Медия без
политическа реклама

Още 8 дни кино от Изтока с MENAR

28 Яну. 2022
"Египет отвисоко"
снимка: Menar
"Египет отвисоко"

Фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка MENAR, който тази зима се провежда за 14-и път, отбелязва двоен успех с първото си хибридно издание. След като през януари 2021 г. филмите бяха показани само онлайн (кината бяха затворени заради COVID-19), сега прожекции вървят едновременно в салоните и на Neterra TV+. 

Ето защо организаторите на фестивала от "Позор" решиха да удължат онлайн изданието на фестивала до 7 февруари. Прожекциите в кината приключват по план тази неделя, но над 40 игрални, документални и късометражни заглавия от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка остават достъпни за гледане у дома до края на идната седмица. 

Сред фаворитите на българските зрители са филмите от късометражната програма на фестивала, които са разделени в три блока и могат да се гледат само онлайн. Запален киноман от малкото иранско градче Кан радва околните с познанията си от света на киното в „Кан, ама в Иран”; самотна майка в Кабул се опитва да се грижи за децата си в афганистанския „Прокоба”; млад мъж трябва да избира между атрактивно работно предложение и незабравимия спомен от раждането на първото му дете в казахстанския „Назима”; тийнейджър се бори с първите сексуални трепети в мароканския „Опасно близо”; учителка преподава френски на азиатските проститутки в Париж във „Всяка нощ” – това са само част от героите в колоритната палитра на късометражната селекция.

При изключителен интерес в киносалоните премина селекцията ФОТО MENAR, която остава достъпна за зрителите на Neterra TV+: „Египет отвисоко” на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио, „Път към сърцето” на Колин Финли, „Окото на Истанбул” за Ара Гюлер и „Йога: архитектура на спокойствието” за Майкъл О’Нийл. И четирите филма са истински визуален пир.

Традиционно силните ирански предложения също могат да се гледат онлайн. Зрителите вече определиха като свои фаворити „Без нищо” на Мохсен Гарайе, „Казем ага” на Ники Карими, „Когато наровете плачат” на Граназ Мусави и „По принуда” на Реза Дормишиян. Всички те остават до 7 февруари на Neterra TV+.

 

 

Още по темата