Медия без
политическа реклама

Голямото завръщане на мутрите

Те бият посред бял ден из цялата страна, унищожават сервизи на свидетели, палят дестилерии, събират дългове с оръжие

 Службите са майстори на показните операции, но не и на противодействието на мутрите
Снимка: Архив
Службите са майстори на показните операции, но не и на противодействието на мутрите

6 коли спират в столичния квартал "Света Троица". От тях излизат 20 души и пребиват 18-годишен младеж, който след това е поставен в медикаментозна кома. В наказателната бригада участват мъже от 18 до 35 години от София, Кнежа и Варна. По същото време друга група мутри безпардонно отказва да се подчини на полицията и се налага 6 патрулки да ги гонят из София.

Междувременно

 

сервиз на основен свидетел срещу полицай е потрошен 

 

с тръби от неизвестни бандити. Само две седмици по-рано мъжът публично предупреждава, че постоянно получава заплахи.

Други мъже пък се оплакват, че е запалена дестилерията им за лавандула. В Малко Търново събирачи на дългове не могат да се разберат кой първи да мине през длъжника и започват да се стрелят помежду си. Подобна сцена се разиграва и в Самоков. 

Мъж е пребит с палки и бухалки посред бял ден в центъра на Видин. "Помолих ги само да оставя детето. Тогава бях ударен с бухалка по главата. Видях, че през това време бият и жена ми, която държеше другото дете", разказва нападнатият пред тв камерите. Бракониери нападнаха няколко екипа на държавна инспекция и изпотрошиха служебен автомобил. Журналист беше жестоко пребит от безскрупулни мутри.

В Пловдив бе установен лихвар, който притежава 200 луксозни автомобила за над 2 млн.лв, без да има данни за каквито и да е източници на законни доходи. Всички членове на фамилията му са безработни, а притежават 15 апартамента, магазини, автосалони и хотел. Според МВР те по никакъв начин не могат да докажат своите доходи, както и не плащат каквито и да е данъци.

Лошото е, че това не са примери от края на миналия век, т.е. от златната ера на мутрите. Нищо подобно.

 

Всичко това се случва днес

 

и с всеки изминал ден тези процеси се задълбочават все повече и повече. При управлението на уж много здравата ръка на премиера-господар на силовите структури. Във времето, в което същата тази власт правеше КПП-ата край областните градове и караше хората да чакат с часове, за да влязат или излязат, когато глобяваше десетки хиляди, че не носят маски, сядат по пейки или пък не спазват карантината. 

Точно по това време мутрите направиха своето голямо завръщане. Никой не само не ги закача, но и течащите процеси говорят за много по-здраво срастване на мутри и държава. Спомняте си - високопоставен офицер от Националната служба за охрана бе арестуван по обвинение, че е ръководил група за поръчкови убийства. Той беше задържан за убийството на жена, за която се твърди, че е превъртяла стотици милиони левове. Или пък какво да кажем за другите разкрития на МВР и прокуратура, свързани с адвокатка от Враца, която била търсела хора от криминалния контингент, за да сложат бомба в колата на действащ съдия, а в нейните офиси са открити всевъзможни печати, включително и на Специализираната прокуратура. 

Какво да кажем за страховете на прокуратурата, че свидетелите срещу лихваря от Пловдив не смеят да говорят срещу него, защото имал

 

"внушителни контакти на високо ниво" 

 

Този "бизнесмен", който е ял, пил, седял с полицаи, магистрати и всякакви останали от местната и от другата власт, очаква всеки момент някой да го освободи с едно позвъняване, разказва държавното обвинение. .

Или пък да вземем историята с побоя с бухалки над мъжа в центъра на Видин. Нападателите са установени, арестувани и после пуснати. След като случаят обаче придобива публичност, изведнъж

 

100 от жандармерията отиват и показно арестуват пак същите хора

 

Повече от очевидно е, че проблем в наказването на тези очевидно безпардонни и към обществото, и дъм държавата хора. Всички са наясно, че след три инстанции те или ще бъдат оправдани или ще получат условна присъда. 

Тук обаче думата е и за рязката смяна на пейзажа в големите градове, която също доказва завръщането на мутрите. Защото по големи участъци от улици в градовете може да се види една и съща картина, в която се редуват заложни къщи, места за даване на бързи кредити, игрални зали и после пак същото.

Всекидневие станаха и грубите и безцеремонни демонстрации, характерни именно за мутрите. По улиците отново плъзнаха дебеловрати момчета, наемни биячи, които демонстрират пълно безочие и неуважение към държавата и закона. Вече нищо не ги спира, дори и извънредното положение.

През тези няколко месеца имаше всевъзможни показни операции, от които накрая не излиза нищо. От време на време службите и прокуратурата припламнат с някоя и друга показна акция в пореден областен град, но могат ли и те самите да кажат какво точно постигат с това. Едва ли.

В днешна България мутрите правят каквото искат. Действа с пълна сила стройната мутренска система за зарибяване, снабдяване и наказване при бизнеса с наркотици. Не дай си Боже да ги засечеш с кола на улицата, не им направиш път или пък да им попаднеш пред колата, която хвърчи с над 200 км в час. Излизат и бият с бухалки, палки... Отново пред безучастните погледи на уж много смелите държавни силови структури.

 

Те пак контролират цели улици, пазари, бизнеси

 

Контрабанда, търговия с бързооборотни стоки, таксита, магазини за авточасти, кредити...

Няколко пъти през годините сме подчертавали едно изречение от отчет на бившия председател на Върховният съд Румен Янков, написано през 1994 г. Предупреждението му бе, че бавното и мудно правораздаване може да разруши държавността и да накара хората да решават споровете си не в съдебните зали, а с бухалки.

26 години минаха и то все още е актуално. Защото очевадно много спореве се решават не цивилизовано, не в съдебните зали, а по улиците. И е наистина жалка картинка да гледаш гърчещата се система от всевъзможни агенции, комисии, министерства, прокуратуратури, които свенливо затварят очи пред поредното мутренско изпълнение.

Още по-жалко е, когато мутри се обиждат на мутри в пореден политически или икономически скандал... Тогава просто става кристално ясно, че живеем не в държава, а в тяхната джунгла.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата