Медия без
политическа реклама

Първоаприлска българска черна комедия

01 Апр. 2022
Китодар Тодоров и Стефани Ивайло в "Жълт олеандър".
снимка: bTV studios
Китодар Тодоров и Стефани Ивайло в "Жълт олеандър".

Тандемът Димитър Стоянович (сценарист) и Лъчезар Аврамов (режисьор) стои зад радушно приетия "Снимка с Юки" и безброй телевизионни проекти. Но ако предишният им филм стъпваше, макар и наполовина, върху литературна основа - едноименния разказ на Мирослав Пенков, в "Жълт олеандър" двамата развихрят въображението си. Нискобюджетната мистерия с убийство се опитва да засегне и сериозни теми като политическата корупция и домашното насилие над жените, но в крайна сметка на екрана цари наративен хаос, чиито епизодични успехи са в полето на криминалето и абсурда.

В специално написаната за Китодар Тодоров главна роля комикът играе мастит политик, евродепутат от "либералконсервативната" партия. Той говори с клишета и тормози своята приказно красива депресирана съпруга (Стефани Ивайло), когато в крайградската им къща пристига високопоставен чужденец... Замесен е и Леонид Йовчев като отнесен градинар - той успя да ме извади с неуместността си дори от естестически виртуозен филм като "Януари" на Андрей Паунов, а тук е просто още една кръпка в ентропията. Участва и Мариан Вълев в (поредната) роля на наркодилър. 

"Жълт олеандър" е като поредица диапозитиви в ярки цветове, без особена спойка помежду им; инструмент създателите на филма да покажат колко са остроумни, а не да разговарят със зрителя. Това е особено очевидно в епизодите на италиански език, които не са снабдени със субтитри. Надявам се тази липса да е била коригирана след предпремиерата.

 

скоро в Cinema City България

 

Последвайте ни и в google news бутон