facebook
twitter

Наблюдател

Излиза, че ние сме най-православният народ

Не е доказано, че от обща лъжица за причастие не можеш да се заразиш с вирус, казва историкът проф. Христо Матанов
4 312
 Снимка: БГНЕС
Проф. Христо Матанов е роден през 1952 г. в Харманли. Завършил е 114-та гимназия с преподаване на английски език в София, а през 1978 г. се дипломира в Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има специализации от Университета „Аристотел“ в Солун, Гърция, в Dumbarton Oaks Centre for Byzantine Studies, Вашингтон, САЩ (1987-1988) и в Кьолнския университет, Германия (1991-1992). Бил е директор на Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет (април 1993 - октомври 1996), а сега преподава в Софийския университет.

- Проф. Матанов, защо само нашата църква от всички православни църкви не затвори врати за Великденските празници в условията на безпрецедентна световна криза заради коронавируса?

- И аз си задавам този въпрос. По принцип Българската православна църква никога не е била чак толкова влиятелна, нито пък българският народ е или е бил толкова вярващ, за да се стигне до такова решение. Аз също съм озадачен, да не кажа друго. Предстои да видим какво ще стане на Великден, който е съвсем скоро. Силно се надявам това отваряне на храмовете и провеждането на литургии да не доведе до взрив на епидемията. Защото иначе би било жалко – толкова лишения и най-накрая всичко да отиде по дяволите.

Да си призная, трудно е да се изрази с думи всичко, което се случва в момента. Като че ли е някаква компесаторна реакция на нашата църква и нейните представители. Всички я обвиняват, че общо взето не прави кой знае какво по принцип и че е пасивна, сега проявява свръх активност.

Наблюдавах внимателно и случилото се след срещата на Светия синод с премиера Борисов миналата седмица, както и брифинга с участието на Ловешкия митрополит Гавриил. Чух думите на владиката, че в Сърбия имало един умрял владика, но не бил заразен по време на литургия. След това пък се появиха информации, че 8 свещенослужители в Русия са били заразени от коронавируса.  Затова със свито сърце очаквам предстоящите дни.

- Ами сега за Цветница се видяха кадри, че свещеници дават свето причастие от една лъжица, от една чаша. Така не може ли да се пренесе заразата?

- Причастие се дава с лъжица или купа, които са посребрени или сребърни. В купата има червено вино, което символизира Христовата кръв и тялото му, свещениците дават от него, а това, което остане, се изпива от тях. Със сигурност среброто убива микроорганизми, но не мога да кажа дали убива вируси. Не съм микробиолог, нито лекар. Затова, ако среброто не убива вируса, причастието от общ съд или лъжица би било предпоставка за разпространението на заразата.

Наистина ме учудва позицията и поведението на представителите на нашата църква. Показват свръх активност – повече от Гърция, повече от Русия, повече от Сърбия. Излиза, че ние сме най-православният народ на света.

- От всичко това, което казвате излиза, че Светият синод и владиците в него, като че ли не са останали в Средновековието? Целият свят е притихнал, смирен и уплашен, а само ние сме толкова либерални откъм богослужението?

- Ако всичко, което се опитва да покаже Синодът, се отнася до степента или силата на вярата, бих го приел. Има хора, които наистина не могат без Великденската литургия, както и без да си вземат причастие. Но в случая Българската православна църква действа така все едно зад гърба си има милиони последователи. А тя няма такива. За съжаление. Затова не може да сме единствената църква, която да не е затворила храмовете. Просто е удивително!

Относно сравнението със Средновековието – всички подобни сравнения са рисковани. Защото основната разлика е, че тогавашните хора не са знаели, нито подозирали, за начина, по който се разпространява заразата. Впрочем тогава вирусни инфекции е нямало. Поне не знам за такива. Имало е бактериални инфекции – като Черната смърт или Юстинияновата чума.  Днес подобно заболяване не може да бъде толкова опасно, защото антибиотикът веднага ще го унищожи.

Но вирусната инфекция е нещо друго и тя е в резултат от глобализацията. За да има подобен тип епидемия, е нужно да се наруши изолацията на отделните общества, както става по времето на Първата световна война. Целият свят тогава е във война и може би тогава избухва първата в историята вирусна пандемия, която взема повече жертви, отколкото самите военни действия. Сведенията са, че испанският грип взима два пъти повече жертви, отколкото сраженията.

Слава Богу, сегашната вирусна инфекция не е чак толкова смъртоносна, но въпреки това човечеството се е втрещило от непознатостта и мутацията на този вирус.

- Според вас защо нито премиерът Борисов, нито владиците са убедителни в думите си, а и в позициите си по отношение на службите и пр.? Чуваме само нелепи оправдания – едва ли не в храма нищо не може да те стигне, а в същото време управляващите въвеждат все по-строги мерки – включително носене на маски и по улиците, в парковете и т. н.

- Наистина се надявам, че малцина ще пристъпят праговете на храмовете и ще вземат причастие. Тоест малцина ще са тези, които ще бъдат потенциални носители на този вирус. Вероятно премиерът Борисов има своите съображения, но не мисля, че е чак толкова дълбоко вярващ, колкото се представя. Всъщност като цяло българите не са толкова вярващи. Ако трябва да сме по-конкретни, малко над 70 000 българи, вземат причастие. Което е незначителен брой в сравнение с тези, които при обикновени условия посещават храмовете по Великден. Единствената ми надежда, че това число сега ще спадне, няма да има такова стълпотворение, тоест няма и да има разпространение на вируса.

Сигурен съм, че проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи щаба за борба с коронавируса, не е съгласен с решението и поведението на БПЦ. Личи му, но се подчинява на нареждането свише.  

- Казахте компесаторен механизъм на БПЦ. Ако излезем от контекста на настоящата извънредна ситуация, защо БПЦ липсва така осезаемо от живота ни. Като че ли за нея се говори само, когато има някакъв скандал, разправия…

- Обяснението за мен е, че повечето от представители на БПЦ са расли, когато е бил атеистичния режим, и не са свикнали да вършат това, за което ме питате. Да не говорим, че действащите сега владици, са хора на бившия комитет по проблемите на православната църква. Те са хора, които са вкарани в църквата. В началото на Библията има един много хубав пасаж, където евреите вървят през пустинята, Моисей съвсем съзнателно ги върти, за да минат 40 г. и да умрат онези, които са родени в робство. Да мине второто, третото поколение и чак след него може да се очаква нещо ново. Може би и сега е така – трябва да си отидат тези, които са родени в робство, като не изключвам и себе си в това число.

- Като познавач на историята, какви поуки можем да си извадим от настоящата ситуация и как ги виждате събитията занапред?

- Изводите от случващото се в момента са поне в три посоки. Първият – тази сравнително продължителна социална изолация, ще доведе до засилване на виртуалното общуване между хората. И дълго очакваното електронно правителство у нас ще дойде от самосебе си. Вторият извод за мен е, че българите общо взето засега сме спокойни, че кризата изглежда овладяна и че е плавно вървенето нагоре по отношение на заболеваемостта. Но не трябва да забравяме, че вицът за българина, който трябвало да пие вода, да яде сол и да яде бой, а най-накрая и получил и трите заедно, е български. Свикнали сме да изживяваме нещата по трудния начин. Страхувам се, че и сега може да се случи така. Дано съм лош пророк!

Третият извод е, че се случва изпитание за обществената дисциплина на българина. Виждаме, че в обществата и в държавите, където далеч по-големи са бройките на заболелите и на починалите, дисциплината е много по-силна и мерките са много по-строги. И въпреки това чувам хора, които поставят под съмнение взетите у нас мерки. Поставят и под съмнение опасността на положението. Дори има хора, които смятат, че екстремната ситуация е някаква мистификация. А то не е! Целият свят не може да бъде разболян от някаква мистификация.  

Вирусът винаги е с една крачка пред науката. Засега не е ясно какви са причините едни да умират от него, а други да го карат с леки симптоми.

Човешкият живот е най-висшата ценност. След него идва всичко друго, включително и вярата. И тези приказки, които се чуваха много силно и в гръцката църква, че в храма по време на светото причастие не можеш да се заразиш, а можеш само да се избавиш, сега се поеха от нашите духовници.    

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

9355 6
Цветан Цветанов тайно подкрепя и протестите, и правителството
Липсата на доверие в прокуратурата обрича всяка нейна акция

08.09.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1976 1

Коментари

Страници

geo_19

Арменците са по-католици и от нас. Там уж бяха затворени църквите, но това не попречи да се проведат служби в тях макар и с минорно участие:

 

Церковь убедила армян не бояться эпидемии. Они идут в храм и верят, что коронавирус победит молитва

 

https://lenta.ru/articles/2020/04/14/virus_arm/

Джиджи

Сигурен съм, че проф. Венцислав Мутафчийски, който ръководи щаба за борба с коронавируса, не е съгласен с решението и поведението на БПЦ.

Личи му, но се подчинява на нареждането свише.  

Личи му, не може да го скрие, но и май не се опитва изобщо. 💞👍👏

 

И дано да съм лош пророк, защото смятам, че заради популизма си

Борисов ще съжалява гОрко за това си решение.

 

Но ще бъде късно!!! 😌

Джиджи

Излиза, че ние сме най-православният народ

Това – едно на ръка …

 

Но отвяхме след себе си и КАТОЛИЦИТЕ, които по численост

не могат да се сравняват изобщо с нас, православните.

 

Как може по великденските празници  тази година  Папа Франциск  

да отслужи литургия в абсолютно празната базилика „Св. Петър”

в присъствието единствено на малобройния църковен хор?!

 

Или да произнесе папската благословия Urbi et Orbi към целия католически свят

от същото място, вместо от балкона на базиликата пред препълнения

площад „Св. Петър”, където друга година – игла да хвърлиш, няма къде да падне

сред тълпящите се поклонници долу на площада?!

 

Та ние ли сме най-праведните от всички, мамкаму?! 👎👎👎

sanivelev
снимка на sanivelev

Ако се запознаеш с историята на папа Климент VI, ще разбереш.

Джиджи

Ф момента става въпрос за ПАПА ФРАНЦИСК, а не за папите изобщУ. 😅

 

Но най-вече иде реч за ГЛОБАЛНА ПАНДЕМИЯ от вирус,

какъвто светът не познава ... 😊😝👽

 

Освен това, ПИКЪТ на тази пандемия у нас вече чука на вратата.

 

Защото днес имаме май за пръв път 40 нови заразени. 😘

sanivelev
снимка на sanivelev

Поведението на папа Франциск до голяма степен се обясняват с поведението на папа, за който споменах. Ама това, което трябва да се знае за него май го няма в Гугъл.

SgtTroy
снимка на SgtTroy

няма как да не се съглася с тва 👌

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Ние ли сме най-православният народ? Не сме. Тази година няма делегация от БПЦ в Йерусалим за да донесе от Благодатния огън (Да видим дали ще слезе.) Имали си от миналата година. По-тъпо обяснение не бях чувал.

Verbis verbis

Ако Благодатният огън не слезе, според Библията това означава че настъпва краят на Света.

Или казано, краят на сегашният световен ред.

Калорифер

 

"...това означава че настъпва краят на Света.

Или казано, краят на сегашният световен ред."

 

А това само за православните християни ли ще важи?
 
За будистите ще важи ли? Те нямат такъв ритуал.
 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

БПЦ се зарази от вируса на мутренското мировозприятие, познаха сладостта на всепозволеността.

Отдавна минаха латентния етап и вече ги тресе.

 

Хора с нисък имунитет търчат за свещичка и върбичка, а после се чувстват оправдани да карат през просото и те.

Джиджи

Хора с нисък имунитет търчат за свещичка и върбичка

👍

 

Абе, дали им е нисък ИМУНИТЕТЪТ, засега май само Господ знай. 😍

 

Но това – колко им е висок ИНТЕЛЕКТЪТ,

май няма изобщо смисъл да се подлагат на тестовете на МЕНСА ... 😂💩😎

 

Достатъчно им е да лапнат причастието от общата лъжичка!!! 😡

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Абсолютно сте права, джиджина г-жо , в частта за имунитета спрямо коронавируса.

Ама нали имах наум имунитет спрямо мутризЪма.

 

Колкото до лъжичката -- дякон я бърше до сухо след всяко причастяване. Но какво пречи да се направи експеримент: да се сложат вируси върху току-що забърсана от червено вино сребърна лъжичка и след 2 секунди да се накапе с вино и да се даде на доброволец. Волен Сидеров няма да откаже, но със сигурност ще има и други.

По-трудно ще е да се намери свещеник, който би провел експеримент с причастно вино след освещаването му в света литургия.

За да се направи сравнение между двата случая.

 

Експерименти на вируси плюс сребро има. Резултатите са противоречиви:

https://www.bbc.com/news/world-51735367

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3993170/

Но са без вино, какво остава за вино за причастяване.

Памфуций
снимка на Памфуций

Излиза, че ние сме най-православният народ

Не, не излиза това. Излиза, че у нас БПЦ има специфична роля - защитник на българщината, Тя е национална институция. Така тя е спътник, Тя е структура, която същевременно е паралелна и конкурираща държавните институции.  Българската държава е приела и наърчила тази чисто светска роля на БПЦ, така ще трябва да приеме и позицията по редица други светски въпроси.

====

Sanivelev припомня историята на папа Климент VI, който - въпреки че изпълнява свещеническите си  длъжности наред поразените от чумата по време на т.нар. Черна смърт - сам остава незасегнат от заразата. От друга страна, обаче хиляди свещеници се заразяват и изгиват изпълнявайки своя духовен дълг, посещавайки  смъртно болни за утеха и последно причастие. Стига се дотам, че поради много загинали свещеници, същият този папа временно разрешава последна изповед на бъде пред близки миряни, дори жени, така щото на умиращия да бъде даден шанс за спасение.

 

тодор георгиев1...

Определено не сме най-православния народ,но и определено имаме най- набожния,най- православния,най-праведния министър-председател в света.За нещастие обаче и най-лъжливия.И вероятно по тази причина е толкова набожен-постоянно трябва да моли за прошка.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Матанов:

Вероятно премиерът Борисов има своите съображения, но не мисля, че е чак толкова дълбоко вярващ, колкото се представя.

Уважаваният от мен професор е абсолютно точен в преценката си, въпреки че в случая се е изказал леко евфемистично.Въпросният ''Вярващ'' разиграва ката ден водевили пред камерите на PR-ите си, видите ли, колко е набожен.Колчем зърне поп и ако Го снимат, припка да цунка кунките му.Демонстрирайки ''ненамеса в Божиите дела'' и ''страхопочитание'' към ''Началника''.А доста често просто оправдавайки се с него.Подход и действия, които биха впечатлили само някоя 90-годишна бивша фризьорка.И предизвикващи едновремено смях и погнуса от поредния Му долнопробен скеч.Щото Негова Милост(както много други), не рачи навремето да хвърли красния партиен билет, та да се ''деполитизира'', а предпочете да се ''изволни'' от системата.Та даже и да разтрива сетне ушите на бившия Първи.Като ''професионално задължение''.И хоп-една заран стана и ''дълбоковярващ''.Какво пречистване, какъв катарзис.Аман от мурафети....

дъртреалист

Иска ми се да се въздържа от коментар върху съждения на човек УЖ специалист по религиознание...

Първото несъответствие със титлата професор е да си "повярвал" в психодрамата с медийния вирус. 

Второто е - да обявяваш за грешно едно решение, само защото то се различава от решенията на други независими институции... и да си правиш майтап с религиозността на един народ... дали, доколко... Тотално неразбиране на културното значение на термина "православен народ" и смешното му объркване с верските ритуали.

Третото драстично несъответствие с гръмката титла професор историк, е да призоваваш към затваряне на храмовете... Тотално неразбиране на ролята на храмовете за духовното здраве на някои вярващи...

Четвърто дразнещо е неинтелигентната милиционерска мизантропщина, според която се вярва, че щом изтървеш хората да влязат в църква и те тутакси ще започнат да се прегръщат, да се целуват мокро и да играят на прескочи кобила. 

Всички хора са тъпи, само професурът е умен. 

Като главния дебил на републиката,  Иво Христов, ПАК пруфесур.

...и накрая... противна е калтащината, с която един професор си позволява да разглежда една толкова деликатна тема...

Michael_P

Поздравления за книгите които сте написал. Прочетох с удоволствие "Залезът на средновековна България". Много добре написана! 

Michael_P

"Впрочем тогава вирусни инфекции е нямало. Поне не знам за такива. Имало е бактериални инфекции – като Черната смърт или Юстинияновата чума."

 

Все си мисля, че вирусните инфекции са по стари от човешкия вид. Ама какво ли разбирам аз. 

Verbis verbis

Безпредметно е да се чете мнението на човек, чиято кауза е без бъдеще.

Такива трябва да стоят далеч от нашите деца.

Грозно е да обсъждаш, дали българите били вярващи

А той българин ли е, щом се дистанцира от тях със този специфичен изказ, 

А в какво вярва?

И ако не е православен, какъв е тогава, и защо да го четем?

Приказки за Мойсей, електонно павителство, което той така дълго бил чакал, и др. дъра бъра.

Някога ни казваха, че няма Бог.

Но никой не ни каза, че няма Сатана.

Талибан

Не е доказано, че от обща лъжица за причастие не можеш да се заразиш с вирус, казва историкът проф. Христо Матанов

А защо трябва някой да доказва подобно нещо? Доказва се твърдение. Някой твърдял ли е, че "от обща лъжица за причастие не можеш да се заразиш с вирус"?

Mrx

 

 Но вирусната инфекция е нещо друго и тя е в резултат от глобализацията. 

 

 Абе и тогава е имало вирусни ифекции, ама хората не са знаели от  какво умират. А и глобализация е имало, например кръстоносните походи. 

Michael_P

"Но вирусната инфекция е нещо друго и тя е в резултат от глобализацията. За да има подобен тип епидемия, е нужно да се наруши изолацията на отделните общества, както става по времето на Първата световна война." 

 

А що се отнася до глобализацията и по времето на Чингиз Хан и Марко Поло я е имало (пътят на коприната).

Аз пък се замислих относно ролята на грипния вирус и ролята на Владимир Илич в Руската революция и последвалата гражданска война.  Сетих се и за православния Гришка Распутин, (че то  много като него се навъдиха). Сетих се и за британското разузнаване и за смъртта на граф Мирбах.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Разбирам желанието на мнозина държавата да принуди БПЦ да затвори храмовете по време на Великденските празници, но това би било в пряко нарушение на Конституцията, защото в чл. 57, ал. 3 от нея е предвидено, че дори по време на война, военно или извънредно положение, правото на религиозни възгледи не може да бъде ограничавано. А това право включва и практикуването на съответното вероизповедание. Чл. 4, ал. 2 от Закона за вероизповеданията установява забрана за държавна намеса във вътрешната организация на религиозните институции. Чл.4, ал. 3 от закона задължава държавата да осигурява условия за свободно и безпрепятствено упражняване на правото на вероизповедание. Може да не сме най-религиозната нация, но безспорно Българската православна църва взе правилното решение да отвори вратите на храмовете на един от най-големите християнски празници. А възмутените не са длъжни да се възползват от тази възможност, но сега църквата трябва да мисли и за душите на тези, които живеят в страх, търпят лишения, отчаяни са от положението на семействата си, от безсилието си да осигурят прехраната му и изпитват ужас от утрешния ден. Държавата затвори вратите си пред бедстващите българи, църквата ги отвори и няма намерение да върне никой, който има нужда от подкрепа, вяра, надежда и любов. 

SgtTroy
снимка на SgtTroy

на някой да не му е паднал ролекса, докато е отварял вратите? 😶

бавно загряващ

Позоваването на Конституцията не е убедително поне поради текста на чл. 37, ал. (2) от нея:

Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.

wreckage
снимка на wreckage

БПЦ-то треа да се преименува ф Българска Ортодоксална Църква и веднага ще си дигне популярността ф средите на безбожните поганци, атеистите, агностиците и некои дискордианци.

Meto_ot_Interneto

Папата заяви преди два дни дни пред БиБиСи, че Природата наказва хората по света със сегашната пандемия, защото не обръщали достатъчо внимание на климатичните промени.
Поне не съм чул някой от БПЦ да е обявил коронавируса за Божие наказание.

дъртреалист

Ср., 15/04/2020 - 18:00 (нов)

жана д'арк

Поздравления за мнението, Жана!

Сироко Леванти

Държавата затвори вратите си пред бедстващите българи, църквата ги отвори и няма намерение да върне никой, който има нужда от подкрепа, вяра, надежда и любов

От вяра, надежда, любов и от лесно заразяване с вируса и разпространяването му сред православни, католици, протестанти, мюсюлмани, атеисти...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш