Quantcast

Медия без
политическа реклама

Как Путин може да бъде съден за военни престъпления

Много по-лесно е да се осъди военен, отколкото лидер, който е заповядал да се стреля

11 Март 2022Би Би Си
архив
Може ли Владимир Путин или други лидери да бъдат съдени за военни престъпления?

Украинският президент Володимир Зеленски определи нападението срещу детската болница в Мариупол като ''военно престъпление'', защото според Международния комитет на Червения кръст ''дори войната има правила''. Те се съдържат в Женевските конвенции и редица други международни закони и споразумения.

Какво е военно престъпление?

Цивилните не могат да бъдат атакувани умишлено, нито пък инфраструктурата, която е жизненоважна за тяхното оцеляване. Някои оръжия са забранени поради безразборното и ужасяващо страдание, което причиняват. Такива оръжия са противопехотни мини и химически или биологични оръжия. За болните и ранените трябва да се полагат грижи, включително за ранените войници, които имат права като военнопленници. Други закони забраняват изтезанията и геноцида, тъй като представляват умишлен опит за унищожаване на определена група хора.

Престъпления по време на война като убийство, изнасилване или масово преследване на група са известни като "престъпления срещу човечеството".

Какви военни престъпления са извършени в Украйна?

Украйна заяви, че руският въздушен удар по детската болница в Мариупол е военно престъпление. В резултат на нападението загинаха трима души, включително едно дете, а 17 души персонал и пациенти бяха ранени. Имаше и съобщения, че руските войски са се насочили към бягащи украински цивилни. Съществуват и доказателства, че касетъчни боеприпаси, които представляват множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд, са ударили цивилни райони на град Харков. Нито Русия, нито Украйна са подписали забрана за използването им, но пускането на такива бомби се счита за военно престъпление.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство казва, че Русия е използвала термобарични експлозиви, които създават огромен вакуум чрез изсмукване на кислород. Тези експлозиви не са забранени, но тяхното умишлено използване близо до цивилни нарушава правилата на войната. Твърди се, че самото нахлуване на Русия в Украйна също е престъпление според концепцията за ''агресивна война''.

Как се разследват заподозрените във военни престъпления?

Всяка държава е длъжна да разследва заподозрени за военни престъпления. В Обединеното кралство органите на реда предложиха да съдействат за събирането на доказателства за потенциални военни престъпления в Украйна. 

След Втората световна война се създават съдилища за такива престъпления. Съществува и трибунал за военни престъпления, извършени след разпадането на Югославия. Създаден е и орган за наказателно преследване на някои от виновните за геноцида в Руанда, където екстремистки бойни групи на хуту убиват 800 000 души за 100 дни през 1994 г.

Днес Международният наказателен съд (МНС) и Международният съд на ООН (МС) играят ролята на застъпници на правилата на войната.

Международният съд на ООН

Международният съд се произнася по спорове между държави, но не може да осъжда отделни лица. Украйна вече е започнала дело срещу Русия заради войната. Ако МС се произнесе срещу Русия, задачата по изпълнение на присъдата се пада на Съвета за сигурност на ООН. Както вече стана ясно, Русия, която е сред петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, може да наложи вето на всяко предложение за санкциониране на Съвета.

Международният наказателен съд в Хага

МНС разследва и наказва военни престъпници. Ако обвиняемият бъде осъден, може да получи максимално наказание от 30 години лишаване от свобода, а при по-тежки случаи – доживотен затвор. МНС е наследникът на Нюрнбергския трибунал, който осъжда оцелели нацистки лидери след 1945 г. Нюрнберг затвърждава принципа, че отделните държави могат да създадат специален съд, който да защитава международното право.

Може ли Международният наказателен съд да наказва за престъпления в Украйна?

Главният прокурор на МНС, британският адвокат Карим Хан, казва, че има разумна основа да се смята, че в Украйна са извършени военни престъпления. Той получава разрешение от 39 държави да бъде започнато разследване. Разследващите ще разгледат не само настоящи обвинения, но и такива от 2013 г., което е преди анексирането на Крим от Русия. Ако има доказателства срещу отделни лица, прокурорът ще поиска от съдиите на МНС да издадат заповеди за арест, за да ги изправят пред съдебен процес в Хага.

Съществуват обаче практически ограничения на правомощията на съда. Той няма собствена полиция и  разчита на държавите да арестуват заподозрени. Русия обаче не е член на съда, тъй като се оттегля през 2016 г. Ето защо президентът Путин няма да екстрадира заподозрени. Ако заподозрян отиде в друга държава, той може да бъде арестуван там.

Може ли Владимир Путин или други лидери да бъдат съдени за военни престъпления?

Много по-лесно е да се осъди военен, който е извършил военно престъпление, отколкото лидер, който е заповядал да се стреля. МНС обаче може да образува дело за ''водене на агресивна война''. Това е неоправдано нахлуване или конфликт, извън оправданите военни действия при самозащита. Коцепцията възниква в Нюрнберг, след като съдия, изпратен от Москва, убеждава съюзниците, че нацистките лидери трябва да бъдат изправени на съд за ''престъпления срещу мира''.

Според професор Филип Сандс, експерт по международно право в University College London, МНС не може да преследва руския лидер за такова  престъпление, защото страната не член на съда. На теория Съветът за сигурност на ООН може да поиска от МНС да започне разследване, но Русия може да наложи вето като един от петте постоянни членове на Съвета.

Има ли друг начин за наказателно преследване на лица?

Ефективността на МНС и начинът, по който международното право се прилага на практика, зависят не само от договорите, но и от политиката и дипломацията. Според проф. Сандс решението отново е в дипломацията и международните споразумения. Той призовава световните лидери да създадат еднократен трибунал за осъждане на агресията в Украйна.

 

Още по темата