Медия без
политическа реклама

9 прилики между акциите срещу Васил Божков и КТБ

Действията на главния прокурор Иван Гешев са по-близо до шоуто, отколкото до закона

Стилът на Иван Гешев не може да бъде сбъркан.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Стилът на Иван Гешев не може да бъде сбъркан.

Усещането, че институциите се използват предимно за бухалка в спор между различни олигархични кланове, отдавна е затвърдено в българското общество. Мащабните акции на репресивните органи на държавата, след които следва преразпределение на активи и бизнес, но не и реална справедливост, вече си имат характерни белези. Те лесно могат да бъдат разпознати при сравнението на действията на законодателната, изпълнителната и прокурорската власти срещу империята на хазартния бос Васил Божков и срещу фалиралата КТБ. Резултатът е лесно предвидим - избягал от страната бивш любимец на властта и съдебно дело в стотици томове без изгледи за успех в близко бъдеще. Случайно или не, в последните два скандала активно участва Иван Гешев - бивш зам. главен и настоящ главен прокурор. Той съчини обвинителния акт срещу банкера Цветан Василев, а сега лично дирижира разследването срещу Васил Божков. И почеркът му не може да се сбърка. Проблемът е, че действията му са по-близо до шоуто, отколкото до закона.

 

1. Внезапно прогледнал прокурорски свидетел

 

Както делото "КТБ", така и обвиненията срещу Васил Божков се базират най-вече на показанията на един ключов свидетел на прокуратурата - бивш съратник на боса, който преживява катарзис и започва да разкрива престъпленията му. В случая с фалиралата банка това е бившият счетоводител на Цветан Василев Бисер Лазов. Вече близо година той разказва пред специализирания съд премеждията си с банкера още от зората на демокрацията, като с носталгия си спомня приятелството им. През 1994 г. Лазов станал счетоводител на финансовата структурата на Василев, който по онова време уважавал, учил се от него и дори мечтали заедно. По негови думи до фалита на банката през 2014 г. империята на КТБ включвала около 150 фирми, като за формални собственици били сложени доверени хора. През тях ставало източването и на парите на вложителите.

Всичко обаче се променило, след като прокуратурата атакувала Василев. Лазов упрекна бившия си шеф, че е предал подчинените си, като избягал в Сърбия. "Ако минем в стилистиката на вярата, понеже нашите отношения, както и отношенията му с много от хората тук са се основавали на доверие, това е, все едно да си представите Исус да привлече апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя, а да отиде някъде", обясни цветисто свидетелят.

Васил Божков пък се оказва "предаден" от своите партньори в хазартния бизнес братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан. Те се познават от 1990 г. "Той ни беше клиент в кафето, където бяхме развили "Еврофутбол". 1993 г. станахме съдружници. Решихме да обединим усилия в този бизнес със спортните залагания", спомни си Цветомир Найденов пред bTV и уточни, че тогава дружеството било разделено на 60 на 40% в полза на Божков. Въпреки че отношенията между двамата партньори не били изключително топли, същинският разкол настъпил, след като хазартният бос поискал дела на семейството. "Охрани, да не мога да мръдна никъде, да ми се промени животът", описа Цв. Найденов резултатите от започналата вражда.

Остава загадка защо двамата ключови свидетели не са сред обвиняемите, след като активно са участвали в предполагаемите схеми. Бисер Лазов във всеки един момент е знаел какви кредити се отпускат на свързани с Цветан Василев дружества. Именно той е изготвял всекидневния отчет, с който е информирал банкера за неговите активи и пасиви. Сем. Найденови пък са ключов бизнес парньор на Васил Божков, но някакси остава извън ръководената от него организирана престъпна група, която според прокуратурата се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления и е ощетила държавния бюджет с над 500 млн. лв. от неплатени такси за лотарийни игри.

Цветомир Найденов дори не отрича, че е знаел за злоупотребите от доста време, но не искал да сигнализира разследващите органи. "Когато ме заплаши на 12 юни, тогава преля чашата. Казахме си да намерим вариант първо как да си запазим нашия живот. Да съберем някакви доказателства за престъпния му бизнес и да ги извадим в прокуратура", коментира той на въпрос защо не е направил тези разкрития по-рано. Още повече, че държавното обвинение твърди, че групата на Божков е нарушавала закона от 2014 г.  Найденови освен акционер в "Еврофутбол" са били и управители на фирмата до май 2017 г.

 

2. Една странна заплаха за убийство

 

Акцията на прокуратурата срещу КТБ започна непосредствено след сигнал, че Цветан Василев е поръчал убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски, когото банкерът публично наричаше "свой син" и чийто бизнес бе щедро финансирал. Разследването на т.нар. опит за убийство окончателно отиде в историята заради липса на престъпление преди 5 г.

Сценарият с Васил Божков явно не е много по-различен. Специализираната прокуратура изненадващо обяви, че е започнала разследване за изнудване, придружено със заплаха за убийство на Цветомир Найденов. Покрай това досъдебно производство държавното обвинение изиска справки от Държавната комисия по хазарт, за да разбере налагани ли са принудителни административни мерки по Закона за хазарта по отношение на „Ефбет“, „Еврофутбол“, „Ефбет Партнерс“, „Нове Холдинг“ и „ Еврофутбол Лимитед“, на какво правно основание и за какъв срок.

 

3. Документи в кашони и ценни картини в чували

 

И в двата случая МВР и прокуратурата извършиха претърсвания в офисите на обвиняемите и иззеха множество документи. В случая с Васил Божков не е ясно дали разследващите са конфискували оригинални документи и имало ли е поемни лица. Нарушенията при събирането на доказателства могат да минират процеса или пък да доведат до фалшификации. Показателно е обаче, че прокуратурата предяви задочно обвинения на бизнесмена чрез... служебен адвокат, въпреки че Божков на няколко пъти публично обяви, че си има солидни и добре платени защитници.

Акциите на прокуратурата в офиси на КТБ също бяха белязани от подобни съмнения. Тогава отстранените изпълнителните директори призоваха да спре изнасянето на оригинални документи от банката, докато тя е поставена под специален надзор. 

От трезора на КТБ бяха конфискувани и около 300 картини на колекционера Игор Марковски. Той имал сключен договор с банката за отговорно пазене, но след нейния фалит не може да си ги получи. Причината е, че прокуратурата ги държи като веществено доказателство, въпреки че съдът е отменил обезпеченията върху картините.

Сега по същия начин МВР, КПКОНПИ и държавното обвинение прибраха картини и други артефакти от колекцията на Божков, която се оценява на 600 млн. евро. От неговата фондация "Тракия" предупредиха, че антични предмети и културни ценности се изнасят в чували. Не е ясно дали има съдебно разпореждане за изземване на имуществото. Наблюдаващият прокурор твърди, че платната, собственост на Божков, биха могли да служат като веществено доказателство по делото. Тоест доводът е същият като за картините от КТБ.

 

4. Грандиозна схема без политически чадър

 

Според прокуратурата към момента няма данни над предполагаемата престъпна група на Васил Божков да е разтворен чадър от изпълнителната власт. Най-високо ниво, до което уж стигало влиянието на хазартния бос, бил председател на държавната комисия по хазарта (ДКХ), при това вече бивш. Единственият високопоставен държавен чиновник с обвинение към момента е Огнемир Митев, който бе назначен да ръководи ДКХ през 2013 г. при кабинета на Пламен Орешарски, но впоследствие не бе сменен и остана до февруари 2018 г. Основният свидетел на прокуратурата Цветомир Найденов не е чувал за чадър от правителството, но пък знаел, че шефовете на комисията са ходили в офиса на Божков. Той не пропусна изрично да посочи кои не трябва да се закачат от ДКХ - Калоян Кръстев и Мария Филипова.

Прокуратурата категорично не допуска министърът на финансите Владислав Горанов да има някаква вина, въпреки че ощетяването на държавния бюджет със стотици милиони левове покрай облагането на лотариите се случва през последните 5 г. В крайна сметка петчленното ръководство на комисията се назначава именно от министъра, като двама от членовете са лично негови номинации - председателят на ДКХ и един представител на Националната агенция по приходите. Наблюдаващият прокурор по делото обаче вижда нещата по друг начин: "Ако вътрешният министър е виновен, че някой катаджия е взел подкуп, значи и министърът на финансите е виновен".

Без политици на съдебната скамейка завърши и прокурорската работа по КТБ. Така излезе, че "грабежът на века" (по определение на Иван Гешев) е осъществен без политически протекции, търговия с власт, подкупи и задкулисни договорки. Най-високият пост, до който стигна държавното обвинение, е подуправител на БНБ. Шефът на банковия регулатор и дуетен партьор на Цветан Василев - Иван Искров, излезе сух и сега развива консултантски бизнес. Както се случи и с корпулетния политик Делян Пеевски, въпреки щедрото кредитиране от КТБ.

 

5. Да изчезнеш за 60 секунди

 

Непосредствено преди Цветан Василев да получи обвинение и да бъде задържан, той напусна страната и от 5 години е в Сърбия. България е издала заповед за арест още през 2014 г. и иска екстрадицията му, но на два пъти Висшият съд в Белград постановява изпълнението на тази заповед и два пъти апелативният съд я отменя. Дори и да беше я одобрил, последната дума има сръбският външен министър, така че решението ще бъде политическо.

Очевидно подобен развой ще има и обвинението срещу Васил Божков. Преди главният прокурор да съобщи, че той се издирва с европейска заповед за арест, бизнесменът вече беше напуснал страната. Първоначално Божков твърдеше, че ще се върне веднага щом го призоват, но преди ден каза, че това няма да стане. “Имах намерение да се върна, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се чувствам застрашен. Ако се стигне до съд, мога и да се явя, за да докажа своята невинност”, каза Божков и предположи, че този път са решили да го довършат.

 

6. Прокурор с душа на поет

 

Обвинителният акт на прокуратурата срещу Цветан Василев и останалите подсъдими за фалита на КТБ ще остане в историята, ако не с присъди, то поне с колоритните съждения на Иван Гешев. Тогавашният зам. главен прокурор описа делото "уникално, все едно да сравним операция от апендицит и присаждане на глава". "Задачата пред разследващия екип беше със сложност, близка до това с дизелов двигател да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, тепърва ще видим", отбеляза Гешев.

Дали ще има "кацане" и по обвинението срещу Божков, предстои да разберем. Главният прокурор обаче все по-отчетливо говори като популист, вместо като юрист. Критичните въпроси на журналистите не могат да прекъснат тирадата му срещу неназовани олигарси: "Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни - за богатите. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията. Не може да дължиш на държавата общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е по 100 лв. към всяка пенсия за една година, и да казваш, че си репресиран, както сигурно ще стане", разсъждава главният прокурор. След като Божков действително заяви, че се страхува, главният прокурор му предложи "психологическа помощ". "И той ли се страхува? И г-н Цветан Василев. Как така всички богати хора в тази държава са страхливи милиардери? Защо не се страхуват тези хора, които нямат какво да ядат?", коментира Гешев.

И двете му акции бяха гарнирани с видеа от покоите на двамата обвиняеми, което придаде на разследването привкус на латино сериал.

 

7. Прокуратурата - радост за ДПС

 

Най-много хвалебствия към прокуратурата за свършената работа по разследването за фалита на КТБ се чуха от ДПС. През 2014 г. бившият председател на движението Лютви Местан пригласяше на държавното обвинение, отричайки, че Пеевски има общо с банката. Вместо това се изказа ласкаво за главния прокурор Сотир Цацаров. "Смятам, че прокурор Цацаров в дълги периоди се явяваше и стожер на държавността, заемаше безкомпромисни позиции. Казвам го спрямо човек, който е поискал имунитета на немалко представители от ДПС", обясни Местан.

Сега парламентарното острие на движението Йордан Цонев също подкрепя действията на Гешев. „Главният прокурор изпълнява обещанието си да търси отговорност от всички, без значение какъв пост заемат. Виждам, че и Иван Гешев, и службите работят в посока, която българското общество отдавна очаква”коментира той след акцията срещу Васил Божков.

 

8. Спешни промени в закона

 

Прокурорската акция срещу Васил Божков влезе в синхрон със законодателната власт, която се втурна да променя закона за хазарта. Парламентът прие на първо четене проекта за промени в Закона за хазарта, внесен от НФСБ, който предвижда ликвидиране на частните лотарии. С измененията на практика бизнесът на Божков с лотарийните билети става невъзможен, като единствено Българският спортен тотализатор ще има право да извършва тази дейност.

През 2018 г. пък парламентът без дебати прие промените в Закона за банковата несъстоятелност, станали известни като закона "Пеевски". След измененията се смятат за нищожни всички извършени от квесторите или синдиците заличавания на учредени от длъжници или трети лица в полза на банката обезпечения, които са направени в периода, в който КТБ бе поставена под специален надзор. На поправките, предложени лично от Делян Пеевски, беше наложено вето от президента, но то отхвърлено от депутатите. Така апетитните останки от КТБ отидоха в правилните ръце.

 

9. Едни нещастни футболни фенове

 

И Цветан Василев, и Васил Божков са спонсори на футболни клубове. Към момента не е ясно какво ще се случи с футболен клуб "Левски", притежаван от Божков. Бизнесменът предупреди, че ако му вземат хазартния бизнес, няма да изпълни ангажиментите си за финансиране на отбора. Това накара фенклубът да заплаши с протести и да поиска среща с премиера Бойко Борисов. Той от своя страна увери, че няма опасност за бъдещето на клуба. "Аз съм левскар всички знаят, и то болен левскар. "Левски" го е имало преди мен, ще го има и след мен. Имало го е преди Божков и ще го има след Божков", категоричен бе Борисов. Днес опитът феновете да се съберат на протест пред парламента пропадна - събраха се 20-тина души.

Същата сценка се разигра и след фалита на КТБ. Тогава фенове на "Ботев" се събраха на протест в защита на Цветан Василев в Пловдив. През 2015 г. банкерът обяви окончателното си оттегляне от футболния клуб, като предостави безвъзмездно всичките си акции на сдружението на феновете. Възможно е "Левски" да последва съдбата на "Ботев" (Пловдив).

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата