Медия без
политическа реклама

Русия протестира, че Финландия затваря границата си, без да я пита

Финландският премиер твърди, че руските власти съзнателно прехвърлят търсещи убежище, които нямат валидни документи

20 Ноем. 2023Обновена
Премиерът на Финландия Петери Орпо даде тази вечер пресконференция от граничния пункт Вартиус. До него е началникът на граничната охрана Паси Костамоваара.
Стопкадър от екрана
Премиерът на Финландия Петери Орпо даде тази вечер пресконференция от граничния пункт Вартиус. До него е началникът на граничната охрана Паси Костамоваара.

Руското външно министерство протестира пред финландския посланик Анти Хелантера във връзка със затварянето на най-активно използваните контролно-пропускателни пунктове по границата.

"На 20 ноември руското външно министерство проведе разговор с посланика на Финландия в Русия Анти Хелантера. Руската страна изрази протест във връзка със затварянето от финландските власти на най-активно използваните контролно-пропускателни пунктове на руско-финландската държавна граница", посочиха от министерството.

Според министерството затварянето на контролно-пропускателните пунктове нарушава правата на десетки хиляди граждани на двете страни, а Хелзинки е взел това решение прибързано и без да се консултира с Москва. "Решението, взето от Финландия под претекст за ситуацията с мигрантите, пресичащи границата с цел получаване на убежище на територията на тази страна, и предполагаемите съзнателни действия на Русия за организиране на такива потоци, е явно провокативно и очевидно върви в унисон с опитите за по-нататъшно влошаване на нашите отношения", заявиха от външното министерство.

Финландските власти планират да затворят цялата граница с Русия в сряда в полунощ, съобщи вестник Iltalehti, позовавайки се на свои източници.

Привечер премиерът Петери Орпо даде пресконференция от граничния пункт Вартиус, където през последните дни са пристигнали над сто търсещи убежище. Той подчерта готовността на Финландия и правителството бързо да излязат с нови решения, но не даде конкретика какви може да са действията и кога евентуално ще бъдат предприети. "Руските власти действаха извънредно и допуснаха до границата хора, които нямат валидни документи за пътуване. Процесът е организиран и подпомаган", каза премиерът.

В социалните мрежи се появиха кадри, доказващи, че Русия стои зад организирания наплив към финландската граница. На тях се вижда как Русия привежда мигрантите близо до граничната контролна зона, където им дават велосипеди, с които те стигат до границата. Сред пресичащите няма руснаци. Това са хора без необходимите документи за пътуване от страни като Йемен, Сомалия и Сирия.
Финландската армия започна строителни дейности по границата. Започна изграждането на временни бариери и препятствия на гранична гара Вартиус.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Финландия, граница

Още по темата