Quantcast

Медия без
политическа реклама

Като работодател „Виваком“ е синоним за сигурност и стабилност

Една трета от 5200-те ни служители са в компанията над 20 години, разказва директорът на „Човешки ресурси“ в телекома Галина Софрониева

18 Септ. 2019ЕМИЛ ВАСИЛЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Галина Софрониева е директор „Човешки ресурси“ във „Виваком“ от 4 г., а в компанията работи повече от 20 г. Завършила е УНСС със специалност „Икономика на труда“ и MBA във Висшето национално училище на пощите и телекомуникациите в Париж. Тя и екипът й многократно са награждавани, като последната й награда е за HR мениджър/директор за 2018 г., присъдена от Българската асоциация за управление на хора.

-Г-жо Софрониева, 10-годишнината на „Виваком“ съвпадна с включването на компанията в класацията на най-желаните работодатели в България. Как оценявате присъствието си в нея?

- Компанията ни е класирана в топ 50 според резултатите от първото и единствено по рода си национално проучване за “най-желан работодател сред работещите хора в България – Employer Of Choice”. Неотдавна беше публикувана и класация на топ 50 на най-желаните работодатели сред студентите в България и отново бяхме в първите 20 места на класацията. Това ни радва, защото доказва, че политиката ни по управление на човешки ресурси е в правилната посока. Разбира се, амбицията ни е да подобряваме представянето си и да се изкачим в челните места на класацията.

За доброто представяне допринася и удовлетворението на потребителите на нашите продукти и услуги. Качественото обслужване, отговорното отношение, уважението към клиента влияят положително на имиджа на компанията и разпознаваемостта както на търговската, така и на работодателската марка.

Положително влияние оказват и политиката по корпоративна социална отговорност и приносът на компанията към развитие на обществото. „Виваком“ подкрепя и инвестира средства в редица проекти в областта на образованието, професионалната реализация, благотворителността, изкуството, културата и спорта. Бих отбелязала съвместния ни проект с Факултета по телекомуникации на Техническия университет – „Виваком Техническа академия“, в който вече 9 години поред наши експерти изнасят практически лекции. Впоследствие много от студентите, участници в проекта, наемаме на стаж при нас и голяма част след това остават и на работа. Отскоро си сътрудничим и с УНСС.

- Имате редица награди и за инициативата „VIVA Help“. Разкажете повече за нея.

- Тя също вече се превърна в традиционна, а наградите се дължат на големия брой участници в нея. „VIVA Help“ е вътрешна кампания за дарителство по ведомост, в която служителите ежемесечно даряват средства за лечението на свои колеги и на техните деца. Фондът се използва за медицински разходи, които не се покриват от здравната каса или от нашата допълнителна здравна застраховка. Това е изключително полезна инициатива за сплотяване на екипа и за изграждане на отношения за взаимопомощ, за създаване на емпатия и усещането, че в много трудни моменти можеш да разчиташ на своите колеги и компанията си.

- Колко хора работят във „Виваком“ и как оценявате тяхната ангажираност?

- В момента в компанията работят 5200 служители. От тях половината са с над 10-годишен стаж в организацията, 1/3 работят над 20 години при нас, а имаме служители и с над 40 години стаж в компанията. Това е критерий за лоялност, отдаденост и ангажираност.

Все пак, за да разберем какво мотивира служителите и какви са техните нагласи и очаквания, от няколко години провеждаме проучване на ангажираността. Имаме 87% участие на колегите, което е доста висок резултат за толкова голяма компания. След всяко проучване на база на резултатите идентифицираме области за подобрение и предприемаме мерки в съответствие с бизнес целите на организацията. В резултат на проучванията стартирахме няколко нови програми за кариерно развитие и признание на служителите с доказана експертиза и опит в своята област, както и нови придобивки. Всяка година отчитаме трайно повишаване на дела на ангажираните служители.

- Как се промениха нагласите на служителите към фирмата и към бранда „Виваком“ за тези 10 години?

- За 10-те години компанията изключително много се промени в техническо и технологично отношение, промениха се стандартите на работа и обслужване на клиентите. От гледна точка на пазара в днешното динамично време 10 години е сравнително дълъг период. От гледна точка на промяна на манталитета, нагласите и културата във фирмата той е относително кратък, тъй като манталитетът и културата се променят по-бавно. Ситуацията се усложнява и от факта, че в този период компанията претърпя мащабни трансформационни процеси, извършиха се дейности по аутсорсване и инсорсване на хиляди служители. Служителите от придобитите дружества и дейности идват с различни нагласи и с културата на фирмата, в която са работили. Нашата предизвикателна роля беше да ги приобщим към ценностите и стандартите на “Виваком“ и процесът по интеграция да се случи плавно и успешно. Сега всичките ни служители от различните дружества се чувстват като част от едно голямо семейство, имат високо самочувствие и са горди, че работят в успешна и модерна компания, която за шеста поредна година е номер 1 по общи приходи в телеком сектора у нас.

- Кое е ключовото нещо, което искате да видите в един кандидат за работа, за да го наемете?
- Оценявам искреността и откровеността, тъй като по време на интервюто изследваме в каква степен поведението и нагласите на кандидата съответстват на ценностите на компанията, за да преценим дали ще се впише в корпоративната ни култура. Ако кандидатът е неискрен и дава социално желателни отговори, за да се хареса, впоследствие може да не се чувства на мястото си в екипа. Всъщност няма добри и лоши кандидати, има подходящи кандидати за даден тип работа или дейност.

Много често кандидатите споделят, че са се ориентирали към нашата организация, защото търсят сигурна и стабилна работа. Да, компанията ни е голяма, сигурна и стабилна, със 140-годишна история. Но в днешно време на динамични технологични и организационни промени и при настоящия глад за кадри, когато се предоставят доста възможности за реализация, аз по-скоро очаквам и ценя готовността на кандидата за поемане на рискове, посрещане на предизвикателства, гъвкавост, адаптивност и желание за непрестанно учене и самоусъвършенстване.

- По какъв начин задържате и развивате служителите си, при положение че проблемите на пазара на труда в България са известни?

- Доста предизвикателна работа е да задържим висококвалифицираните специалисти, да развием техните знания и умения и да запазим експертното знание в организацията. Разработваме и внедряваме редица мащабни програми за задържане, развитие, обучение и предаване на знания, като ежегодно внасяме новости. Програмите се подчиняват на общи корпоративни принципи и критерии, но всяка от тях е съобразена с особеностите на функцията – т.е. характерното е, че залагаме на индивидуалния подход, отчитайки спецификата на отделните функции и целите на всяка дирекция. Всяка програма предоставя пакет от финансови стимули, обучения, признание и придобивки.

Служителите ни високо ценят възможностите за обучение и кариерно израстване. Обучителните ни проекти са групирани в няколко направления - някои обучения са част от пакета по програмите за задържане и развитие, за които споменах, други са чисто обучителни проекти за развитие на лични и професионални умения, програми за развитие на мениджъри, провеждаме редица технически обучения, както и обучения за споделяне на вътрешно знание. Всички служители имат достъп до електронна платформа за обучения и могат в удобно за тях време да се самообучават. През изминалата година имаме над 16 хиляди участия и тестове в платформата.

Ежегодно стартираме нови придобивки, подобряваме пакета възнаграждения, надграждаме системите за оценка, подобряваме условията на работната среда, разширяваме възможностите за гъвкави форми на заетост – непълно работно време, гъвкаво работно време, кратък петък и работа от разстояние.

- Самата Вие сте носител на последната награда HR мениджър на годината. Миналата година ли бе най-добрата в кариерата Ви и с какви резултати заслужихте отличието?

- Наградата е признание за целия екип. Постигнатите успехи през изминалата година са резултат и вследствие на успешна работа и през предходните години. Различното беше, че докато в предходни години се концентрирахме върху няколко важни проекта, през изминалата година паралелно с новите инициативи за привличане, задържане и развитие на служителите въведохме промени и подобрения в абсолютно всички области и дейности на дирекцията, приложихме иновативни подходи и дигитални решения за улесняване на процесите, разширихме възможностите за популяризиране на работодателската марка. Така че да, може да се счита, че е най-добрата в кариерата ми като постигнати резултати.

- Разкажете ни за някоя дейност или приложена идея, свързана с работата Ви, с която се гордеете особено?

- Гордея се с иновативния подход, който приложихме за провеждане на нестандартно онлайн обучение за средно ниво мениджъри. Идеята не е изцяло моя, аз зададох посоката, в която колегите да експериментират, и се получи успешна програма. Но като цяло всеки нов значим проект ми се струва още по-интересен, важен и предизвикателен, влагам цялата си енергия и амбиция да го доведем до успешна реализация и така… до следващия.

- Какво искате да се знае за „Виваком“ след още 10 години?
- Надявам се "Виваком" да е най-успешната телекомуникационна компания. Предвид геометричната прогресия, в която се промениха технологиите за последните десет години, очаквам след още десет да има коренна промяна в начина на живот и общуване на хората. В света на умните и свързани устройства, който ни очаква, технологиите ще облекчат ежедневието ни и ще освободят голяма част от времето ни, което да посветим на по-креативни задачи, на собственото си развитие и на общуване с близки и приятели. Ще се радвам да чуя, че „Виваком“ е доверен партньор на хората и организациите в този вълнуващ свят.

Още по темата