Quantcast
Който разкрива корупционни схеми, получава голяма бухалка | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Който разкрива корупционни схеми, получава голяма бухалка

Не бих посъветвала колегите си от българския парламент да тръгнат по моите стъпки, тъй като няма кой да ги защити и ще бъдат публично опозорени, казва евродепутатът Елена Йончева
2 800
 Снимка: БГНЕС
Елена Йончева е български журналист и политик. Тя беше депутат в настоящото 44-то Народно събрание от левицата и говорител на парламентарната й група. На евроизборите през май т.г. стана български представител на Европейския парламент, където е член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

- Г-жо Йончева, главният прокурор поиска имунитета ви и като евродепутат по разследването срещу вас по делото „КТБ“. Какво се случва?

- Г-н Сотир Цацаров още през лятото каза, че ще поиска моя имунитет като член на Европейския парламент. Всъщност българската прокуратурата е внесла искане за това и ЕП гласува доверие на националните институции, което е практиката и рутинна процедура. ЕП не провежда свое разследване. Разбира се, ще запозная моите колеги с фактите, защото те трябва да знаят на какво е подложен един български журналист и политик, който оповестява тежки корупционни схеми на управляващите.

Искам и да припомня, че в българския парламент дадох веднага съгласие за свалянето на имунитета ми. Смятам, че трябва максимално бързото решаване на този казус, за да отпаднат всички тези ужасяващи обвинения срещу мен.

- Казвате "ужасяващите обвинения да отпаднат". В същото време съобщихте, че сте внесли жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Срещу кого е тази жалба?

- Жалбата освен че е внесена, тя е и приета. По този начин съдът се зае с обвинението, което ми е отправено от българската прокуратура. 80 процента от жалбите, които се внасят в Европейския съд, се считат за недопустими. Фактът, че е приета, показва, че потенциално искът е основателен. Убедена съм, че съдът ще огласи каква е истината около целия този казус.

- Какво сте написали в тази жалба?

- Тъй като прокуратурата ме обвинява в пране на пари от КТБ, което в конкретния случай означава, както те казват "че съм знаела или съм предполагала", подписвайки  договор с ТВ7 за производството на филми, че средствата са с неясен произход. Има два момента тук. Когато подписвах този договор през 2012/2013г., КТБ беше избрана за банка на годината. В нея множество български държавни фирми влагаха своите средства и ако държавата не е знаела, че има някакъв проблем с банката, как бих могла аз да знам.

Второ - тези средства, които съм получила от банката, са по договор за производство на документални филми, които са заснети, излъчени и пр. Става дума за 7 филма, които са снимани в Сирия, Турция, Украйна. По договор с тези пари е закупена тв техника, сателитни телефони, монтажно студио и др. материали, свързани с филмите. Филмите и техниката са налични. Фирмата е плащала данъци в България. Цялата документация е налична.

- Защо само вие сте на прицел? Публично известно е, че немалко политици са взимали средства от КТБ, пари на държавата се държаха в нея?

- Кога беше повдигнато обвинението срещу мен?! След като показах цялата схема по строителството на оградата с Турция и съответно внесохме сигнал в прокуратурата. И в ДАНС. Агенцията излезе с доклад по нашия сигнал. Разкрихме и схемата „Кумгейт“, свързана с представители на ГЕРБ. Но след като повдигнахме темата за строителството на пътищата в страната, беше отправено това ужасно обвинение. 

- В тази връзка повдигнахте в началото на годината и друг голям въпрос за ремонта на столичното Ларго, а скандалът стана известен като „Ало, Банов съм“.

- Ежедневно и подробно следя всичко, което се случва в България. Знам и че Министерството на културата пропусна и последния срок за обжалване на съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията му за неустойка към строителя на Ларгото. Ведомството, ръководено от Боил Банов, не само няма да получи неустойката за забавянето на реконструкцията на комплекса, но и трябва да плати съответните разходи.

В началото на годината пуснахме записи и внесохме сигнали в прокуратурата, вторият с оригиналния запис със съответните документи. Работех с екип от юристи, става дума за сериозна документация. Все още няма реакция от страна на прокуратурата.

- Защо?

- Не мога да кажа. Въпросът е към прокуратурата.

Очевидно е, че след като разкриваме корупционни схеми и им даваме гласност, се стоварва една голяма бухалка. Защо е така, българският гражданин може сам да си направи извод.

Не знам дали има толкова преследван и удрян български политик през последните години. Властта счита, че трябва да накаже всеки разкриващ тежката корупция, всеки, който се изправи срещу системата не само на думи, а с фактология, разследване, сериозни сигнали в прокуратурата. Властта го прави, за да знаят следващите какво ги очаква, ако решат да говорят.  Не бих имала смелостта днес да посъветвам моите колеги в българския парламент да тръгнат по моя път. Поради две причини. Първо, ще получат тежък удар - в професионален и личен план. Ще бъдат опозорени медийно, ще прекарат следващите години по съдилища, ще пострада семейството им. И второ - реално няма да има кой да ги защити ефективно. 

- Страх ли ви е?

- Ако ме беше страх, нямаше да започвам цялата тази битка. Но, честно казано, не си давах сметка пред каква машина съм изправена. Не подозирах, че е възможно да бъде обвинен някой, без да има никакво основание за това. Не смятах, че това е възможно.

- Може ли да се пребори тази машина?

- Ще видим от действията на новия главен прокурор. Всичко, което сме внесли в прокуратурата и по което сме работели заедно с екип от юристи, не е върнато. Все още се надявам, че по тези сигнали се работи. Най-пресният пример е именно „Ало, Банов съм“, където нещата са изключително ясни. От записа се чува в какви схеми влиза един министър. Става дума за принципа, по който функционира системата, начинът, по който се извършват обществени поръчки в България.

- Като говорите за новия главен прокурор Иван Гешев и очакванията ви към работата му, как ви изглеждат нещата, тъй като вече няколко месеца сте извън българската политика? Дали Гешев може да промени статуквото, или пък…? 

- Нека видим по делата му в крайна сметка. Внесли сме конкретни сигнали - защо няма движение по тях, прикриват ли се хората от властта, какво се случва? Искаме отговори.

- Вие сте член и на комисията по корупцията в ЕП. Имате ли някакви законодателни инициативи, какви са приоритетите на тази комисия?

- Вече имах и конкретни изказвания с позиции към Франс Тимерманс, към Вера Юрува. Както и изслушвания по свободата на медиите, по доклада на ЕК по мониторинга към България, където дадох допълнително информация за корупция в България. Данните на Изследователския център на ЕП показват, че страната ни губи последните години 11 млрд. евро от корупция  в резултат на пропуснати възможности. Това е информация, която се основава на данни на ОЛАФ, Евростат и ЕК. Последният доклад на комисията заявява, че няма конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта.    

- Имаше ли някаква реакция от страна на евродепутати или на други представители на евроинституциите?

- Нещата тук, за съжаление, стават много бавно. Член съм на Интергрупата по антикорупционна политика в ЕП, но тя не е започнала ефективно да работи, тъй като не е съставена и Европейската комисия. Искам да припомня, че сме подали и в ОЛАФ сигнал по „Ало, Банов съм“. Срокът е 2 г., но сме направили постъпки да получим информация на какъв етап е разследването в европейския орган за борба с корупцията. Ще поискам  срещи и с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши по конкретни казуси. Това е, което може да се направи в Европарламента на този етап. Същинската работа, както на ЕК, така и на Кьовеши, ще започне реално следващата година.

- Наскоро лидерът на БСП Корнелия Нинова направи коментар, че не е особено доволна от работата ви като български евродепутат, излъчен от левицата. Вие доволна ли сте?

- В ЕП правя онова, което е възможно. Парламентът е една голяма бюрократична машина, но смятам, че правим максималното на този етап. Разбира се, че не е достатъчно. Борбата с корупцията не може да се води от един или от няколко души. Абсурдно е. В нея трябва да се включат всички опозиционни партии, гражданското общество. Един човек или няколко души много лесно могат да бъдат смазани от репресивна машина.

- Но откакто вие сте в Брюксел, тук в левицата никой не продължи тази борба, за която говорите? Нито пък има ясно заявена опозиция на властта.

- Много може да се постигне, но с колективни усилия. Последната една години с колегите ми направихме доста в това отношение. Не трябва да ме „наследи“  един човек в България. Това трябва да е активна политика на цялата партия.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Зоран Заев си навлече яростни критики в РС Македония

26.11.2020

Обновена

7651 81
Евродепутат към Джамбазки: Отговорете за бомбичките!

26.11.2020

4712 20
Срам в Брюксел: Евродепутатите онемяха за свободата на медиите

24.11.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

14600 20

Коментари

Stern

Заглавието не е съвсем точно.

Нормално при герберазма разкриването на корупционни схеми е последвано или от мълчание, или от насмешка.

Бухалките се вадят само когато са заплашени най-големите"касички". Както и Йончева казва, бухалката срещу нея извадиха, чак когато поиска европейска проверка на качеството на пътищата (Му).

Pippin Kurze

въй, вай,  вой...

  "...прокуратурата ме обвинява в пране на пари от КТБ, което в конкретния случай означава, както те казват "че съм знаела или съм предполагала", подписвайки  договор с ТВ7 за производството на филми, че средствата са с неясен произход..."

Ухааа ... тъз г-жа е знаела, че банката е фрашкана с неясни кинти!?!

уй ля ляяя.... 

Ама казвайте ги по-рано тия неща бе мили ми перачи! 

Ами аз нищо не изпрах.... заради такива като вас!

Ся с един гол... ентусязъм форумистеризирам... 

цъ цъ цъ ... 

ами ако в нЕрво-пейския съд като/ако прочетат това ще трябва да ... напангарят отговорните за това органи и май целото дрЪжава!

 

blue_fish

Или имате проблем с четенето и разбирането на българския език, или с изразяването. Дано поне не са и двете едновременно.

LPetrov

  С кой пореден никнейм пишеш,любителю на тоалетни чинии ? 

Mrx

Ухааа ... тъз г-жа е знаела, че банката е фрашкана с неясни кинти!?!

уй ля ляяя.... 

Ама казвайте ги по-рано тия неща бе мили ми перачи! 

Ами аз нищо не изпрах.... заради такива като вас!

Ся с един гол... ентусязъм форумистеризирам... 

цъ цъ цъ ... 

ами ако в нЕрво-пейския съд като/ако прочетат това ще трябва да ... напангарят отговорните за това органи и май целото дрЪжава!

 

 Абе Pippin Kurze ти много отрано се започнал празниците. Пиян ли си или си надрусан. 

 

 Защо само вие сте на прицел? Публично известно е, че немалко политици са взимали средства от КТБ, пари на държавата се държаха в нея?

 

  Защо прокуратурата мълчи за изнесените данни за ДБ и ДБ1. Защото и главниот прокурор и бъдещият главен прокурор са зависими от наш Делянчо, а от там и от ДПС. 

ssto

 

 

Елена, чудех се какви думи да Ви напиша, за да Ви ободря и си спомних  тази мисъл:

 

„Народ, на който предстои възход, мечтае за герой, но за упадащия народ понятието за героя ще бъде отегчително и ненужно.“

 

Показахте ни на къде сме поели. Видя се и друго - когато жените се опитват да свършат мъжката работа, срамът за мъжете е голям.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш