Медия без
политическа реклама

След 26 години Джон Маклафлин отново ще свири на българска сцена

Легендарният китарист ще открие 11-ото издание на A to Jazz

04 Май 2022
Джон Маклафлин на сцената в Монтрьо.
ЕПА/БГНЕС
Джон Маклафлин на сцената в Монтрьо.

Легендата на световния джаз, китаристът Джон Маклафлин, ще свири отново на българска сцена 26 години след последното си гостуване у нас. Това ще се случи на 1 юли в Южния парк, където публиката на 11-ия фестивал A to Jazz ще може да го гледа напълно безплатно. Маклафлин пристига с бандата си 4th Dimension, а столичният джаз фест е част от световното им турне. 4th Dimension е проект на Джон Маклафин, в който са още Гари Хъзбанд (пиано, барабани), Етиен М'Бапе (бас), Николас Викаро (барабани).

Списание Rolling Stone нарежда 80-годишният Джон Маклафин сред 50-те най-велики китаристи на всички времена. Носител на награди "Грами" е многобройни други отличия, той е вдъхновение за редица музиканти от 70-те и 80-те години като Стив Морс, Ерик Джонсън, Майк Стърн и много други. Работил е с всички най-добри международни джаз изпълнители, без изключение. “Много съм щастлив да се върна в България след толкова много време, да видя всичките си прекрасни приятели, и разбира се неповторимата българска публика”, споделя легендарният китарист по повод предстоящия концерт в София. Предишното му гостуване у нас бе в далечната 1996 г., когато в зала 1 на НДК Маклафлин излезе на сцената заедно с други двама велики китаристи - Пако де Лусия и Ал ди Меола. Испанецът вече не е между живите. 

Що се отнася до програмата на фестивала A to Jazz, чието 11-о издание предстои в първия уикенд на юли, директорът Петър Димитров повдига завесата:  “Тази година не просто ще имаме поредния силен джаз лайнъп с впечатляващи изпълнители на A to JazZ, но и ще преживеем едно от най-емоционалните издания на фестивала! Подготвяме промени и подобрения във фестивалния парк и цяла серия чисто нови преживявания за деца и възрастни." Предстои да бъдат обявени и други международни и български изпълнители, които ще излязат на сцената в трите вечери на фестивала.  

През годините на сцената на A to JazZ видяхме за първи път в България знакови имена от световната музикална сцена като Рой Харгрув, Крисчън Макбрайд, Джейкъб Колиър, Бранфорд Марсалис и много други. С публика от над 40 000 души годишно, фестивалът вече има свое запазено място сред музикалните събития у нас и на Балканите. Той се провежда с подкрепата на Столична община - част от Календара на културните събития, Министерство на културата и Национален фонд “Култура”. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата