Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ни бързи, ни яростни, но все тъй популярни

20-годишната екшън поредица с Вин Дизел влиза в деветия си кръг

снимка: Форум филм
"Бързи и яростни" няма нужда да се съобразява с конюнктурата по отношение на расовото многообразие: той винаги е бил пъстър.

"Бързи и яростни" е феномен - сравнително скромна продукция за нелегални гонки с коли, избила бюджета си за един-единствен уикенд в САЩ и продължила триумфално пътя си към киносалоните по целия свят и към девет! продължения. Днес той е един от големите кинофранчайзи на XXI век и вече е донесъл над 6 милиарда долара приходи само от билети. Бюджетите стават по-големи, звездите стават повече, возилата, жертвани за скрап - по-скъпи, само Вин Дизел си остава същото дърво в бял потник (неслучайно в "Пазители на галактиката" го избраха да изиграе Грут.) Впрочем любопитен факт е, че "Бързи и яростни" бе шампион по расова и етническа интеграция в епоха, когато за това почти никой не се сещаше: сега тази формула може да му носи само допълнителни дивиденти. 

През тази седмица се навършиха 20 години от първия филм The Fast and the Furious. Този юбилей съвпадна с премиерата на "Бързи и яростни 9", популярен и под оригиналното си заглавие F9. Би бил десети, ако броим "Хобс и Шоу", но той се води страничен проект за поредицата. У нас филмът се радва на очаквания успех, поставяйки рекорд по приходи от началото на пандемията до сега - над 50 000 зрители и 560 хил. лв. приходи за премиерния уикенд, даже при 50% ограничение на местата в салоните. До сега този рекорд се държеше от българският "Голата истина за група "Жигули", но американските спортни автомобили отвяха жигулито като ЗИЛ - метална кофа. Премиерата на "Бързи и яростни 9" в САЩ е днес, като очакванията са да постави постпандемичен рекорд.

Дали е заслужено? Ни най-малко. Дали публиката е зажадняла точно за такъв тип зрелищно, посредствено развлечение? Абсолютно. 

Освен ако не сте на 13 и не откривате за пръв път бензиновата сага, едва ли ще останете стреснати, трогнати и очаровани от нейните художествени достойнства. С годините "Бързи и яростни" се отдалечи от ъндърграунд корените си и започна да привлича истински звезди като Чарлиз Терон, Дуейн Джонсън и Хелън Мирън. Напусна и полето на стрийтрейсинга и домашния тунинг: като в една напомпана с допълнителен тестостерон версия на Джеймс Бонд или "Мисията невъзможна", неговите герои започнаха да отхвърлят не само законите на съпромата, но и тези на гравитацията; да вършат подвизите си по целия свят, отскачайки набързо между Мексико, Грузия, Шотландия (това са само част от локациите в последния филм)...

Вече е толкова невероятно, че се доближават до фантастичните преживявания на комиксовите супергерои. В една от най-нелепите и иронични (към Илон Мъск, който изпрати към Марс своята червена "Тесла"?) сцени от F9 двама чернокожи със самоделни скафандри летят в стар "Понтиак Фиеро" със завързан на покрива ракетен двигател. След известни приключения успяват да "слязат" на МКС, където ги посрещат с хляб и сол. И това съвсем не е единствената пълна небивалица във филма, който не се свени да превръща МПС-та от всякакъв характер в тотал щета. 

"Бързи и яростни" следва олимпийския принцип - по-бързо, по-високо, по-силно, по-шумно, по-неправдоподобно, което в неговия случай означава повече скрап, по-малко мисъл за сценария и образите. Те така или иначе, са щриховани още в началото: след като Пол Уокър загина като в кадър от филма по време на снимките за седма част, конвейерът за пари не спря, ами продължи да експлоатира персонажите на Дизел, Мишел Родригес, Тайриз Гибсън, Лудакрис... Затова и новите попълнения - като злодейката на Чарлиз Терон, остават периферни и неубедителни. 

Въпреки опитите за (ненужно) усложняване на сценария с международни конспирации и ценности, като семейство, лоялност и братство, филмът беше и остава един шумен двучасов видеоклип, чиято цел са развлечението и доброто настроение. Формулата е напълно изчерпана, но продължава да печели: лято е, кината са отворени, какво повече?

#БързиИЯростни9 ще форсира на 18 юни само в кината на 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX.