facebook
twitter

Кинопремиера

Има място за старите кучета

На 88 Клинт Истууд режисира и изиграва истинската история на най-възрастния наркотрафикант
980
снимка: Александра филмс
Истууд с дъщеря си Алисън - в малка роля на негова... дъщеря, разбира се.

На 88 години Клинт Истууд има толкова дълга и внушителна кариера, че е трудно да откриеш нещо липсващо в нея - триумфи, провали, уестърни, драми, пропаганда, романтика... Някога мъжественият образ от "доларовата" трилогия на Серджо Леоне и "Мръсният Хари" вече над 40 години успешно съчетава актьорската игра с режисура. Често най-добрите му режисьорски филми са тези, в които не играе; но в "Трафикантът" той застава едновременно пред и зад камерата (не го е правил от 2008 г. в "Гран Торино"). Истууд изпълнява главната роля на навярно най-стария наркотрафикант в историята - Ърл Стоун, описан в статията на "Ню Йорк таймс" "90-годишното муле на картела Синалоа". 

Филмът обаче едва ли описва коректно персонажа от вестникарската изрезка - той съдържа видимо автобиографични нотки. Освен с пестеливия си емоционален стил, бавна камера и липса на драматизъм и зрелищност, по-слабите авторски творби на Истууд се отличават с дразнеща американска патетика и леко съмнителни морални и обществени позиции. Тук обаче първото го няма, а второто е поднесено с хумор в реплики като "днешното поколение не може и консерва да отвори, без да провери в интернет" (по-деликатна препратка към скандалното pussy generation от едно неотдавнашно интервю на Клинт) и "щастлив съм, че мога да помогна на негри".

"Трафикантът" се оказа доста приятен филм - старомоден, но уверен; стъпва в своето собствено темпо (също като доставките на "мулето" особняк, които не се вписват в графика на картела); съвсем леко ексцентричен и суетен; скептичен към техническите новости - "не мога да напиша SMS", но и непоколебим пред трудностите, за да защити образа на ветерана от Корейската война (по сценарий) и вечния мачо Клинт (от живия живот и кариера).

Накратко историята е за възрастен мъж, пренебрегвал цял живот семейството си заради работата, отчужден от близките си, а днес изхвърлен зад борда от всички и безпаричен. Първоначално новата работа звучи като безобидна шофьорска задача, оказва се превозване на десетки килограми кока. Ърл е толкова възрастен, надежден, флегматично-спокоен, че дори когато го сварят надвесен над пакетите дрога в багажника, ченгетата не успяват да го спипат. "Трафикантът" не е някакъв наркоекшън, а съзерцателен и елегичен филм - за шансовете да "рестартираш" живота си на стари години, да погледнеш назад, за моралните избори, за разпадащата се Америка от спомените на героя (и на режисьора, сигурно). Филм за отбивките и кривванията, не за крайната спирка. И за малките щастия на старите кучета - Клинт явно не смята, че за секса има възраст и 90-годишният юнак е ощастливен на екрана от две моми едновременно.

В поддържащите роли са чудесните Брадли Купър - вече сам успешен режисьор, играл при Исттуд в "Американски снайперист" - като агент на борбата с дрогата, Даян Уист като пренебрегнатата съпруга и Анди Гарсия във вечното амплоа на наркобарон.

Ключови думи:

Клинт Истууд, Мулето
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Фарго" със снегорин
"Обичам те, Бойдин" припомня протестното лято 2013

22.02.2019

118
Манга, Камерън и Родригес - очаквано експлозивна комбинация

Коментари

JKMM
снимка на JKMM

Ужасно харесвам много от филмите на Клинт Истууд и непременно ще гледам и този!

wreckage
снимка на wreckage

Често най-добрите му режисьорски филми са тези, в които не играе

хмм...Mystic River ...и за друг най-добър не се сещам(Писмата и Знамената не съм ги гледал). Ф Гран Торино беше супер.

По принцип Клинт като актьор нема некъф фпечатляващ регистър, Киану Рийвс е същият, но и двамата не играят себе си, а героите си. И го правят адски добре предвид ограничения си рейндж.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Midnight in the Garden of Good and Evil не беше никак лош. Писмата от Иво Джима също става.

JKMM
снимка на JKMM

Ще добавя и аз няколко филма на Истууд:

Непростимо. Навремето гледах на запис церемонията по награждаването с Оскари през 1993 г. Представиха го по следния начин (цитирам по памет): "Дами и господа, а сега филмът, след който никой уестърн вече не може да бъде същият - Непростимо!". При такова представяне в комбинация със спечелените награди нямаше как да го пропусна и той не само оправда, но и надмина очакванията ми. Спомням си как го гледах за първи път в някакво кино с жена ми. След време при ново гледане с изумление забелязах, че Истууд буквално е възпроизвел във филма известната мисъл на Чехов за висящото на сцената оръжие  - Чеховское ружьё  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%85%D... Вижда се след 1:25 на  UNFORGIVEN SOUNDTRACK (CLAUDIA'S THEME)  https://www.youtube.com/watch?v=QblCrLRnxhk (неправилно е написано, че музиката е композирана от Истууд - тя е на Лени Нихаъс);

Момиче за милиони. Неслучайно за тези два филма Истууд получава четирите си Оскара;

Мостовете на Медисън. Вероятно това е единственият любовен филм, който харесвам (не че съм гледал много☺️ );

Съвършен свят;
Писма от Иво Джима и Знамената на бащите ни трябва да се гледат едно след друго (първият филм е доста тежък);

Истински престъпно.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×