facebook
twitter

Кинопремиера

Половин дузина спайдърмени

171
снимка: Александра филмс
Анимационният жанр дава на супергероите възможности, които гравитацията и съпроматът не им позволяват в игралните комиксови екранизации.

Печални новини от лагера на "Марвъл" за всички, на които им е писнало от комиксови герои и които са смятали, че "Отмъстителите" е венецът на жанра, а мултимилиардните приходи на компанията са преходно явление. Не само че "Черната пантера" бе номинирана за най-добра драма (wtf) на годината в наградите "Златен глобус" и специално заради нея учредиха нова категория на "Оскарите" (за най-добър популярен филм), но и цели сюрии нови рисувани персонажи прииждат в халюциногенната си и крещящо шумна вселена. 

"Спайдърмен в Спайди вселената" е точно такъв филм, в който няма само един Спайдърмен (сякаш малко ни бяха досега двуцифреното число игрални филми с негово участие), ами са половин дузина. Филмът особено се гордее със своята мултикултурност - главният герой е син на афроамериканец и пуерториканка, а сред съюзниците му има и жена, и японско аниме-учениче, и дори прасе. В иронията си лентата решава да стигне по-далеч от това, което направи "Черната пантера", лансирайки чернокож супергерой - той предлага дори черно-бял Спайдърмен. Находчиво, дума да няма. Многобройните персонажи, кичещи се с псевдонима на Питър Паркър, се появяват от паралелни вселени благодарение на изкривяване във времето и пространството, предизвикано от зла машина на главния антагонист. Добрите трябва да сформират екип, да я спрат и да се върнат по места. Това накратко е сюжетът. На "Спайдърмен в Спайди вселената" обаче не му пука толкова за сюжет или за персонажи от плът и кръв (щото това са cartoon characters все пак, и се очаква да бъдат двуизмерни по съдържание въпреки 3D-то). Главното, заради което американците блеят по него, е ярката иновативна естетика, смесващи дигитална картинка с ръчно рисувани детайли и прожектирана с 12 кадъра в секунда, та да пресъздаде съвсем автентично усещането за книжка с комикси. В това са сполучили така добре, че на зрителя му се завива свят най-късно на 20-ата минута екранно време.  

Филмът е подписан от двама-трима сценаристи, по още толкова режисьори и продуценти, някои от които замесени в хита "Лего: Филмът" и черпи с пълни шепи от всички извори на популярната култура: залповете комиксови и кинопрепратки се редуват с хип-хоп саундтрак, аниме-рисунки и политкоректни послания. Това е филм тъй американски по своята природа, че да се чудиш защо въобще го изнасят. 

Има го и неизменният Стан Лий като продавач на хелоуински костюми, който казва за починалия без време Питър Паркър: "Ще ми липсва". Вече няма как да разберем какво мисли самият гуру на "Марвъл" и комиксовият жанр за издевателствата над неговите персонажи, тъй като той почина на 95-годишна възраст миналия месец. 

Ключови думи:

Спайдърмен, Марвъл, комикс
Все още няма коментари

Още

Спайдърмен надскача кварталния героизъм

05.07.2019

155
Отмъстителни рекорди

03.05.2019

191
"Капитан Марвел" - феминистичен манифест

Влез или се регистрирай за да коментираш

×