facebook
twitter

Наблюдател

Държавата - безхаберна, чиновниците - излишни

Затварянето на "Струма" за пореден път доказа, че нито една институция не си върши работата, за която е създадена
6 400
 БГНЕС
Заради тежките поражения по мостовата конструкция магистрала "Струма" между Кюстендил и Бобошево ще остане затворена за неопределено време точно в разгара на туристическия сезон.

Десеткилометров участък от и без това недовършената магистрала "Струма" ще остане затворен за неопределено време. Засега ни обещават едното платно в посока София да бъде пуснато до две седмици. За другото - когато, тогава. Причината е мощен пожар в незаконно депо за отпадъци точно под една от естакадите на магистралата, който доведе до сериозни поражения върху конструкцията. За съществуването на това депо всички отговорни институции са знаели от дълго време. Дейността му обаче не е била спряна, само са издавани "предписания". В резултат трафикът по едно от най-натоварените трасета в България - към Гърция, в разгара на летния сезон се пренасочва по обходни маршрути. Това означава освен допълнителни нерви, гориво и забавяния и предпоставки за сериозни пътнотранспортни произшествия.

Във всяка нормална страна при такава проява на откровено безхаберие и на липса на връзка с разума на куп държавни чиновници би трябвало да валят оставки, а

 

магистратите да са се самосезирали

 

именно заради бездействието на органите, от които зависи подобни абсурди да не се случват. У нас това са напразни надежди. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която е отговорна за спазването на законите за пътищата и за състоянието на държавните шосета у нас, сезира прокуратурата за дейността на фирмата "Феникс ресурс", чиито боклуци горяха под съсипаните мостове. Някак мимоходом бе маркирано, че е имало и сигнали за опасността, но проверки показали, че правилата не са нарушени.

След като стана ясно, че пораженията от огъня са сериозни и ремонтът ще струва скъпо, от АПИ проведоха масирана кампания по някои медии. Инж. Иван Досев от управителния съвет на агенцията обяви пред БНР,  че община Дупница само един път е сигнализирала в АПИ за струпани отпадъци в района на "Струма", но не било установено наличие на купища боклук в обхвата на магистралата: "Има такива боклуци, по-скоро суровина за преработка, но тогава, когато сме направили проверка, те не са били в нашия обхват, т.е. те не са били под съоръжението", каза той.

Инженерът се появи и пред Нова тв със странното обяснение, че "незаконното депониране на вторични суровини и отпадъци в обхвата на пътищата е динамичен процес, при който за кратко време се наблюдава струпване, премахване и ново депониране на отпадъци, какъвто вероятно е и случаят с цеха за преработка на отпадъци, предизвикал пожара". После посочи, че при изграждането на съоръжението от автомагистралата се е налагало строителят да почиства за своя сметка същия терен, за да се освобождава място от отпадъците, тъй като собственикът им ги е депонирал неправомерно. Не си мислете, че нещо не ви е точно. Всичко е откровено ясно заявено -

 

нарушение има, но сме го подминали напук на закона

 

Добре, след като има закон, а някой го е нарушил, защо това е било търпяно? Правим проверки по сигнали, каза Иван Досев. "Ако проверката установи необходимост от почистване, ние го почистваме. Имаме договори с пътноподдържащи фирми, вътре е включено и почистване на републиканските пътища. Това не е хубаво да се случва, защото са разходи за държавния бюджет, а в същото време някои си използват части от държавната територия по неправилен начин", обясни той.

Тук възниква пореден въпрос. АПИ сезира прокуратурата за незаконни действия на фирмата.

 

Но защо прокуратурата подминава отговорността на АПИ?

 

Засега - мълчание. В сряда, когато се разбра, че магистрала "Струма" ще е затворена за дълго време в този участък, шефът на агенцията Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления да извършат обход на всички пътни съоръжения. Те трябва да проверят дали има нерегламентирано използване на пространството под мостовете и прилежащия сервитут. Досега какво са правили пътните управления? Или просто са си затваряли очите за нарушения с надеждата, че няма да стане пореден сакатлък?

И още - основната част от все пак построените така наречени магистрали у нас се поддържат от държавната фирма "Автомагистрали". Това е същата онази структура, която получи 1.35 милиарда лева, за да доизгражда магистрала "Хемус" от Боаза до Белокопитово, и за която се знаеше, че няма нито техника, нито капацитет да си поддържа поверените участъци, камо ли да строи стотици километри нов аутобан. Според договорите с фирмите за пътно поддържане, каквато е "Автомагистрали", те трябва да осигуряват "поддържане - превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации". Сегашният договор на държавната агенция АПИ с държавното дружество "Автомагистрали" е от миналата година и е до 2022 г., сочи справка в регистъра на пътната агенция.

На този фон е напълно обяснимо наглото поведение на шефа на фирмата Кольо Илиев, който твърди, че отпадъците под магистралата не са негови, а пожарът е от автомобилните гуми, изхвърляни там от други фирми. Шефът на "Феникс ресурс" не изглежда притеснен особено от това, че срещу фирмата има вече образувано досъдебно производство за палеж. Пред БНР той заяви: "За аудиторията излиза, че ние сме 100% виновни. Ние, че имаме малка вина, имаме, но граничим с този мост. Но толкова повече поразии направиха автомобилните гуми, които ги изхвърляха граждани. С това се занимава прокуратурата, но всичките медии ме обвиняват мен - ти си виновен и готово“. После се оплака, че фирмата вече извозва горелите отпадъци до депото в Костинброд, на 110 километра, и това излиза скъпо. Заявката на АПИ, че ще си търси парите за ремонта от фирмата, е предварително обречена - собственикът вече каза, че нито дружеството му, нито самият той имат пари да платят за пораженията.

Усетили, че са под натиск,

 

всички отговорни започнаха да се оправдават.

 

Кметът на Дупница Методи Чимев например каза, че многократно е сезирал институциите. АПИ призна за един сигнал. От Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Перник заявиха, че са санкционирали фирмата многократно. Поставили й срок да разчисти отпадъците до края на юли, но от "Феникс Дупница" поискали отсрочка. Така и не стана ясно защо РИОСВ-Перник изобщо е дала разрешително за подобно съоръжение в сервитута на магистралата.

В крайна сметка нито една държавна или общинска структура не намира пропуск в работата си. Точно заради това безхаберие всъщност мостът изгоря и по всичко личи, че ремонтът ще бъде платен от всички данъкоплатци. Отделен въпрос е, че повечето участъци бяха пускани без Акт 16, а колко от тях са го получили, от АПИ упорито мълчат.

Случаят с пожара и със затварянето на магистрала "Струма" обаче отваря нови въпроси. Собственикът на "Феникс" Кольо Илиев каза, че отпадъците е трябвало да бъдат изгорени в ТЕЦ "Бобов дол", който е собственост на бизнесмена Христо Ковачки, но той спрял да ги приема. От екоинспекцията обаче твърдят, че много малка част от тях били подходящи за изгаряне. По-голяма част можело да бъдат рециклирани. Разрешителното за работа на "Феникс Дупница" е изтекло още през 2016 г. Не е ясно въобще на какво основание е извършвала дейността с отпадъците. Ден след инцидента от РИОСВ - Перник обявиха, че са започнали процедура за отнемане на разрешителното на фирмата. Изглежда, че

 

не само чиновниците на АПИ са безсмислени

 

Освен чиновническото скудоумие лъсна и нещо друго - как все по-често топлоелектрически централи се използват за изгаряне на опасни отпадъци. През април тази година от "Грийнпийс" алармираха, че МОСВ е одобрило в "Бобов дол" да се изгарят общо 35 000 тона годишно - пластмаса, текстил, опаковки, дървесина и други. Заявления за горене на отпадъци, без да има оценка за въздействие върху околната среда и без да са направени съответните инвестиции за пречистващи инсталации, има и от други централи. И не е само Ковачки, част от чиито централи все така си работят, а трябваше да са затворени още преди години. На тази опашка се е наредила дори и Столичната община с нова инсталация за горене на остатъците от завода за преработка на боклук, при това насред града. Засега от тази посока дим няма. 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Боклукът край Червен бряг вероятно е от акумулатори

01.06.2020

1713 11
Съдът остави в ареста Красимир Живков и Атанас Бобоков

01.06.2020

Обновена

Екип на Сега

6479 19
Божков изплува и зад ареста на зам.-министъра и Бобокови

30.05.2020

Обновена

24890 90

Коментари

вила

Още по-точно-няма държава,,а вече е курдисана пожарникария.Всичко се прави на пожар,а държавните органи са личен палаш на самодържеца,който ръчно командори.

zumer

Какъвто е примиера, такива са и чиновницете му.

Толкоз могат.

майор Цепеняков

Чиновниците - безхаберни, държавата - излишна.

Хумангоид

С очите си съм виждал как Пътното идват за паднало дърво на пътя. Обаче се наложи да измерват дървото и се оказа, че по-дългата част от ствола е извън платното. Вдигнаха рамене - в този случай не е наша работа, обадете се на горското.

Викаме - ами преместете вашата част поне.

Не може, то си има правила в таз държава, как я мислите вие тая работа.

И си заминаха.

Интервал

За сметка на това, чиновниците са значително повече. Когато сме били 9 милиона, чиновниците са били под 100 хиляди. Сега са десетки хиляди повече, а населението реално е около 6 милиона. Това, съчетано със значителния напредък на технологии и компютри, говори единствено за неефективност и безумно раздута администрация. Калинките се размножават бързо.

Нашенец

То чиновници се съкращаваха само по време на контрола от страна на МВФ. След това почнаха да се увеличават 

 

dobadoba

Бюрокрацията по целия Свят има удивителната способност да се само-възпроизвежда и нараства.

В БГ и не само имаме най-общо два случая:

- Търсим човек за работа.

- Търсим работа за човек(НЧ(наш човек)).

⚓️

bobacko

Хубава снимка но с невярна информация под нея. Магистрала между Кюстендил и Бобошево няма. А и изобщо магистрала към Кюстендил няма. Ама това са подробности. БГНЕС да се оправя ?

Антей

 

Добър коментар на колегата Цигуларов!

 

Наистина са излишни чиновниците -

 

ето сега трябва да има оставки на всички

 

областни началници, които ката ден са гледкали

 

тази гледка - боклуци под магистралата.

 

Компетентности ли нямат?!

 

сталкер пустиняк

Инж. Иван Досев от управителния съвет на агенцията обяви пред БНР,  че община Дупница само един път е сигнализирала в АПИ за струпани отпадъци в района на "Струма", но не било установено наличие на купища боклук в обхвата на магистралата: "Има такива боклуци, по-скоро суровина за преработка, но тогава, когато сме направили проверка, те не са били в нашия обхват, т.е. те не са били под съоръжението", каза той.

 

 

Уникални калинки! Колко сигнала трябва да бъдат подадени за да се задействат? 5-10? 

Въбщо, гарантирано от ГЕРБ!

 

Де сте бе герберасти, защо не защитавате хората си във властта?

Минал оттук

И какво му е чудесно на коментатора Че отговаря на голямата надежда на българина да живее свободно и без всякакви правила - да ги няма чиновниците  А кое е това чудо чиновник. Народното произведение. Което всичките режими тук материализират в съответните фигури. Като няма администрация, откъде да дайдат свестни администратори -министрш, директори и  ... Смисълът на вскичките тези блянове и дриймове е да не ми безпокоят - "оставете ме на бира" Ама това което става наоколо и подалеч Няма да има това успокояване., че може без администрация, правила и ..наказание  Само че последното няма да е тукашното . То и сега не е тукашно. 

Минал оттук

Просто погледнете снимката  Кой тук може и иска да промени положението Никой защото както ги гледам-сеира е безкраен

Влез или се регистрирай за да коментираш

×