facebook
twitter

Кинопремиера

Учудващо свеж филм за женски кеч

361
Семейството на Пейдж (в дъното) се състои от маргинали и неудачници, но между тях цари любов и сътрудничество.

Не е за вярване, но филмът "Семейни кьотеци" не е ужасен, само българското му заглавие е такова! Всъщност той е прекрасна, топла и забавна комедия за семейни връзки и спортен хъс, която ще допадне и на зрители далеч извън фен кръга на "Първична сила". В крайна сметка, ако Скалата може да се преквалифицира в успешен актьор, защо филм за женски кеч да не може да е добър?

Стивън Мърчант режисира по истинската биография на Пейдж, най-младата шампионка в дисциплината. Тя идва от работнически Норуич, където обстановката и липсата на перспектива е почти "трейнспотинг", но е обградена с любов и смисъл в семейството си. В него всички са кой от кой по-неудачници, но кечисти по призвание, макар и в аматьорската лига. Пейдж е по-малко амбициозна в тази област от родителите и по-големия си брат, но... тъкмо нея скаутите избират за световна кариера.

Главна заслуга филмът да работи е вдъхновеното изпълнение на младата британска актриса Флорънс Пю. Тя е подкрепена от Лина Хеди, Ник Фрост и Джак Лоудън в ролята на близките й, Скалата - естествено! - се мярка за кратко като самия себе си, а Винс Вон е недоизползван в ролята на треньора. 

От една страна, "Семейни кьотеци" разчита изцяло на клишета - сапунена сантименталност в семейните сцени, напомпан екшън в тези на ринга, обичайния сюжет "от нула до върха" - но в същото време саботира стереотипите със свежия си хумор, непочтителност и незлобив цинизъм. И с яркото присъствие на титулярката си. От "Мис Слънчице" насам не е имало толкова сладък филм за семейство маргинали.

Сценарият е също дело на Мърчант, дългогодишен сътрудник на комика Рики Джървейс и режисьор за втори път. Той поддържа безупречно баланса между двата мизансцена, между двете теми, между двата полюса в живота на Пейдж. Като знаем какъв зор е за жените балансът между семейство и кариера - е, не е лесно и на филм. Трогателно зарибяваща история, която няма никакъв пазарен потенциал у нас, но заслужава да й дадете шанс, особено ако ви радват песните на "Моторхед" и "Мотли крю". 

Все още няма коментари

Още

Скалата се прави на Дани де Вито

13.12.2019

335
"Бързи и яростни" няма край
Сепуко с "Ятаган"

Влез или се регистрирай за да коментираш