Quantcast

Медия без
политическа реклама

Иван Мелон Люис носи душата на Куба в София

Пианистът на Ара Маликян ще свири заедно със саксофониста Ариел Брингес

11 Окт. 2023
Община Мадрид
Иван Мелон Люис и Ариел Брингес

Alma en Cuba - концертната програма на пианиста Иван Мелон Люис и саксофониста Ариел Брингес ще звучи на 27 октомври в "София Лайв Клуб" от 20:00 ч. Това е изящно подбрана селекция от кубински песни извън времето, където се преливат и си взаимодействат съвременни елементи, вплетени в традиционната лирична музика от Куба, разказва организаторката Маргарита Борисова от Jazz Plus.

Alma en Cuba е органична симбиоза на двама от най-експресивните и талантливи музиканти със световно значение от съвременната джаз сцена – пианистът Иван Мелон Люис, познат на публиката от бенда на Ара Маликян, и тенор саксофонистът Ариел Брингес, завладял сърцата на публиката с представянето на програмата "Кубинска носталгия" преди година в София. Двамата ще предложат на българската публика да потъне в обятията на кубинските стилове danzón, contradanza, son montuno и взаимодействието им с джаза и европейската класическа музика по пътя.

Всепризнат за един от най-влиятелните кубински пианисти на нашето време, лидерът на проекта - пианистът Иван Мелон Люис е носител на награда “Латино Грами”за албума Voyager и познат на публиката от бенда на Ара Маликян. Той е редовно канен на най-известните фестивали в Европа и САЩ като Jazz in Marciac, San Francisco Jazz, New York – Blue Note Jazz club, Washington Kennedy Center, Montreaux Jazz Festival, Barcelona Jazz Festival, Havana Jazz Plaza... Люис има и съвсем актуална номинация за "Латино Грами" за най-добър джаз албум със своя Bembe.

Ариел Брингес е саксофонист и композитор от Санта Клара, Куба, който има вече три награди "Грами" за участието си в албумите на Tributo a Irakere: Live in Marciac (2017) на Чучо Валдес и за El Tren de los momentos (2009) на Алехандро Санс, както и за дуeта си с Иван "Мелон" Люис Voyager(2021). Брингес има и няколко албума като титуляр и е свирил с фигури като Тата Гуинес, Боби Каркасес, Дейвид Мъри, Хавиер Колинау, Пакито Д’Ривера, Перико Самбеат, Кетама и "Симпли Ред".

Билети за Alma en Cuba могат да се намерят в Ивентим, https://jazz-plus.com и в "Дюкян Меломан".

Preciosa interpretación del bolero clásico cubano "No puedo ser feliz" del compositor Adolfo Guzmán.Grabado en vivo en los estudios Cezanne en abril de 2022I...