facebook
twitter

Кинопремиера

"Бързи и яростни" няма край

Деветият филм от доходоносната поредица "Хобс и Шоу" е само формално свързан с нея
574
 снимка: Форум филм
Изглежда досущ като продължение на "Непобедимите", снимано в "Бояна".

"Бързи и яростни" достигна емоционалния си пик със седма част. При това година и половина преди премиерата: звездата Пол Уокър загина при катастрофа, сякаш в кадър от филма, и добави митологичен пласт към плиткоумната, но зрелищна и жизнерадостна поредица с бързи коли, красиви жени, мултиетнически състав и екшън, отхвърлящ правилата на физиката и физиологията. Furious 7, довършен със средствата на съвременните технологии (защото Уокър съвсем не бе успял да заснеме всичките си предвидени по сценарий сцени), обаче съвсем не бе последният. Не се гаси туй, що носи пари: имайки наум, че 8-те епизода дотук са спечелили 5 милиарда долара, най-ясното и логично развитие е Universal да ни спретне още от същото.

"Бързи и яростни: Хобс и Шоу" използва името на доходоносния франчайз само като търговска кукичка: в него няма да видите никой от шайката на Доминик Торето, нито дори самия Вин Дизел, напоследък по-популярен като Грут от света на "Марвъл". Главни герои на филма са Дуейн Джонсън-Скалата - на борда от петия епизод Fast Five, и Джейсън Стейтъм - появил се във финалните надписи на седмия, участвал пълноценно в осмия филм. Отдавна е ясно, че "Бързи и яростни" се е отдалечил неимоверно от своите стрийтрейсърски корени, които го превърнаха в своеобразно култово зрелище и му помогнаха да избие скромния си бюджет за един-единствен уикенд през далечната 2001 г. 

Изборът на титулярни актьори показва, че предозираният тестостерон и свръхкинетичната камера и монтаж отново са тук, но и че "Бързи и яростни" все повече заприличва на продължение на "Непобедимите", снимано в "Бояна" (слава богу, поне ги няма Сталоун и Шварценегер с бастунчетата). Животозастрашаващи преследвания с коли и мотори са налични, но акцентът не е върху тях, а върху инфантилния сюжет за глобални конспирации, високотехнологични злодеи и нацепени батки, които между две лафчета се напъват да спасят света. В типична buddy cop конфигурация Скалата и Стейтъм градят партньорството си по неволя, върху несъвместимости, докато изпробват кой от двамата умее да се перчи по-шумно с мускулите си.

"Хобс и Шоу" е, разбира се, критично тъп и всеки друг подход към него би бил пагубен за добрия вкус. Той обаче е също и забавен, динамичен и непретенциозен летен филм, режисиран не без известна сръчност от Дейвид Лийч ("Джон Уик", "Дедпул 2"). Освен това играят и неколцина истински актьори - като Хелън Мирън и Ванеса Кърби (от последната "Мисия невъзможна"), която слага мъжагите в малкото си джобче. Идрис Елба не съм сигурна дали да го причисля към актьорите - неговият персонаж наподобява повече герой на "Марвъл комикс", случайно спуснат в грешната вселена.

Бюджетът е близо 200 милиона и това е оправдано предвид очакваната възвръщаемост - те са използвани по предназначение, за скъпи "командировки" от Лондон до Москва, а всички технически параметри на филма са на високо ниво. Блестящата хромирана повърхност на "Хобс и Шоу" обаче крие банална предвидимост отвътре. Това особено проличава накрая, когато се опитват да пробутат прочувствени послания за семейство, лоялност и братство, разваляйки доброто настроение. 
 

Все още няма коментари

Още

Скалата отново е най-скъпоплатен в Холивуд

12.08.2020

210
Скалата се прави на Дани де Вито

13.12.2019

352
Учудващо свеж филм за женски кеч

01.03.2019

401

Влез или се регистрирай за да коментираш