Quantcast
Банкянският пудел сам си носи каишката | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Банкянският пудел сам си носи каишката

Борисов изпада в международна изолация и ще липсва в забавната програма на европейските срещи
17 403
 МС/БГНЕС
Борисов козирува на таблета си, защото вижда на него образа на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Казват, че пуделите са умни кучета, но славата им е друга.

Бившият британски премиер Тони Блеър си спечели прозвището "Пуделът на Буш", защото предано следваше указанията на тогавашния американски президент Джордж Буш да лъже за оръжията на Саддам Хюсеин и да съдейства за нашествието в Ирак през 2003 г.

Мой колега имаше пудел и се хвалеше, че разбира какво си говорят хората. "С жената много внимаваме да не произнасяме напразно думи като "разходка" и "вънка", защото кучето скача и ни донася каишката си."

Премиерът Бойко Борисов сам се бе оприличил на куче. Преди години се окайваше, че седи сам като куче в Бояна, и му е скучно. Сега европейските лидери много внимават да не стигат до ушите му думи като "покана" и "посещение", защото веднага би скочил да им иде на гости.
 

А те не го искат, за да не си развалят реномето


Борисов им е предан като пудел. Нарича ги "началниците". Види ли някой от тях дори само на екрана на компютъра си, автоматично козирува на гола глава като новобранец, изненадан от старшината. Но дойдоха други времена и европейските лидери станаха предпазливи. Доскоро му засвидетелстваха подкрепа, после започнаха да го държат настрана уж заради пандемията, а напоследък се правят, че не го познават.

Евродепутатите, които не са длъжни като дипломатите и министрите да спазват строг протокол, станаха бъбриви и започнаха на висок глас да казват онова, което отдавна се шушука за Борисов из европейските коридори. Ирландската пратеничка от левицата в Европарламента Клеър Дейли заряза всякакви задръжки и
 

нарече Борисов "бандит",


като добави към името му и главния прокурор Иван Гешев. Тя обвини Европейската комисия, че е техен съучастник в корупцията, защото я прикрива в докладите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), вместо да я разобличи, каквото е предназначението на този механизъм. Той бе създаден при влизането на България в ЕС защото прекомерната й корупция на високо равнище, плюс организираната престъпност я правеха неудобен член в европейското семейство. Замисълът бе, че под колективния натиск за три години тя ще си оправи съдебната система и ще спазва приличие като другите държави.

Тъй като три пъти по три години не стигнаха, Еврокомисията започна да се грижи повече как да спаси своята репутация, отколкото да оправи образа на България. В последните си доклади тя подмени целите на МСП и престана да настоява за "реални резултати" - осъдителни присъди срещу корумпирани лица на високо равнище и босове на организирананата престъпност. Вместо това въведе допълнителни критерии за законодателни и структурни промени, т.е. за преливане от пусто в празно. Действието на механизма съвпадна с трите мандата на премиера Бойко Борисов, които бяха достатъчни ЕК да осъзнае, че натискът й за присъди
 

означава да го отправи към затвора,


а заедно с него и голяма част от управленската върхушка в България.

Брюксел не бе готов за такава решителна стъпка и стигаше най-много до призиви за политическа воля, т.е. ако Борисов бъде така любезен, сам да се вкара в затвора. Притисната от остри изказвания на евродепутати миналия четвъртък в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ), заместник-председателката на ЕК Вера Йоурова разкри грозната истина: "ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Нека да сме наясно - ЕК не може да играе ролята на прокурор." Вдигайки бялото знаме, тя каза нещо много важно: Борисов не е за европейско наблюдение, той е за прокурор. А бодната от забележката на Клеър Дейли, тя отвърна: "Не съм съучастничка на Борисов".

След като дипломатическият речник отстъпи място на думи от Наказателния кодекс, ясно е, че с Борисов повече не може да се разговаря по същия начин. През октомври предстои ново обсъждане на положението в България, но не в работна група или в комисия, както бе досега, а в пленарна зала пред всички депутати в Европейския парламент. Борисов вероятно ще бъде поканен да даде обяснения. Може да се очаква, че ако се осмели да отиде, няма да се държи наперено както преди година, когато обясняваше на критикуващи го евродепутати колко е порядъчен, защото се грижи за всяка твар в България, включително и за водния дърдавец (горките преводачи!).

Борисов започна да изпада в международна изолация не по волята на европейските институции, които, ако имаха такава воля, отдавна щяха да са го натирили в ъгъла, а

 

под натиска на българските граждани,

 

които излязоха да протестират срещу мафията и нейния управленски мутроелит. В залата на комисията ЛИБЕ се видя колко нелепо е да се говори по брюкселски за напредък, изпълняване на критерии и други клишета, докато българското общество крещи "Оставка!", "Мутри, вън", "Мафия!", "Вие сте позор - оставка и затвор!"

Едва ли някой премиер ще поеме риска да покани Борисов на посещение, като вижда, че той ще му се яви омазан от хвърлени домати и яйца. Вече не е възможно солидаризиране с него и по партийна линия. Затова председателят на Европейската народна партия Доналд Туск миналата сряда отклони предложение от силно компрометираната партия Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан да бъде подкрепен Бойко Борисов в този труден за него момент.

Премиерът все още може да участва на срещите на високо равнище на ЕС, защото заема мястото, което се полага на България. Но това не означава, че ще бъде желан събеседник. Същото място може да бъде заето и от президента Румен Радев и никой няма да възрази. Ако Борисов се заинати, единственият му съюзник ще бъде коронавирусът, защото благодарение на него ще избегне неудобството от присъствените срещи, заменени от виртуални заседания.

Колкото и да е високомерен към протестиращите, че не могат да го съборят от власт, Борисов навярно разбира, че те вече са му издърпали червеното килимче под краката. И едва ли някой ще помисли да му го постеле отново.

33

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Файнаншъл таймс": България се включва в групата на опасните

29.11.2020

7474 34
"Мата Хари" преодоляла защитата на Борисов

29.11.2020

10083 52
Екоминистърът превърна безводието в голям политически цирк

27.11.2020

Обновена

9235 68

Коментари

Страници

Бонжуар

Терзиев 👍

wreckage
снимка на wreckage

☝️

да

Accipiter

За статията👍

 

''Премиерът все още може да участва на срещите на високо равнище на ЕС, защото заема мястото, което се полага на България. Но това не означава, че ще бъде желан събеседник. Същото място може да бъде заето и от президента Румен Радев и никой няма да възрази.''

 

Това възможно ли е?

cymen

Всичко е възможно, дори невероятното.

Джиджи

За статията 👍

За статията, но най-вече за снимката 👌

 

Свикнал е да козирува, гОркия ... 👲😍💨

Джиджи

Но най-вече за това:

"Борисов изпада в международна изолация и ще липсва в забавната програма на европейските срещи"

😅✌️👍👏🐾

Begemot
снимка на Begemot

👍 Терзиев! И да се разбере, е Бойко не "възникна" от нищото.  Европа не само си е затваряла досега о4ите за това кой е Бай Туй и как то4но той се съотнася с демокрацията. Каквото и да зна4и "демокрация" в периферията на ЕС. Европа го спонсорира и издигна, поддържа и му мери гърба с педи    Бат Бойко е българското измерение на "цивилизационния", прости ни Господи, избор!

cymen

Много точно. Не съм убеден обаче, че някой от авторите на сайта има топки да отбележи този елементарен факт.

maestrata

Пуделите живеят 12-15 години????👍👍👍👍

Жозефа
снимка на Жозефа

Снимката горе ми е от любимите. 👌

nebenebe

Оказва се, че протестите ще постигнат целта си. Простакът сам си е крив. Въобрази си много. Времето е динамично. А той насъбра доста паплач интересчийска около себе си. Искаше да се бетонира с нашите пари.

Доц.Трътлев

👍

принцеса Даяна

След като родната мафия изпадна в затруднения поради правото и закона Борисов стана "банкянски пудел" и "гьонсурат". Да ама ако дубайската Факла случайно се спазари с него тогава Озорпатора щял да бъде излъскан с най-готините препарати от Кауфланд. Елате ни вижте!

cymen

Стандартното за Терзиев от последните месеци статия - заклинание. Сякаш врачка му е рекла да напише 100 такива и ще се сбъднат. Както обикновено при този автор - добро разбиране същината на Борисов. Сякаш някой не я знае. В същото време имаме пълно неразбиране на европейските "лидери" и някакво тяхно имагинерно разграничаване от Борисов. Както обикновено.

Доц.Трътлев

Нарича ги "началниците". Види ли някой от тях дори само на екрана на компютъра си, автоматично козирува на гола глава като новобранец, изненадан от старшината.

👍 за снимката иТерзиев. 

dobadoba

Речта на Клеър:

https://www.facebook.com/otrovnototrio/videos/773767166770490

Обърнете внимание колко хора са в залата.

Види се, чичко Бойко и БГ са последната грижа на ЕС.

Поне докато им играем по свирката.

⚓️

Вероятно т.н. пудел да изкара до редовните избори.

АКО ги вземе и тях направо... избива рибата.

Джанго
снимка на Джанго

а ако някой булгаристанец нарече  бандит тръмпсащ? макрон ?

Как ще стане...

дописката е като з а  👎2 лв...

поръчкова ,дубайска...

 

Не изпада в  изолация тивата  а напротив  има ярък подържащ го Блок..

Никой не плюна от еуропците освен пияици, ренгати и прочее джендъри...

чевермехайвер

 от левицата в Европарламента Клеър Дейли заряза всякакви задръжки и  нарече Борисов "бандит"

принцеса Даяна

"Напротив  лумпените Качиха подкрепата за тиквата и го бетонираха!"

Аз пък очаквам следващия път Терзиев да обяви Велика победа над "гьонсурата". Може и молебен да направи както му си е реда.

Амира

Светослав Терзиев 👍

Джиджи

На фона на тоя 💩

А ти кАжи КОЙ е тоя 💩, за да можем най-сетне да сфанем херувимското тна Баце ... 😂

opa4

В казармата изразът беше "С празна глава не се  козирува!". Което в случая си е още по-на място.

принцеса Даяна

Джиджи, все още ли си в бойна форма, след вялата одрямана събота?

SvSophia
снимка на SvSophia

Ние не се страхуваме за ГЕРБ. Това заяви пред БНТ Красимир Велчев от ГЕРБ. Партията се страхувала за страната. Можело да стане гражданска война, ако правителството подаде оставка. 
https://news.bg/politics/gerb-se-opasyavat-ot-grazhdanska-voyna-ako-kabinetat-podade-ostavka.html?amp=true

Гражданска война заради квадратния Му г@з и кухите им крадливи кратуни може да има само в един-единствен случай - ако те самите се опитат да я подпалят.

Но при лидер, криещ се из Жипки или под полата на ПКП чак в Кырджали, не виждам как ще стане. 

чевермехайвер

г-н Терзиев ,

на 07.11. 2019г.   ............  комисията ЛИБЕ организира дебат на 7 ноември, който установи, че мониторингът по МСП вече е ненужен, защото държавата до голяма степен се е поправила,............

.............Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) бе създаден при влизането на България в ЕС защото прекомерната й корупция на високо равнище, плюс организираната престъпност.....

 

На 01.01.2007г. България е мафиотска държава  , на 7 ноември 2019г. вече се е поправила , днес отново е мафиотска държава . Какво се случи за девет месеца ,че се върнахме на равнище 2007 г.

mi6osp.

Случило се е примерно това:

Европейците са разбрали, че един се хвали, че ги еВе с двеста, заинтересували са се как го прави и са установили, че минпреда ни е шеф на мафията в България. 

чевермехайвер

Преди да се похвали е било приятно 😂

'FranceskRivalta'8

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

👍👍

unperson

Клеър Дейли го нарича “бандит”, а заместник-председателката на ЕК Вера Йоурова косвено се съгласява като отрича да му е съучастничка. До къде се докарахме.

 

Г-н Терзиев 👍

randevu

damn true

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш