Медия без
политическа реклама

Почина любимият композитор на Клинт Истууд

03 Юни 2020
 Лени Нихаус
Лени Нихаус

Лени Нихаус, автор на музиката към много филми на Клинт Истууд, е починал на 90-годишна възраст според съобщение на The Hollywood Reporter. Смъртта на алт-саксофониста, аранжор и композитор е настъпила на 28 май (два дни преди и Истууд да стане на 90), но семейството му я обяви със закъснение. Причина за кончината му не се уточнява.

Нихаус е роден в Сейнт Луис на 11 юни 1929 г. В началото на 50-те години завършва музикалното си образование в Лос Анджелис и работи няколко месеца с бигбенда на Стан Кентън, преди да го призоват в армията. Там се запознава с Клинт Истууд, който му е инструктор по плуване. 

През 1954-та се уволнява и се връща в оркестъра на Кентън като саксофонист, аранжор и композитор.  След 1959 г. записва албуми със собствен квинтет, но започва да работи все повече в Холивуд - първо като оркестрант, а след това и като композитор на филмова музика. 

С Истууд споделят обща страст към джаза, но за първи път работят заедно като режисьор и композитор чак през 1985 г. в 11-ия авторски филм на Истууд “Бледия ездач”. Следват повече от 20 общи кинозаглавия, сред които са „Бърд“, „Бял ловец, черно сърце“, „Бягство от Алкатраз“, „Непростимо“, „Абсолютна власт“, “Истински престъпно”, „Мостовете на Медисън“ и други.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата