Quantcast

Медия без
политическа реклама

Бъдещето на Борисовата градина – зелено или за зелен хайвер

Над три часа продължи първото обществено обсъждане на проекта за устройствен план на най-големия столичен парк

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Кметът Йорданка Фандъкова седна на първия ред до зам.-шефа на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев.

Преди избори и след грандиозни гафове като злополучния ремонт на „Графа“ се случват чудеса и управляващите стават по-ниски от тревата. През следващите 15-20 г. в Борисовата градина в София няма да се отсече дори едно дърво и няма да се построи нито един зид на сграда в случай, че кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници на ГЕРБ изпълнят всички обещания, които поеха в последните дни. Бъдещето на парка е новата гореща тема на София поради общественото обсъждане на проекта за негов подробен устройствен план (ПУП).

Дебатът се състоя в сряда вечер в УАСГ и продължи над три часа. Ако някой се е надявал към него да няма интерес и срещата да премине вяло, то планът му се е провалил. Въпреки че само една от трите общини, на чиято територия се намира Борисовата градина - „Средец“, „Лозенец“ и „Изгрев“, обяви във Фейсбук приемни дни за запознаване с чертежите („Средец“), и въпреки че Столичната община не разгласи събитието на видно място на страницата си и в социалните мрежи, над 500 души (по наблюдения на главния архитект Здравко Здравков) почти изпълниха голямата зала на висшето училище.

Участниците бяха всякакви - на преклонна възраст, младежи, семейства, инженери, архитекти, майки с деца, спортисти, общински съветници. “Аз бях тръгнал да си ходя, ама се върнах, защото прецених, че е важно“, казва мъж в костюм, който сяда до свои съседи от „Лозенец“. Изненадващо в залата няма футболна агитка на "ЦСКА-София". Преди срещата и от Столична община, а и от районните кметства се притесняваха

 

ултрасите да не нахлуят в бившия ВИАС

 

и да превърнат дискусията в словесна - а и не само - битка. Както е известно, проектът забранява мащабно разширяване на стадион "Българска армия" и предвижда той да може само да се покрие с козирка. Докато собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев и принципалът на стадиона - спортното министерство, вече не един и два пъти обявяват намеренията си да строят чисто ново и много по-голямо съоръжение в Борисовата градина.

И авторът на проекта - арх. Атанас Ковачев, и кметът Фандъкова, и останалите представители на ГЕРБ в залата повтарят през няколко минути, че предложеният вариант е работен и че ПУП-ът може да се преработва и да се обсъжда още много пъти. "Направете своите писмени предложения и те ще бъдат разгледани и обсъдени от експертната група", поне 50 пъти казва Ковачев след всяко изказване на един от 3-те микрофона. Срокът за внасянето на становища е 19 юни в направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Следващото обществено обсъждане трябва да се състои на 26 юни.

Присъстващите са много активни, а исканията се разклоняват в две посоки. Едните засягат Борисовата градина като цяло, а вторите касаят отделни райони, улици, дори къщи. Общият знаменател на първите е: в парка да не се строи нищо, да не се отсича нито едно здраво дърво, да не се създават условия за влизане в него с автомобили и да не се улеснява паркирането им в и в близост до гората. Друго всеобщо искане е общината да си върне земи и имоти в Борисовата градина, от които се е отказала през годините, по никакъв повод да не допуска разрастване на частната собственост и да

 

възпира всякакви инвеститорски апетити

 

Конкретно се иска възстановяване на собствеността на къпалнята „Мария Луиза“ и Летния театър, премахване на автокъща „Капитолия“ от общинския терен под нея и др. Като крайно нетърпими се посочват идеите на проектанта за възстановяване на т.нар. Климатично училище над Маймунарника, чието място е в сърцето на зеления резерват, строежът на Музей на зелена София на бул. „Драган Цанков“, възстановяването на ресторант „Тенекиите“, около който и без това вече е пълно със заведения и т.н. Такива изказвания се съпровождат с бурни аплодисменти от всички краища на залата. Не липсват и предупреждения, че хората няма да са толкова кротки и спокойни на следващите сбирки, ако обещанията на ГЕРБ за пълно съобразяване с исканията се окажат просто думи, а на дела събитията тръгнат в друга посока.

Кметът Йорданка Фандъкова става още в началото и изпреварва всички с ангажимент да вземе предвид и да изпълни желанията на съгражданите си. „Тук съм като кмет, но и като гражданин. Събрали сме се да чуем мненията на хората, за да може след това да ги изпълним по най-добрия начин. Лично ще внеса писмено предложение да не се възстановява Климатичното училище. Второто ми предложение засяга Конната база и „Спортна София“. Трябва да се запази това, което е в момента (проектът предвижда базата да се премести в Ловния парк, а „Спортна София“ - на гара „Пионер“ - б.р.). Няма логика да се руши на едно място и да се строи на друго. Не е нужно и обособяване на алея над Езерото с лилиите. За запазване съм на поляната (пред Братската могила) в сегашния й вид“, изброява Фандъкова.

Доста по-внимателни са управляващите, когато става дума за бъдещето на частните имоти в парка. Въпреки че архитект Ковачев неколкократно натъртва, че проектът му включва възстановяването на „Мария Луиза“ и на Летния театър (“сълзите напират, когато човек види сегашното му състояние“), от ГЕРБ избягват да вземат отношение какво ще се случи с тези емблематични места. Страстите в залата се нажежават, когато се поставя

 

въпросът за „Софияленд“

 

Независимият общински съветник Войслав Тодоров пита защо в заданието на ПУП-а не е включена „историческа зона от Борисовата градина като „Софияленд“, отнета под предлог да стане зона за атракции“. Действащият общ устройствен план на София предвижда в нея да може да се строят жилища и офиси. „Според мен „Софияленд“ трябва да се включи в заданието, за да се съхрани поне като територия за атракции“, предлага Тодоров под бурните овации на залата. „Как си представяте законово зона за смесени функции, каквато е „Софияленд“, да бъде присъединена към парка. Хайде обяснете на тези над 500 човека вие как го виждате!“, гласи отговорът на главния архитект Здравко Здравков.

Фенове на ЦСКА-София може и да няма, но представител на Гриша Ганчев има. Адвокат Станислав Трендафилов заявява от името на собственика, че „категорично държим на изграждането на нов модерен стадион на мястото и в чашата на съществуващото съоръжение от 1968 г.“. „Направили сме една подписка и за 20-ина дни сме събрали 90 000 подписа. Ако спазваме законовия срок от 3 месеца, можем да съберем и 300 000. Нашето предложение е заедно с държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта. Всички знаете, че нашият собственик е сериозен природолюбител и от години се бори с незаконната сеч. Затова предложението ни е при строежа на този, подчертавам, чисто нов обект да не падне нито едно дърво“, изказва се Трендафилов. След тези думи залата избухва в смях. „Всяко ваше предложение ще го приемем, ние мислим в една посока, дайте своя проект как ги виждате нещата“, дава надежди и на него архитект Атанас Ковачев.

Още по темата