Quantcast
"Мулан" - пирон в ковчега на класическия кинопоказ | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

"Мулан" - пирон в ковчега на класическия кинопоказ

972
 снимка: Disney

След като "Дисни" реши да заобиколи кината и да предложи най-новия си филм „Мулан“ директно на стрийминг абонати за (доста високата цена) $30, това може да постави началото на края на традиционното филмово изживяване, пише "Гардиън". Изненадващият ход зашемети собствениците на киносалони, които очакваха филмът - заедно с фантастичния трилър на Кристофър Нолан "Тенет", който трябва да излезе в края на август по света и в началото на септември в САЩ  - да даде бърз рестарт на печалбите след пагубната за кинопоказа коронавирусна пандемия.

Поради несигурната ситуация в САЩ обаче "Дисни" реши да не рискува и да предложи първия си блокбастър директно за домашно гледане, в своята стрийминг платформа "Дисни+".  Новият изпълнителен директор Боб Чапек опита да омаловажи този ход, съобщавайки на инвеститорите, че това е "еднократно", а не постоянна стратегическа промяна. Той обаче призна, че този "безценен експеримент" ще установи колко ще се увеличат новите абонаменти за "Дисни+" и дигиталните приходи на компанията.

Реакцията на собствениците на кина в САЩ е бурна: "Те не се нуждаят вече от нас", "Това е смъртоносен удар по киносалоните" са само част от коментарите.

От филми като "Мулан" се очакват печалби от над 1 милиард долара. Първоначално премиерата бе планирана за март 2020 г., но заради пандемията неколкократно се отлага. Игралният римейк на анимационния филм от 1998 г. проследява приключенията на китайска девойка, която се представя за мъж, за да се включи в армията на мястото на стария си и болен баща. Персонажът на Мулан е вдъхновен от една от най-разпознаваемите фигури в китайския фолклор.

"Дисни" отчете загуба от 4.7 милиарда долара през тримесечието към края на юни – първата загуба на компанията от две десетилетия насам (само през 2019 г. гигантът спечели над 13.2 млрд. от кино). Бизнесът й пострада не само от затварянето на кина, но и на увеселителни паркове. Междувременно новата стрийминг услуга "Дисни+" - конкуренция на пионера "Нетфликс" - натрупа над 60 милиона абонати от пускането си през ноември досега. 

Въпреки това филмът ще има премиера и в кината извън САЩ. В България тя е предвидена за 11 септември, а филмът бе одобрен за показ и на най-важния пазар - в Китай. 

Студиата все още се стремят да отложат най-големите си заглавия за по-щастливи дни - премиерите на филми като "Смъртта може да почака", "Жената чудо 1984", "Бързи и яростни 9", "Черната вдовица", продължението на "Миньоните" бяха прехвърлени за края на 2020 или дори за 2021 г. в очакване на адекватно количество публика и продадени билети.

Преди "Дисни" да обяви решението си, беше направена друга решаваща крачка към закопаването на традиционния показ на филми в киносалоните: най-голямата световна верига кина AMC и Universal подписаха договор, според който "театралният прозорец" (периодът, в който един филм може да бъде показван само на голям екран) намалява от 16 седмици на 17 дни. 

 

Още

Кончаловски: муха в куфар

26.02.2021

3057 10
Идва и първият чернокож мускетар

16.02.2021

2274 3
Ченгета от Бевърли Хилс се крият зад "Бийтълс"

14.02.2021

512