Медия без
политическа реклама

"Каскадьорът" - екшън, романтика и хумор с Райън Гослинг

Повърхностен, но безкрайно забавен филм от бившия каскадьор Дейвид Лийч

Внимание: всички наистина опасни сцени с участието на Райън Гослинг са изпълнени от дубльор.

През март Райън Гослинг - номиниран за поддържаща роля в "Барби", и Емили Блънт - номинирана за поддържаща роля в "Опенхаймер", излязоха на сцената на "Оскарите", за да отдадат почит на каскадьорите в киното. От няколко години се говори, че тази изчезваща (благодарение на дигиталните ефекти) заслужава своя Академична награда, но засега такава не е учредена. Сценката изигра перфектно ролята на рекламен трейлър за предстоящия филм с участието на двамата "Каскадьорът".

Сигурно е, че Блънт и Гослинг няма да получат номинации за очарователното си партньорство в тази смесица от екшън, комедия, романтика, пародия и възхвала на кинопроизводството. Режисьор е Дейвид Лийч - сам той бивш каскадьор, подпирал Брад Пит в опасните сцени преди десетилетия, а по-късно подписал "Джон Уик", "Атомна блондинка", "Убийствен влак"... От него е ясно какво можем да очакваме: със сигурност не и задълбочена драматургия, но поне ефектен екшън; а в този случай и обилие от вътрешноведомствен хумор. Добавете искрящата химия между двете звезди в главните роли: "Каскадьорът" е вихрено лятно развлечение, излязло у нас още в края на април. 

Ако Тарантино направи Клиф Буут - героят-каскадьор на Брад Пит в "Имало едно време... в Холивуд" един от най-куул героите в творчеството си, то Дейвид Лийч изгражда персонажа на Райън Гослинг - Колт Сивърс, като твърд на повърхността, но уязвим отвътре персонаж. В основата на филма, сценарият за който е написан от Дрю Пиърс, стои сериал от началото на 80-те години. Любопитно: това е и времето, когато за пръв път каскадьор посяга към режисурата (Лийч не е открил топлата вода): Хал Нийдъм в "Рали Кенънбол", 1981.

"Каскадьорът", разбира се, поставя рекорд в областта на каскадите - за най-много поредни преобръщания с автомобил (осем и половина,  на каскадьора Логан Холадей). Сюжетът видимо се будалка с Том Круз, който настоява, че прави сам каскадите си от години, но звездата тук Райън Гослинг не крие, че разчита за опасните кадри на професионалисти: той се появява само да обере овациите. Както подобава на комедийна продукция, посветена на киното, филмови цитати хвърчат като шрапнели през цялото време, а най-мила е пародията на едва заглъхналия космически тътен от "Дюн". Зачудих се как изобщо са успели да включат цитат от кучето-гост на "Оскарите" толкова скоро? Вероятно е съвпадение, филмът е бил отдавна завършен на церемонията през март.

Музиката също е прицелена в това да създава настроение: звучат Thunderstruck на AC/DC, Тейлър Суифт и някакви рапъри, но постоянен мотив на екранните събития е I Was Made for Loving You на "Кис", за да не забравяме за романтиката сред пушеците и пукотевиците. "Каскадьорът" е пуканково зрелище, без дълбока мисъл, но с отлична актьорска игра (също Стефани Шу от "Всичко навсякъде наведнъж" и Хана Уодингъм от "Тед Ласо"), въодушевяващ екшън и  забавни реплики. Режисьорът и операторът Джонатан Села са дали всичко от себе си, за да изглежда "Каскадьорът" лъскаво и привлекателно, цветно и динамично. Експертизата на Лийч е видна: филмът е изпълнен с големи и малки каскади, показвайки някои номера "зад кулисите". 

Освен това филм с Райън Гослинг винаги е добра идея. Емили Блънт също демонстрира ярък комедиен талант, като нейната героиня не е някаква мацка в беда, която трябва да бъде спасена, ами режисьор на суперпродукцията "Метална буря", на чиято снимачна площадка се развива действието. Изобщо, първокласно забавление.

#Каскадьорът търси силни усещания от 26 април само в кината, 4DX и IMAX.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?