facebook
twitter

Кинопремиера

Преговор на най-доброто извън Холивуд

Три познати шедьовъра и една премиера, всичките с награди от Кан и другаде
462
 снимка: Арт фест
Шедьовърът на Хирокадзу Корееда "Джебчии" вече бе показан на "София филм фест", а сега ще може да се гледа отново на открито.

12-15 септември,
начало на прожекциите 20:30 ч.

 

"Кино в парка" е скромна, дори минипроява - само 4 филма в 4 вечери ще се прожектират на открито в парка на Военната академия "Г. С. Раковски". Събитието се провежда за четвърта година от екипа зад "София филм фест". Приятната изненада е, че в края на сезона на летните кина са ни подготвили "преговор" на най-доброто от нехоливудското кино за изминалата година. 

Първата вечер е запазена за "Щастливия Лазаро". Филмът, носител на наградата за сценарий от Кан м.г., е смесица от социален и магически реализъм, смесени по неподправен начин от младата италианска режисьорка. В селцето Инвиолата ("ненакърнена") няколко поколения водят примитивен, архаичен живот като изполичари на тютюневата аристократка Алфонсина де Луна. Действието би могло да се развива в миналия век - само че Рорвахер прочела историята за незаконното крепостничество в италиански вестник отпреди двайсетина години - така че буколичният анахронизъм на техните дрехи, нрави и бит е рязко разтърсен от смартфона, слушалките и модерното облекло на Танкреди, мечтателно настроения и разглезен син на маркизата. Тъкмо с него Лазаро - селският добродушен идиот, завързва странно съзаклятничество, което приключва с разрушаване на селската идилия. Следващата глава от историята се разиграва в предградията на враждебния, мръсен и шумен град, а Рорвахер смайва със своята смела интерпретация на филмовото време. 

На 14-и ще се прожектира "Джебчии" - шедьовърът на Хирокадзу Корееда, който спечели "Златна палма" в Кан и сърцата на зрителите по цял свят със своята смесица от нежност, социална острота, приглушена сантименталност и втрещяващ обрат при все деликатната природа на разказа. Съдбата на семейство маргинали, обитаващо нелъскавата периферия на Токио, достига своя зенит и разпад с "осиновяването" на малката Юри, зъзнеща и гладна в съседския двор. Сърцераздирателна, оптимистична и опустошителна човешка история, която говори езика на сърцето независимо от националност и народопсихология. 

В неделя, 15 септември, ценителите могат да видят "Капернаум" - разтърсваща история за децата без детство. Филмът на ливанската режисьорка Надин Лабаки пристига с номинации "Оскар" и "Златен глобус" и наградата на журито от Кан. Дрипавият 12-годишен Зайн има малшанса да се роди в семейство, където любовта и привързаността не съществуват - заместени са от мизерия на тялото и духа, озлобление и примитивна форма на оцеляване. 

В предварителния сценарий на Лабаки момчето от улиците на Бейрут не е носило това име. Но режисьорката търси "истински" герои - не актьори, а персонажи със съдба, близка до екранната.  Зайн ал Рафия е дете на сирийски бежанци. Мизерства в градската периферия, не ходи на училище. Този малък Зайн е истински пожар, неговата автентичност пред камерата е това, което кара филмът да заживее. Наравно с него следва да поставим и прелестното чернокожо пухче Йонас, чиято майка е действително бежанка от Африка. "Капернаум" е сложна хореография между измислица и реалност, надхвърляща простата репортажност. Заглавието е име на библейски град в Галилея, но във френския думата се ползва като нарицателно за "хаос", "лудница"

Четвъртият филм в "Кино в парка" е премиерен. На 13 септември е премиерата на "Граница" както на открито, така и в кината. Зад него стои иранецът Али Абаси, който емигрира и твори в Швеция. Романтичният фентъзи трилър обиколи над 30 фестивала след премиерата си в Кан, където спечели голямата награда в "Особен поглед", а американската киноакадемия го отличи с номинация "Оскар" за грим и прически. "Граница" е адаптация по едноименен разказ на Йон Айвиде Линдквист ("Покани ме да вляза"). Главната героиня Тина е уважаван митнически служител с особена дарба - тя усеща човешките емоции, което й помага бързо да разпознава контрабандистите и престъпниците. Животът на Тина не изглежда особен, въпреки че се чувства самотна заради неугледния си външен вид. Един ден, докато е на работа, тя среща  загадъчния Вор. "Варайъти" определя "Граница" като "вълнуващо-интелигентен микс от романтика, скандинавски ноар, социален реализъм и свръхестествен ужас, който излиза от рамките на всякакви жанрови условности и шаблони".

Билетите за прожекциите са по 10 лева, продават се онлайн, а 90 минути преди прожекцията - и на място. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сърбия отрече да работи по ограда на границата с България

21.08.2020

Обновена

7618 58
Гърция затвори границата с България за три дни

11.07.2020

23748 8
Омбудманът: Незаконно е МВР да спира на границата заради глоби

18.06.2020

1183 26

Коментари

cymen

Силно ме съмнява Димитрова да е гледала "Граница". Това е най-гнусното нещо, което е лансирано през последните 5-6 години. Определянето му като "фентъзи" е все едно да рекламираш гей порно като социална драма. Да не говорим, че не е премиера, защото го даваха на последния фест. Предопредени сте. Иранското киноизкуство само е спечелило от емиграцията на Абаси, който очевидно се вписва чудесно в менталната карта на Швеция.

Влез или се регистрирай за да коментираш