Медия без
политическа реклама

Цигулката на Ара Маликян за пръв път ще звучи в Античния театър в Пловдив

Испанският виртуоз посвещава актуалното си турне на своя малък син Кайро

23 Авг. 2023
Ара Маликян твърди, че няма значение дали свири рок или класика, стига да носи радост на публиката.
B. Ramon
Ара Маликян твърди, че няма значение дали свири рок или класика, стига да носи радост на публиката.

Прочутият майстор на цигулката Ара Маликян ще премине отново през България със световното си турне, посветено на малкия му син Кайро. Концертът на испанския виртуоз ще бъде на 3 септември в Античния театър в Пловдив, където той ще се представи за пръв път, съобщиха организаторите на събитието от „БГ саунд стейдж“.

Ара е експериментатор, откривател и пътешественик – от Европа през Близкия Изток до Латинска Америка и из необятната вселена на музиката, където се разхожда из най-различни жанрове и традиции. Цикълът му „Планетата в калъфа на една цигулка” – малки музикални филмчета, заснети на различни места по света, описва най-точно търсенията на този космополитен артист.

Маликян е един от малкото музиканти в света, който по време на коронавирусната пандемия не спря да свири пред публика въпреки наложените ограничения. Обиколи дворци, площади, най-необичайни места на открито, само и само да разнася своята музика. Приспособи програмата си от Royal Garage („Кралския гараж“) на Petit Garage („Малкия гараж“), освободи оркестъра си от девет музиканти и тръгнаха само двамата с пианиста Иван Мелон да изнасят малките си концерти. И така – цели 450.

„Убедихме се, че физическото здраве е важно. Но за да е физически здрав човек, трябва да е и ментално здрав. А за това помагат културата, литературата, музиката. Тази ситуация ни научи, че изкуството е важно повече от всякога за оцеляването ни”, казва Ара.

На въпроса как се чувства като класически музикант, тръгнал по свой специфичен път, за който понякога е бил и критикуван, Маликян отговаря: „Това, което открих в класиката и не ми хареса особено, е, че винаги се опитва да бъде резервирана, сякаш се срамува да покаже своите емоции. Че не се гледа с добро око, ако отвориш сърцето и душата си. В класиката всичко трябва да е много контролирано, много организирано, един вид много студено. Мисля, че изкуството не е такова. Изкуството е честно и свободно. То е естествено. Човек трябва да е естествен“. Според родения в Бейрут музикант, колкото повече открива сърцето и душата си, толкова повече може да предаде емоцията на публиката.

Той твърди, че не го интересува дали свири Led Zeppelin, Вивалди или Бах. Всеки инструмент може да бъде рок инструмент, дори флейтата, защото рокът е отношение, казва Ара, без да се безпокои за бъдещето на класическата музика, чието звучене мнозина смятат, че е променил. „Правя музиката по моя си начин и така, както аз я разбирам. Не знам дали е правилно или коректно, но така я чувствам. Опитвам се да правя щастливи тези, които ме слушат. Класическата музика винаги ще съществува, защото тя е нещо прекрасно. Не трябва да я разбираме, за да ни докосне, а просто трябва да я слушаме“, категоричен е виртуозът.

Последният му албум ARA и турнето, с което идва в България, са посветени на малкия му син Кайро и детското въображение. „Децата са най-автентичните същества, те са диви, те са нежни и са пълни с чиста истина, не се страхуват да сгрешат, те са свободни и експресивни и всичко, което правят, е пълно с изкуство”, споделя музикантът за своето вдъхновение. Една от композициите, които ще звучат на Античния театър в Пловдив, се нарича Calamar Robotico и е инспирирана от една от играчките на Кайро.

В новото си музикално пътешествия Ара Маликян ще бъде придружен на подиума от прочути испански музиканти от кубински произход. С него пред публиката в Пловдив ще излязат джаз пианистът Иван Мелон Люис, трикратно номиниран за „Латино Грами", басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата