юли да се направи преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г. Направиха го с ясното съзнание, че изпълнението на решението не е възможно - за него няма нито пари, нито време, а законът така и остана само наполовина приет (без второ четене). Така въпреки уж добрите намерения, решението ще се запомни от възрастните като недостойна лъжа.

Преизчислението на пенсиите е повече от наложително и много закъсняло, макар че поразиите на ГЕРБ и "Обединени Патриоти" в пенсионната система необратимо я превърнаха в социална служба. И най-неопитният депутат обаче едва ли очаква, че такава скъпа и рядка процедура е възможна с импровизация от днес за утре. В дебатите се чуха опасни идеи откъде да се вземат необходимите за целта пари (1.11 млрд. лв. само до края на тази година). Корнелия Нинова предложи да разбутаме сребърния фонд, в който има 3.3 млрд. лв. Георги Гьоков (БСП) предложи да почнем да плащаме с резерви на НОИ, а следващото правителство да актуализира бюджета. Георги Ганев (ДБ) поиска да се увеличи пенсионната възраст. Тома Биков (ГЕРБ) пък

 

отвори дума за увеличаване на осигуровките

 

ГЕРБ трябва добре да помни, че в две поредни години увеличава осигуровките, но отмени отпадането на тавана за новите пенсии и увеличението на тежестта на всяка година стаж в пенсионната формула - с други думи, увеличи осигурителната тежест за работещите, но не увеличи осигурителните им права в замяна. Пенсионната възраст пък се увеличава от 2016 г. насам - благодарение на това сега се пенсионират 21% по-малко хора отколкото през 2015 г. Нещо повече, за над 20% от новите пенсионери пенсионната възраст е по-висока отколкото в много европейски страни - 66 г. и 6 месеца. Това са хората, принудени да отлагат пенсионирането си заради липсващ стаж. Високата смъртност - подчертана още повече в пандемията, едва ли позволява тези условия да се затягат допълнително. Партиите не бива да се облизват и около сребърния фонд - колкото и да е лошо положението днес, той е за много по-дългосрочно гарантиране на устойчивостта на пенсионната система.

В хода на дебатите в сряда управляващите многократно изтъкнаха, че пари няма. На всяко правителствено заседание обаче премиерът в оставка ги опровергава, като вади извън всякакви бюджети нови и нови милиони. "Да погледнем фактите, вие не искате хората да са спокойни, вие искате бащицата да им подхвърля, не по конституционния ред", обясни Манолова на колегите си от ГЕРБ. Никъде другаде този стил на управление не е тъй подчертан, както при пенсиите. За тях нито веднъж в трите си правителства премиерът не се възползва от проверени в практиката формули. Вместо това основен инструмент на социална политика е добавката и в ковид кризата тази демагогия покори нови върхове.

Антикризисните добавки от 50 лв. за всеки пенсионер първоначално бяха въведени за три месеца като внезапно хрумване на Борисов. Те бяха

 

първата директна финансова инжекция

 

към хората, макар че така и не стана ясно защо нуждите на всички пенсионери са приравнени. С времето аргументацията за тяхното раздаване се обогати с всякакви неясни формулировки, като например здравна профилактика. Ефектът бе тестван също така нееднократно от премиера - при обиколките си с джипката той не пропуска да попита всеки случайно срещнат пенсионер: "Взе ли 50 лв.? Е, кажи едно "Добре е!".

Още преди да се изчерпят първоначално отпуснатите над 300 млн. лв. бе ясно, че добавките няма да са с инцидентен характер. Антикризисният им замисъл изключваше вариант плащането им да спре в началото на есента и това беше само началото на поредица от парадокси в тази мярка. С бюджетните закони добавката бе гарантирана с изборен хоризонт до края на март. И за критици, и за управляващи обаче е ясно, че на деветия си месец това вече е постоянно плащане - евентуалното му спиране ще е равносилно на намаление на пенсиите.

При задаващи се нови избори може с голяма сигурност да се прогнозира, че който и да е на власт, ще продължи да плаща по 50 лв. на пенсионерите поне до юли. Тогава сметката ще е надхвърлила 1.2 млрд. лв. Дори на фона на общите разходи за пенсии това са много пари - ако добавката се запази до края на годината, разходът за нея ще достигне почти 10% от тазгодишния пенсионен бюджет. И това отново ще са пари, непредвидени в нито един бюджет.

50-те лв. по същество са социална помощ, но се плащат от НОИ. Това поражда два проблема - ако са социална/антикризисна помощ, то

 

защо ги дават и на хора с 1440 лв. пенсия?

 

Всяка подкрепа се подчинява на някакви критерии и те рядко се изчерпват с емоционалните категории "нашите майки и бащи". Ако не са социална помощ, то защо хората с най-малък осигурителен принос получават колкото тези с най-голям? Ако пък целта е всички да вземат по нещо, то защо нямаше диференциация на сумите, та най-бедните да получат повече - поне до линията на бедност (369 лв.)? По нищо не личи някой по високите етажи на правителството да си е задавал тези въпроси.

50 лв. са една хубава, кръгла сума от гледната точка на джипката - тя дава самочувствие на благодетеля да обикаля селата и да си проси благодарност. От гледната точка на редовия пенсионер 50 лв. са най-голямото увеличение на пенсиите от 13 години насам - дори за една "висока" пенсия от 600 лв. сумата представлява 8.3% увеличение - повече от което и да е осъвременяване по швейцарското правило, правено от кабинет на Борисов. По-високо от това стои само минималната пенсия, която за шест месеца беше увеличена с 36%, или 80.57 лв.

Едва ли ще се намери власт, която да посегне на добавката оттук нататък. Така единственият възможен ход е 50-те лв. да влязат в основния размер на пенсията. И да я направят още по-несправедлива. Дори за хаотичното харчене на последните правителства това ще е един много лошо похарчен милиард. Което връща въпроса обратно към преизчислението.

Миналата есен ГЕРБ за пръв път заговори за такава принципна промяна на пенсиите. Повечето предложения на експертите можеха да се вместят не само в похарчения за добавки бюджет, но и в представата за справедлив подход, който ще стимулира хората да се осигуряват на реални доходи и ще ги научи, че пенсията е заместващ доход, който отчита личен принос. С всеобщо съгласие почти бе избран вариант, при който пенсиите да се преизчисляват с увеличение на коефициента за всяка година стаж. Но точно преди тържествения финал отново се намеси Бойко Борисов. От двора на една ловешка църква той погреба труда на експертите, като обясни на група възрастни жени: "Не можем едновременно и да индексираме, и по 50 лв. отгоре да даваме. Защото вие за радост сте много, но това струва по 108 млн. лв. на месец".

При дискусиите президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов бе определил вариантите така: два от четирите вършат работа - преизчисляване на всички пенсии и преизчисляване на тези, отпуснати преди 2015 г., другите два са глупав и най-глупав.

 

ГЕРБ избра най-глупавия

 

- да увеличи само минималните пенсии, и е на път да реализира и глупавия - да направи добавката от 50 лв. постоянна. Защото от гледна точка на избори точно тя върши работа, а не някакви неразбираеми формули за преизчисление.

Вариантът с 50 лв. можеше да остане просто леко глупав, ако миналата година ГЕРБ не го съчета с поредица от други социални гафове. Правителството например първо предложи добавки за всички деца - с крилатото обяснение на социалния министър Деница Сачева, че трябва да има нещо, което да ни обединява. После зачеркна тази идея, защото народът не бил съгласен да се раздават пари на калпак. След това предложи нов вариант - "значително" повишение с 10 лв. на детските, замръзнали на 40 лв. от 2017 г. После задраска и това, като публично призна, че отклонява икономисаните от родителите 205 млн. лв. за заплати на полицаи и лекари.

Една извоювана справедливост в пенсиите - правото на избор човек да се пенсионира по старата формула, беше отменена преждевременно, за да се осигурят пари за друга трудно извоювана справедливост - по-малко ощетение за хората с две пенсии. Като прибавим към това и други вреди в пенсионната система - запазения таван на пенсиите, замразения коефициент на тежест на стажа, в хаотичните решения на ГЕРБ започва да се вижда ясна последователност - в тях целта не е справедливост и "достойни старини на нашите майки и бащи", а безогледна експлоатация на публични средства за лично-партийни цели.

 

Ключови думи:

пенсии, 50 лв., Бойко Борисов

Още

Слави и Бойко в Триатлон с джипки, патерици и добитъци
НАП е започнала данъчна ревизия на всички депутати от ГЕРБ

20.06.2021

44022
Борисов с нови менискуси напук на Радев