facebook
twitter

Кинопремиера

"Киномания" отбелязва 33 1/2 с "Танц филм фест"

125
В "Лебедово езеро" легендата Марго Фонтейн си партнира с тогава изгряващия на международната сцена, вече избягал от СССР Рудолф Нуреев.

24-30 септември

 

Тазгодишното издание на "Киномания" в НДК е 33-то, но организаторите предпочитат да го адресират като 33 1/2. Половинката е заради самостоятелния и провеждан за пръв път "Танц филм фест", който ще представи селекция от филми на тема класически и модерен танц през септември, месец преди обичайното време на фестивала. "Танц филм фест" включва игрални и документални филми. Много от тях са премиерни за България, а всички ще имат само по една ексклузивна прожекция.

Откриването е на 24 септември с филм, който се превърна в хит на миналогодишната "Киномания". "Рудолф Нуреев: Бялата врана" е погледът на режисьора Ралф Файнс към гениалния руски изпълнител. Още един филм с участието на самия Рудолф Нуреев и Марго Фонтейн ще види публиката на 25 септември - екранизация на балета "Лебедово езеро", с режисьор Трък Бранс. 

"Юли" е посветен на уникалния кубински танцьор Карлос Акоста - първия чернокож артист, танцувал Ромео в Кралския балет в Лондон, където славната му кариера на премиер солист продължава цели 17 години; режисьор е Исиар Болайн. Откриващият филм на "Петнайсетдневката на режисьорите" в Кан, отличен и в Сараево "И след това танцувахме" пък е дело на грузинеца Леван Акин. "Танц" на режисьора Телмо Еснал ще представи еволюцията на едни от най-автентичните танци в Европа, белязана от кръговрата на природата. 

Фестът ще предложи и продукции на двама знакови хореографи, променили облика на модерния танц - "Кафе Мюлер" на Пина Бауш и запис от представлението "Бежар: Деветата симфония" на Морис Бежар. Те ще бъдат прожектирани съответно на 27 и 28 септември. 

Все още няма коментари

Още

“Джоджо заека“ е сатира за Холокоста

25.01.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

1391 1
Теодор Ушев с две премиери и две награди в София

19.11.2019

88
"Киномания" търси киноман №1

23.10.2019

185

Влез или се регистрирай за да коментираш

×